İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

DİJİTAL ÇAĞDA, RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI PANELİ GAÜ’DE GERÇEKLEŞTİ

DİJİTAL ÇAĞDA, RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI PANELİ GAÜ’DE GERÇEKLEŞTİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi ev sahipliği ve Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) işbirliği çerçevesinde gerçekleşen ‘Dijital Çağda Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Paneli ’ Millenium Senato Kongre Merkezinde gerçekleşti.


Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren GAÜ Rektörü Prof.Dr.Kutsal Öztürk , bu panelin  gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken , basının her  zaman dördüncü bir güç olduğunun altını çizdi. Basın özgürlüğünün vazgeçilmez önemine değinen Prof. Dr. Öztürk; Kişisel bazda, söylenemeyen veya gösterilemeyeni ortaya koyan ve tüm güçleri ile özverili çalışmalar gerçekleştiren basın mensuplarına da teşekkürlerini iletti.


GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk , icra edilen panele yönelik seçilen konu başlığının; otomasyon teknolojisine ayak uydurmada başarılı olduğunu ifade ederek , gerek GAÜ İletişim Fakültesi’ni,  gerekse de Ratem ‘in değerli üyelerini kutladığını belirtti.


GAÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç.Dr.Remziye Terkan ise; RATEM ve GAÜ İletişim Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşen panelde, kendi alanında uzmanlaşmış, sektörde yer alan isimler ile öğrencilerini buluşturmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Doç.Dr.Terkan; “Dijital çağda radyo ve televizyon yayıncılığının deneyimli isimlerinin, öğrencilere aktaracakları bilgi ve birikimleri büyük bir zenginliktir. Genel İletişim ile beraber, radyo ve televizyon halen vazgeçilmezdir. Bu iki iletişim faktörü; Dünyanın ve toplumların şekillendirilmesinde büyük bir rol oynamaya devam etmektedir. Teorideki eğitim yanında, gerçek hayattan alınacak olan bilgilerin öğrencilerimizin kariyer planlaması noktasında  önemli bir rol oynayacağına inanıyorum, ev sahibi olarak; Ratem üyeleri başta olmak üzere, emeği geçen herkese de teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.  


Panel katılımcılarından; Kıbrıs Tük Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Nazmi Pınar gerçekleştirdiği konuşmasında, Ratem ‘in değerli yönetimini, GAÜ Ailesi ile buluşturmuş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pınar, farklı bir konuya değinmek istediğini belirterek ,ambargolar altında sürekli ezilen KKTC’nin sesini dünyaya, en önemlisi de anavatan Türkiye’ye duyurmanın ve anlatılmasının çok önemli olduğunu da kaydetti.


Ratem etkinliğinin; KKTC gerçekleşmesi ve bunun yanında yönetim kurulu toplantılarını burda gerçekleştirecek olmalarının KKTC’nin tanıtılması noktasında çok önemli olduğunu vurgulayan Pınar , sektör ile ilişkisi bulunan değerli katılımcıların da, KKTC’de de edinmiş oldukları bilgileri paylaşacaklarını ümit etttiğini söyledi.


 


 


 


Panel öncesinde gerçekleştirilen bir diğer  konuşma da, Ratem Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy tarafından yapıldı.  GAÜ Öğrencileri ile bir arada bulunmanın kendisi için heyecan verici olduğunu belirten Gürsoy; “Kıbrıs’ta ilk defa böyle bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Ancak, Ratem olarak,  ilk defa Türkiye dışında bir etkinliğe bir imza atmıyoruz. Özellikle Avrupa’da;  yayıncılığı ve ülkelerini tanıtmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye’de bildiğiniz özel radyo ve televizyonlar,  90’lardan sonra yayıncılık hayatında büyük bir yer elde etti.Dolayısı ile, çok dinamik olan bu sektör, dünyadaki teknolojik gelişimler ile değişir ve gelişir duruma geldi. Ratem; diğer sivil toplum örgütlerinden farklı olarak yarı kamu niteliğindedir. Ve iki önemli görevi vardır. Radyo ve televizyon yayınlarının özel kullanım dışında kamuya açık alanlarda kullanımlarını lisanslar,  ve izlemeye alır. Radyo ve televizyon ticari alana girdiğinden bunun izinle yapılması gerekmektedir. Türkiye’de bugün ulusal; bölgesel ve karasal anlamda antenden alınan yayıncılığın dışında uydudan , kablo, ıp tv den alınan yayınlar mevcuttur. Bunların sayısı 1500 civarındadır. Meslek birliğimiz, bu kuruluşların da üyesi olduğu bir örgüttür.  lisanslama faliyetlerimiz dışında, ikinci görevimiz de farkındalık yaratmaktadır. Hem, yayınların kullanımı ve ilişkili alanının düzenlenmesi ayrıca, kamunun radyo tv yayınlarına yönelik idari içeri ve teknik anlamda mevzuatın, gelişen dünya koşullarına göre düzenlenmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Meslek birliğimizin dünya platformuna taşınması noktasında da, bazı faaliyetler gösterilmektedir.Bugün son verilere göre; Hollywood dizilerinden  sonra, Türkiye’de çekilen diziler, ikinci sırada,  ihraçta yerini almıştır . 79 ülkede Türkiye’ de üretilen diziler gösterilmekte ve talep bulmaktadır .Bu da, kültürün transferi ve taşıyıcılığı ile mal ve hizmetlerin kullanımı noktasında da çok önemli bir değere sahiptir . Bu markalaşma hareketi içerisinde de oldukça önemlidir.’ dedi.


