HAVACILIK YÜKSEKOKULU

Haberler

GAÜ'DEN

HAVACILIĞIN KALBİ, YİNE GAÜ'DE ATTI

Uluslararası sivil havacılığın dünya genelinde emin ve düzenli şekilde işlemesi amacıyla, "Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması"nın 7 Aralık 1944`de ABD`de  ülkelerin imzasına açılmasından sonra kurulan, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO)  tarafından 1992 Yılı`nda alınan bir genel kurul kararıyla ilan edilmiş; `Uluslararası Sivil Havacılık Günü‘  ülkemizde de kutlandı. Gün nedeniyle, Girne Amerikan Üniversitesi Havacılık Meslek Yüksek Okulu da, Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde bir etkinlik düzenleyerek havacılık sevdalılarını bir araya getirdi.

GAÜ Havacılık Meslek Yüksek Okulu Akademisyenleri, Öğrencileri`nin yoğun ilgiyle takip ettikleri etkinliğe, GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar onur konuğu olarak katıldı.

GAÜ`den yapılan açıklamaya göre; Etkinliğin ilk konuşması Havacılık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Ceren Ulusoy tarafından gerçekleştirildi. 7 Aralık tarihinin, havacılığın tanınması açısından farkındalığına dikkat çeken Prof. Dr. Ulusoy "Havacılık sektörünün sosyal ekonomik ve gelişimsel faydaları açısından; tüm havacılıkta güvenlik, verimliliği ve Icos rolünü aydınlatmak son derece önemlidir. İlk yolcu uçağının 34 kilometreye kadar olan mesafeyi geçebildiği günlerden, günümüzde Dünya ve Venüs arasındaki mesafenin 10 milyar katı kadar yolculuk yapılabilen günlere ulaşmış bulunuyoruz" cümleleri katedilen yolu özetledi.

GAÜ Uluslararası Havacılık Günü Etkinliği`nde ikinci konuşmacı ise Kaptan Pilot Mete Özmerter oldu, "Dünyaya uzaktan bakmak, bir şeyleri kontrol edebildiğini hissetmek için birçok sorumluluğu da yüksek dikkatle hissetmemiz gerekiyor, ya da bir şeylere güvenmemiz gerekiyor. Hava durumuna ve koordinasyona güvenmek veya hava trafiğine güvenmek gibi. İyi plan yapmak ve tahminde bulunmak, bunların hepsi çok önemli noktalardır." sözleri ile havacılık alanının farklı alanlarla olan birlikteliğinin ve konsantrasyonun önemine değindi.  

 

Uçaklar ile birlikte helikopter kazalarına bir açılım getiren, üçüncü konuşmacı Kaptan Pilot Nuri Sakarya da "Kazalarda, dahili kameralar aracılığıyla görüntü ve kokpit ses kayıtlarının incelemesi ile simulasyonların ders niteliğinde olduğunu unutmamak gerekli, bu bir sonraki uçuşu daha emniyetli hale getirecektir. Bu, aynı zamanda yerdeki eğitimde, olmazsa olmazdır. Kontrol ve analizler, gerçek uçuş sürecini mükemmel kılmak içindir. Final raporu sonuçları ise; üreticiler, pilot ve yer personeli için hayati önem taşır." dedi.

 

"HİÇ BİR ŞEY,  İLK SOLO UÇUŞUNUZDAN HEYECANLI OLAMAZ"

GAÜ Havacılık Yüksek Okulu Öğrencileri`ne özellikle seslenen bir diğer konuşmacı Cpt. Michael Llyoud Sharp "Hiçbir şey, sizin ilk solo uçuşunuzdan heyecanlı olamaz. Bir uçağı kontrol ettiğiniz o an, dünyada çok az kişinin yaptığı bir işlemi yapıyor olacaksınız. Bu, eğitim uçuşları gibi değildir. Öğretmeniniz, size artık tek başına uçabilecek seviyeye ulaştığınızı söylediğinde, bütün kontrol sizin sorumluluğunuzda olacaktır. Bu deneyimi, hayatınızın sonuna kadar asla unutmayacağınıza çok eminim." diyerek,  pilotluğun kariyer, insani deneyim ile duygulara nasıl yön verdiğini içeren düşüncelerini havacılık öğrencileri ile paylaştı.

Etkinlik anısına hazırlanan plaketlerin, GAÜ Kurucu Rektör Serhat Akpınar tarafından panel konuşmacılarına verilmesinden sonra, kampüs sahasında gerçekleşen fidan dikimi ile "GAÜ Uluslararası Sivil Havacılık Günü" Etkinliği sona erdi.