HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’DEN MEME KANSERİ FARKINDALIK KONFERANSI

GAÜ’DEN MEME KANSERİ FARKINDALIK KONFERANSI

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hemşirelik Yüksekokulu’nun düzenlemiş olduğu Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamındaki konferansını gerçekleştirdi.


Konferans’ta GAÜ Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Mehmet Zeki Avcı Meme kanseri farkındalığı ayına dikkat çekerek; “Meme kanserinde farkındalık ve erken teşhis çok büyük önem taşımaktadır. Meme kanserinin neredeyse tamamı kadınlarda görülür. Ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Tek önlemi ise büyümesinin önlenmesidir’’ dedi.


Meme kanseri farkındalık ayı kapsamında ki konferansta açıklama yapan Dr. Özlem Gürkut kanserin öneminden bahsederek; ‘‘Kanser dünyadaki hastalıklara bağlı ölüm sırasında tüm dünyada ikinci sıralamada yer almaktadır. Kanser 200 ayrı çeşidi olan bir hastalık topluluğudur’’ dedi.


 Kanser tedavilerinin çok pahalı ve psikolojik anlamda çok yıprattığını vurgulayan Gürkut;‘‘Yapılan istatistiklere göre her dört kadından biri meme kanseri. Her sekiz kadından bir tanesi de yaşamı boyunca meme kanserine yakalanmaktadır. Ancak bu erkeklerin yakalanmayacağının anlamına gelmez. Çünkü şuan da bile tedavisini yapmış olduğum beş meme kanseri erkek hastam mevcut’ dedi.


Meme kanserini etkileyen faktörler arasında genetiğin, sigara ve alkolün bulunduğunu ifade eden Gürkut; ‘‘ Meme kanseri tedavisinin büyümesini engelleyen faktörler risk içerir ve buna bağlı olarak diyebiliriz ki tedavi önlemleri de risk taşımaktadır. Meme kanseri belirtileri alışılagelmişin dışında, elle kontrol yönteminde ele kitle geliyorsa doktora başvurulması gerekmektedir.’’ dedi.


 


Özlem Gürkut, Hastalığın 50 Yaşından Sonra Yoğun Bir Şekilde Görüldüğünü Ancak Biraz Daha Gelişmiş Ülkelerde Bunun Aşağı Çekildiğini Kaydetti”


Dr. Özlem Gürkut, “Bazı ülkelerde 2 yılda bir ama bizim ülkemizde senede bir mamografi çekilmelidir. Kendi kendine muayenede kadın aynanın karşına geçip memelerin simetrik olup olmadığına koltukaltından göğüse kadar sertlik olup olmadığına görüntüde bir değişiklik olup olmadığına bakmalıdır. Eğer muayenede veya herhangi bir görüntülemede şüpheli bir kitle tespit edilirse doktorumuzun kontrolü ile kesin tanıya girilmelidir Meme kanseri  üç aşamada tedavi ediliyor. Meme kanserinin temel tedavisi cerrahi olarak kanserli dokunun çıkartılmasıyla başlar. Ağırlaşmış durumda mastektomi yani memenin ameliyat ile alınması gerekir” dedi.


Erken tanısının çok önemli olduğunu belirten Özlem Gürkut; ‘‘20 yaştan itibaren iki senede, 40-70 yaş arasında senelik rutin kontroller mutlaka yapılmalıdır. Hiçbir şikayetimiz olmasa bile ayda bir kendi kendimize meme muayenesi, senede bir hekim muayenesi ve mamografi yaptırılması gerekmektedir ‘’ dedi.