Panelde moderatörlüğü üstlenen TAK Müdürü Doç. Dr. Neriman Saygılı gerçekleştirdiği konuşmasında üniversiteden TAK`a atandıktan sonra bir kaç etkinlik için üniversiteye geldiğini ve alanını ilgilendiren bu konu başlıkların üniversitede öğrenciler ile ele alınmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Neriman Saygılı bu noktada GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar başta olmak üzere, aynı zamanda kendisinin de öğrencisi olan ve üniversitesine değer vererek RATEM`in seçkin üyelerini üniversiye getiren Nazmi Pınar`a teşekkür etti. Saygılı dijital yaşamın hayatımızdaki rolünü kolaylaştırdığının, belki de farkında olmadığımızı belirterek, gerek ülkemizde; gerekse Türkiye`de dijital yayıncılığın çok geliştiğini ve takip etmenin de ayrı bir irade istediğini kaydetti. Dijital Çağda Radyo ve Televizyon Yayıncılığı noktasında bugün gelinen aşamayı ve sektöre ilişkin öğrencilerin faydalanacağı detayların çok önemli olduğunu kaydeden Saygılı, panelin ilk konuşmasını KKTC`de basın ve yayın alanındaki geçmişi ve deneyimden dolayı Olgun Üstün`e bıraktığını ifade ederek, öğrencilere faydalı bir panel olmasını diledi.


Panel sunumuna geçmeden önce kendisi ile ilgili bilgi veren GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Vekili Olgun Üstün, aynı zamanda YYK Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğünü ancak basın yayın noktasında bir eğitim hayatı olmadığının ve 17 yaşından beri medyanın içinde olduğunu kaydetti.


Üstün öğrencilere YYK `nın oluşumundan bugüne kadar geçirmiş olduğu evreleri anlatarak, geleneksel medyadan dijital medyaya nasıl geçildiğini öğrencilere aktardı. YYK `nın 21 Temmuz 1997 yılında kurulduğunu ifade eden Üstün, YYK`nun 20 yılık bir geçmişi olduğunu söyledi. Üstün, Yayın Yüksek Kurulunun görev ve sorumluluklarını da öğrencilere aktararak, görev ve sorumlulukları arasında  frekans tahsisi yapmak, yayın lisansı vermek, radyo ve televizyon yayın denetimlerini yapmak, telif ve cevap hakkı, ulusal yayın feranksları gibi önemli noktalarda sorumluluğu bulunduğunu ve en önemli sorumluluğununda, ülkeyi temsil etmek olduğunu vurguladı. Yasada 24 tane yayın ilkesi olduğunu vurgulayan Olgun Üstün, ayrıca üniversiteler ile de işbirliği içerisinde olduklarını, öğrencilere staj programları da dahil olmak üzere bir çok konuda destek olduklarını kaydetti.


