ECZACILIK FAKÜLTESİ
35 yıllık geçmişi olan Girne Amerikan Üniversitesi kurulduğundan bu yana güçlü akademisyen kadrosuyla ulusal ve uluslararası alanda saygın bir kurum olarak K.K.T.C’nin sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim yönlerinden gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Haberler
GAÜ'DEN
PROF. DR. İŞBİR, “İNOVASYONU GÜNÜMÜZDE EN ÇOK SAĞLIK SEKTÖRÜNDE GÖRMEKTEYİZ”
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İşbir, eczacılık mesleğini ve sektörel bazda inovasyonu anlattı.
Prof. Dr. İşbir, eczacılığın, insan sağlığıyla doğrudan ilgilenen ve etkileyen bilim dalı olduğunu söyleyerek, bir insana sağlığıyla ilgilili katkıda bulunan meslek olduğunu belirtti. Eczacılık fakültelerinin amacının, bu bilinci öğrencilere en iyi şekilde aşılamak olduğunu ifade eden İşbir,GAÜ Eczacılık fakültesi akademisyenleri olarak, tüm güçlerini öğrencileri eğitmeye ayırdıklarını söyledi.
Prof. Dr. Mehmet İşbir, inovasyon kavramını açıklamasında ise şunları belirtti;
“Bizim dilimizde inovasyon, discover ve invent gibi kelimeler yabancı kelimelerdir ve aralarında büyük farklar vardır. Bunlar önce “invention”; belli olmayan birşeyi yeni baştan bulup, çıkarmak ve onu icad edip topluma sunmaktır. “Discover” keşfetmek anlamına gelir. Mevcut olan birşeyin insanlar tarafından ortaya çıkarılması. “İnovasyon” ise mevcut olan bir şeyi, topluma yeniden en iyi şekilde ve en uygun şekilde sunmak; bunu toplumun hizmetine vermektir. İnovasyona, icat ve keşfetmenin birleşmesi diyebiliriz. Inovasyona örnek verecek olursak; bir giysiyi alarak yeniden düzenleyerek yeniden topluma sürmek bir inovasyondur. Eğitimde inovasyonu şöyle düşünebiliriz, mevcut eğitim sistemini öğrenciye nasıl aktarabiliriz, yeni sistemler nasıl geliştirebiliriz şeklinde örnekleyebiliriz. Örneğin bir görsel teknolojiyi eğitime nasıl uygularız ve bu eğitimi nasıl iyi hale getirebiliriz. Günümüzde inovasyon en çok sağlık bilimlerinde kullanılan ve geliştirilen bir olgudur. Çünkü dikkat ederseniz her seferinde farklı bir radyolojik sistem kullanılır. Klasik konvensiyonel radyolojiden, MR’lara geçilmiş. Geliştirilen mevcut teknolojiyi, yeniden kullanmaktır. Az benzin tüketen; buna rağmen çok hızlı giden bir araba üretmek inovasyona girer. Sağlıkta inovasyon yalnız radyolojide kalmıyor, bugün robotik teknolojilerin kullanılması bir inovasyona örnektir.
Eczacılıkta inovasyona örnek verecek olursak, yeni ilaç türleri ortaya çıkartılması ve eski ilaç türlerinden faydalanarak yeni ilaç türlerinin ortaya çıkarılmasını örnek verebiliriz. Örneğin aspirin çok basit birşey ama aspirin son 5 senedir kan sulandırıcı olarak kullanılmaya başladı. Bu bir inovasyon şeklidir. Bir penisilinin sıfırdan bulunması icat olur ama, penisilini geliştirip yeni türler üreterek insan sağlığına daha etkili hale getirilmesi inovasyon oluyor.
Bu sene üniversitemizin teması inovasyon. Inovasyon yapabilmek için önce eskiyi çok iyi bilemek; eskinin nasıl geliştirildiğini bilmek gerekmektedir. Sonra bu geliştirilmiş şeyi inovasyon yapabilecek kaabiliyetli kişiler tarafından topluma yeniden nasıl kazandırılır diye düşünülmesi gerekir. Bir ülkede, gelişmiş toplumda yada sistemde sanat, bilim ve teknoloji olmadan gelişim beklemek imkansızdır. Bu üçü bir araya geldiği zaman gelişilme başlar. Kendi mevcut sistemleri yetersiz kaldığı zaman toplumlar inovasyona ihtiyaç duyar. Eğitim sisteminde kalite yükseldikçe veya kalite yükseltilmeye başlandığı zaman; biz nasıl daha kaliteli eğitim verebiliriz, eğitimimizi nasıl daha üst düzeye taşıyabiliriz şeklindeki düşünce sonucu inovasyona başvurur. Inovasyonla uğraşan kişilerin eğitimle uğraşan kişilerle bir arada olması gerekmektedir” dedi.