MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
Haberler
GAÜ'DEN
Doğa Ve Çevre Dostu Avrupa Mimarisi GAÜ'de Sergileniyor
Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden sürdürülebilirlik açısından en iyi mimari uygulama örneklerini içeren ve 25 Avrupa ülkesinden 32 projeyi kapsayan sergi 28 Şubat tarihine kadar GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesinde sergilenecektir. "Avrupa'da Sürdürebilir Mimarlık Sergisi" Türkiye Mimarlar Odası tarafından Türkçe ve İngilizce şeklinde sunuma hazırlanmış ve TMMOB Mimarlar Odası, GAÜ Çevre ve Doğa Araştırma Uygulama Merkezi ve GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle Kıbrıs'ta ilk kez Girne Amerikan Üniversitesinde sergilenmektedir.
Avrupa'da Sürdürebilir Mimarlık sergisinin açılış törenine GAÜ CEO'su ve GAÜ Doğa ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, GAÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Sualp Davut, GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Hossein Sadri, In-Site Architecture Kurucusu Ali Yapıcıoğlu, bölüm başkanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sergi açılılında konuşma gerçekleştiren GAÜ CEO'su ve GAÜ Doğa ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin bugüne kadar bir çok çevre ve doğaya duyarlı projeler gerçekleşetirdiğini söyleyerek, fakültenin aktivitelerinden keyif aldığını, akademisyenler ve öğrenciler ile birlikte bu projelerin sürdürüldüğünü belirtti. Vehbi, kendisinin eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı ve GAÜ Çevre ve Doğa Araştırma Uygulama Merkezi başkanı olarak kurumsal ve şahsi çerçevede çevre ve doğa konusuna hassasiyetlerinin olduğunu vurguladı. Serginin konusunun Avrupa’da sürdürülebilir mimari olduğunu dilegetiren Vehbi, mimarinin sürdürülebilir olması için doğa ile iç içe olması gerektiğini ifade etti.
Konuyla ilgili bölgesel olarak, gereken noktadan çok uzakta olunduğunu ifade eden Vehbi, öğrencilere hitaben, bu konudaki çalışmaların ve emeklerin toplum için değerli olduğunu söyledi. Ayrıca Vehbi, Kıbrıs’ın yılın 330 günü güneşli olduğunu, ama güneş enerjisinden faydalanılmadığını, ada olmasına ramen, denizle ilgil hiçbir çalışmanın yapılmadığını, çok az yağan yağmur sularının değerlendirilmediğini vurguladı. Vehbi, bunların yerine dışarıdan çok pahalıya alınan fosil yakıt ile enerji elde edildiğini, ancak enerjiyi evin içerisinde tutacak izalasyon çalışmasının dahi yapılmadığını belirtti. Bu konuların özellikle mimarlık ve iç mimarlık bölümleri ile mimarlar odasının görevi olduğunu bildiren Vehbi, binalarların tasarlanırken çevre ve doğa ile uyumlu, sürdürülebilir olmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Sergide emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Vehbi, öğrencilere bu sergiden esinlenerek daha çevreye duyarlı projeleri ortaya koymasını beklediğini söyledi.