Panelin bir diğer konuşmacısı, TV 8 Acun Medya Teknolojiden Sorumlu Direktörü Doğa Özyürekli, elektrik elektronik mühendisliği mezunu olduğunu ifade ederek üniversite yıllarında yaptığı radyoculuk sebebi ile medya sektörüne giriş yaptığını ifade etti. Dijitalleşmenin sadece medyada değil, insanlığın her anında olduğunu ifade eden Özyürekli, tüm sektörlerde büyük bir değişim yaşandığını ve medyanında bundan payını aldığını belirtti. Özyürekli, bu dönüşümü üç ayrı şekilde ifade etmek istediğini vurgulayarak, iletişim ve tüketim içeriklerinin bilginin üretildiği yer ve tüketim metotları olarak ayrıldığını kaydetti. Özyürekli konuşmasının devamında ise şunları söyledi;


"Medyanın eğlence tarafındayım. Medya da haber ve eğlenceyi ayrı şekilde göstermekteyiz. Bizim eğlence tarafında da medyada çok ciddi bir değişim yaşanmıyor; siz yalnızca tüketim tarafını görüyorsunuz. Özellikle yeni nesil için çok şanslı olduklarından bahsediliyor. Yeni bir şeyi iletip bunu insanlara iletmenin çok daha kolay olduğunu görüyoruz. Bundan 30 sene önce değerli bir içerik üretip bunu tüketicilere iletmek için, çok ciddi bir şekilde maddi ve manevi anlamda efor gerektirirken, şimdi bir bilgisayar ile tv kanalı kurabiliyorsunuz. Burada bir şeyin altını çizmek istiyorum. Aynı kolaylıklar herkese sunulmuş durumda ve rekabet oldukça fazla. Rekabet eskiden maddi taraftayken, şimdi rekabet artık daha çok yaratıcılık tarafında. Bunu gerçekleştirmek içinde yaratıcılığa güvenmek gerekiyor. İyi bir eğitim önemli ancak; başarılı olmanın tek yolu değil. başarı ve tutkunun aynı anda olması gerekir. Tutkuyu içinizde hissetmeniz gerekir" dedi.


Doğan Grubu Radyolar Direktörü Murat Duran ise yapmış olduğu konuşmasında, 1992 yılında üniversite yıllarında radyoculuğa başladığını belirterek, 25 yıldır sürekli bu işinde olduğunu ve bu işten de emekli olrak istediğini söyledi. Duran konuşmasının devamında;


"Geçmişte, radyoda ajans saati, arkası yarın veya buna benzer programlar başladığında insanlar radyoya TV gibi yaklaşırlardı. O dönemlerde içerik çok azıdı ve tekrarı yoktu. Dijital çağın gelmesi ile de içerikler çok çabuk tüketiliyor. Günümüzde akıllı telefon kullanmayan yok ve aktif hat sayısı 54 milyonken, 40 milyon civarı da akıllı telefon kullanıcı mevcut. Şuanda birebir ulaşabileceğiniz 40 milyon insandan bahsediyoruz ve yayıncılığın çizgisini de bunlar değiştirdi. Radyoculuğun gelişim dönemlerinde TRT rol model olarak alındı ancak içerik daha farklı gelişti ve özel radyolar bunu çok daha kolay karşıladılar. Bu bir anda Türkiye`de televizyon ve radyoculuğun hızlıca ilerlemesini sağladı. Eskiden radyoya istek yapabilmek için insanlar TRT`ye mektup yazarlardı. Şimdiş ise istekler birçok online iletişim platformları üzerinden yapılıyor. Eğer istek yapılan parçayı çalmazsanız; radyoyu değiştiriyor ve sizde buna uymak zorunda kalıyorsunuz. Artık sadece dinlemiyor ve izlemiyoruz. Aynı zamanda da herkes muhabir; herkes sunucu ve herkes program yapımcısı olabiliyor. Biz bu teknolojiyi kullanmak zorundayız. Dijital çağın gerektirdikleri noktasında yayınlarımızı şekillendiriyoruz.


Neriman Saygılı panelin kapnışında yaptığı konuşmada, yayıncılıkta içeriğin çok önemi olduğunu ve en önemlisinin de aynı zamanda kişinin kendisine olan saygısını hiç bir zaman kaybetmemesi gerektiğini vurgulayarak, panelin öğrencilere pratik anlamda çok iyi ipuçları verdiğini belirterek, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.


Panelin sonunda Ratem Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk’e teşekkür plaketi takdim ederken, Öztürk ve GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Vekili Olgun Üstün’de Gürsoy’a katkılarından dolayı teşkkür plaketi takdim etti. GAÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç.Dr.Remziye Terkan panele katılan Doğa Özyürek, Murat Doğan, neriman Saygılı, Olgun Üstün ve nazmi Pınar’a plaketlerini takdim etti.