İLETİŞİM FAKÜLTESİ
Haberler
GAÜ'DEN
GAÜ İletişim Fakültesi Atölye Çalışmalarına Devam Ediyor
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi Radyo Atölye Çalışmaları kapsamında, Radyo Vatan Program Yapımcısı ve Sunucu Amber Eker Avcıl’ı ağırladı.
28 yılını mikrofonda doldurmuş başarılı program yapımcısı ve sunucu Amber Eker Avcıl, gerçekleştirilen atölye çalışmasında programcılık ve sunuculuk deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği çalışmada Avcıl, radyonun işlevleri ve önemine değinirken, radyoculukta dili doğru ve düzgün kullanmanın son derece önemli olduğunu da belirtti. Avcıl, ‘‘Radyonun sonu yok arkadaşlar. Hep revaçta kalacak. Radyonun farklı bir büyüsü var içine çeken. Ayrıca radoyculukta Türkçeyi kötüye kullanma hakkınız yok. Sokakta istediğiniz gibi konuşabilirsiniz, ama mikrofanda bu mümkün değildir” dedi.
6 Mayıs 1927 Türkiye’de ilk radio yayncılığının başladığı tarih olması dolayısıyla Radyo Yayıncılığının 89.Yılı kutlanırken, GAÜ Radyo Atölye Çalışmaları kapsamında günün anlam ve önemine değinen İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Timur Cengiz de Türkiye’de ilk radyo yayını hakkında bilgiler verdi.
Cengiz, “Türkiye de ilk radio yayını anonsu 6 Mayıs 1927 tarihinde İstanbul Sirkeci Postanesi’nin bodrum katında oluşturulan bir stüdyoda yapılmıştı. Bugün itibariyle 89.yıl dönümü kutlanıyor. Atatürk’ün de önderliğinde Türkiye’de ilk naklen yayının nasıl yapıldığını bilmiyorsunuzdur. Ayasofya’nın henüz cami olarak kullanıldığı ilk dönemde yani müze yapılmadan önce, bir Kadir Gecesi ilk radio yayını olarak Türkçe ezan naklen yayınlandı. Akabinde de mevlütle radyoda naklen yayın devam etti” dedi. 1980’lerde öğrencilik döneminde radyonun bir iletişim aracı olarak çok önemli olduğunu günümüzde ise sadece arabalarda müzik dinlenen bir iletişim aracı gibi algılandığına vurgu yapan Cengiz, radyoculuğun önemli misyonları hakkında da bilgiler verdi.
GAÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ümmü Altan Bayraktar, her hafta Radyo Atölye Çalışmaları kapsamında K.K.T.C’nin yetiştirdiği başarılı radio programcısı ve sunucuları ile biraraya gelerek, alanlarında deneyimli isimlerle öğrencileri buluşturmak suretiyle öğrencilerin konuya derinlemesine uzmanından tavsiyelerle bilgi sahibi olmalarına olanak sağlandığını, atölye çalışmalarının bir eğitim ve öğretme metodolojisi olarak çok etken bir çalışma format olduğunu ve GAÜ İletişim Fakültesi’nin atölyeleri, yaptıkları çalışmalar ve etkinliklerle donanımlı öğrenciler yetiştirmeye devam edeceklerini söyledi.