HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
Haberler
GAÜ'DEN
GAÜ Hastanesi Şubat 2017’de Hizmete Giriyor
Girne Amerikan Üniveristesi (GAÜ) Sağlık Yatırımları Koordinatörü Günhan Nalbantoglu, katılmış olduğu TV programında GAÜ’nün sağlık yatırımlarını ve KKTC sağlık sistemini değerlendirdi.
Nalbantoğlu ilk olarak GAÜ sağlık yatırımları ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, GAÜ Florence Nightingale Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2017 Şubat ayında açılmasının planlandığını söyleyerek, ilk hastalarını Şubat ayında alacaklarını söyledi.
Nalbantoğlu açıklamasının devamında, KKTC’deki sağlık sistemini değerlendirerek, 2015 yılında sürdürülebilir sağlık konusunda bir rapor yayınladıklarını, 2006 ve 2011 yillari arasinda 2 tane nüfus sayimi olduğunu ve 2006 yılında yapılan nüfus sayımı ve 2011 yılında yapılan nüfus sayımının aslında çok şey anlattığını belirterek, Girne ve Lefkoşa’da bir yığılmanın olduğunu, yıllık nüfus artışında KKTC’nin rekor kırdığını söyledi.
Nalbantoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi, “İnsanlarda bir güvensizlik oldugunun biz de farkindayiz. Hukuk sistemimiz, adaletimiz, sağlığımız dahil herşeyimizde bir sıkıntı var. Eğer gerçek nüfusumuz 400 bin ise biz projeksiyonumuzu buna göre revize edebiliriz. Bu araştırma ayrıca bize gösteriyor ki 1000 kişiye düşen yatak sayisi KKTC`de 4,2`dir. İngiltere, Kanada ve Türkiye`den daha fazla, fakat kötü olan şey ise eğer yatak sayısını bölgelere göre dağıtırsak, ortaya korkunç bir rakam çıkıyor. Lefkosa’da 8,5, Magusa’da 2,3, Girne`de 1,6, Güzelyurt’ta 1,3, İskelede neredeyse 0. Bölgeler arasında çok ciddi fark var. Bu yalnızca yatak sayısında değil, aynı şekilde doktor ve hemsire sayısında da böyle. Bir ülkede adalet sorunu varsa bu duruma geliriz. Burada sağlıktan önce adaleti çözmeniz gerekir. Bu konuda Meclis Hükümet’ten daha suçludur. Ben açıkça söyleyeyim GAÜ kimliğimizin dışında ben KKTC vatandaşıyım ve bir babayim. Bizim çocuklarımıza birşey bırakmamız lazım. Bunu çözecek olan hükümetlerdir. Hükümetin plan yaparak, en önemli yapmasi gereken şey, özel sağlık sektörü ile kamu saglık sektörünü bir görmeli.
Nalbantoğlu tüp bebek sektörü ile yaptığı açıklamda şunları söyledi, “Biz tüp bebekte ülke olarak kedimizi ispat ettik ve hakikatten iyi bir noktadayız. Tüp bebeğe bugün ciddi bir talep vardır. Sağlık Bakanlığı bu sistemi görüp bunu ekonomik bir gelire çevirerek finanse edebilir. Sistemin belli bir miktarını finanse etmek için bir yol bulacağız diye düşünüyorum” dedi.