SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU

Haberler

GAÜ'DEN

FİZYOTERAPİDE YENİ YÖNTEM; ‘TEKNOLOJİ TEMELLİ REHABİLİTASYON’

FİZYOTERAPİDE YENİ YÖNTEM; ‘TEKNOLOJİ TEMELLİ REHABİLİTASYON’

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Smart Health bünyesinde hizmet veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapisti Arzu Tavukçuoğlu, fizyoterapi ve rehabilitasyonun amaçları ve gelişen teknolojide fizyoterapinin konumu hakkında açıklamalarda bulundu. 

 

Fizyoterapinin kullanım amaçları hakkında açıklamalarda bulunan Tavukçuoğlu;  “Aslında kullanım amaçları tamamıyla bireyin sorununa yönelik olarak; ağrının azaltılması, kasların gevşetilmesi,  dolaşımın olumlu yönde etkilenmesi,  inflamasyonun giderilmesi, fonksiyonların restore edilmesi; hareketin artırılması, kasların güçlendirilmesi ve koordinasyonun sağlanması, ilaç gereksiniminin azaltılması, postür(duruş) bozukluklarının önlenmesi ve düzeltilmesi fizyoterapinin amaçları arasında yer alır ve bireyin sorununa göre farklı fizyoterapi uygulamalarından yararlanılır “ ifadelerini kullandı. 

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyonun uygulama alanlarını; soğuk uygulaması yüzeysel ısı, derin ısı, masaj, elektro terapi, lazer, hidroterapi, mekanoterapi egzersiz şeklinde belirten Fizyoterapist Tavukçuoğlu;  “Gelişen teknoloji elbette fizyoterapi alanını da etkiliyor “ dedi. 

 

Fizyoterapide yüksek teknolojinin kullanımı hakkında bilgi veren Fizyoterapist Arzu Tavukçuoğlu;

“Gelişen teknoloji ile birlikte teknolojik ürünler, birçok alanda olduğu gibi fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarının içinde de yer almaya başladı. Robotik sistemler, hareket destekleyici teknolojiler, web tabanlı uygulamalar ve video bazlı oyunlar en popüler teknoloji temelli rehabilitasyon uygulamalarıdır. Kişinin hareketlerini veya aktivitelerini bilgisayarla etkileşim içinde yapabilme imkânı sunan video bazlı oyunlar ise günümüzde diğer teknolojik uygulamalardan daha fazla ilgi görerek, bir adım öne geçti. Nintendo Wii, Kinect sensörü uyumlu Xbox rehabilitasyonda en sık tercih edilen oyun konsollarıdır. Aslında oyun konsolları, eğlence amaçlı oyunları içeriyor, tasarlanmış tedavi edici özellikleri yok. Ama fizyoterapide oyunu tedavi amacıyla kullanılır hale getiriyoruz. Oyunlar sırasındaki aktiviteler ile kişiler istediğimiz hareketleri kolaylıkla yapabiliyorlar ya da yapabilmek için gayretle efor sarf ediyorlar ve oyun oynarken egzersiz yaptıklarını bile anlamadan tedavi oluyorlar” dedi.
 

Teknoloji Temelli Rehabilitasyon Kimlerde Kullanılır?

 

Teknoloji temelli rehabilitasyon, fizyoterapi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan tüm hasta gruplarında ve sağlığı koruma amaçlı hasta olmayan kişilerde uygulanabilmektedir.

Sağlıklı kişilerde kullanımı: Kas kuvvetini korumak, esnekliği sürdürmek, kardiyovasküler enduransı sağlamak, fiziksel aktivite ve fitness düzeyini geliştirmek için sağlıklı çocuk ve yetişkinlerde fizyoterapist kontrolünde kullanılabilmektedir. Fazla kilolu ya da obez sınıfına giren kişilerin fiziksel aktivite düzeylerini kontrollü bir şekilde arttırmaları mümkündür.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon amaçlı kullanımı: Dengeyi geliştirmek, koordinasyonu arttırmak, kas kuvvetini korumak, esnekliği sağlamak gibi pek çok amaçla fizyoterapi ve rehabilitasyon görmesi gereken çocuk ve yetişkin hastalar klasik fizyoterapi yaklaşımlarına yeni bir bakış açısı sağlayan teknoloji temelli uygulamalardan faydalanabilmektedir. Fizyoterapist gözetiminde kendileri için seçilen uygulamalar konusunda eğitim alan hastalar birlikte çalışarak kendileri için planlanan tedavi hedeflerine ulaştırılabilmektedir.

 

Nöral terapi nedir ve hangi durumlarda başvurulması gereken bir yöntemdir?
 

Enjeksiyon yöntemiyle lokal anestezi uygulanarak otonom sinir sistemini etkilemek ve bu sayede vücudun kendini iyileştirme fonksiyonunu devreye sokmak için kullanılmaktadır. Nöral terapi birçok hastalıkta kullanılabiliyor. Baş ağrıları, bölgesel kas-iskelet sistemi ağrısı, fibromiyalji sendromu, kronik pelvik ağrısı, bel-boyun-sırt ağrısı ve fıtıkları, omurga kireçlenmeleri, kronik iltihaplanmalar, karpal tünel sendromu, dirseklerde meydana gelen kronik ağrılar, diz ve omuz ağrısı, tendinit, spor yaralanmaları gibi hastalıklar için kullanılmaktadır.