Anayasa Hukuku I ve II Derslerini Seçen Öğrencilerin Dikkatine

Duyurular

GAÜ'DEN

Anayasa Hukuku I ve II Derslerini Seçen Öğrencilerin Dikkatine

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2019-2020 AKADEMİK YILI YAZ OKULU DÖNEMİNDE

ANAYASA HUKUKU I /HUK111 ve ANAYASA HUKUKU II /HUK112 DERSLERİNİ ALAN ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE

1. II. Yaz Okulu öneminde bu dersleri alan öğrenciler öncelikle meltemdikmen@gmail.com adresinden benimle iletişime geçerek ad, soyad ve numaraları ile kendilerini tanıtacaklardır.

2. Kendilerini ders başında tanıtmayan ve sınavlara çok az bir süre kala sınav yöntemi ve sorumlu olunan konular konusunda bilgi almak amacıyla iletişim kurmak isteyen öğrencileri hiçbir şekilde muhatap almayacağım.

3. Öğrenciler, ders döneminde istedikleri zaman dersle ilgili açıklama yapılmasını istedikleri konularda iletişim kurabilirler.

4. Zoom üzerinden ders anlatma yöntemi, daha önce bu şekilde ders almış öğrencilerin geri bildirimlerine göre verimsiz olmakta ve öğrenciler ev ortamında anlatılan konulara yeterince odaklanamadıkları için yeterli faydayı sağlayamamaktadır.

5. Buna rağmen zoom üzerinden ders talebi halinde bunu değerlendirir ve gerekirse bu yöntemle biraz ders yapabiliriz.

6. Anayasa Hukuku dersi, Tıp Fakültelerinde alınan anatomi dersi gibidir. Nasıl insan vücudunu tanımadan tıp biliminde yol alamazsanız, devleti, devlet-birey ilişkilerinin düzen şemasını ve bununla ilgili kurumsal işleyişi bilmeden hukuk biliminde yol almak da mümkün değildir.

7. Kimi öğrencilerimiz öğrenmekten ziyade erken mezuniyeti tercih ettiklerinden ve ne kadar biliyor olurlarsa olsunlar hukuk fakültesi diploması ile hayatta yürüyeceklerini zannettiklerinden yaz okullarında temel dersleri de almak gayretindeler. Madem ki mevzuat izin veriyor, Anayasa hukuku dersinde de yaz okulunu açmış bulunuyoruz.

DERSTE UYGULANACAK YÖNTEM VE ÇALIŞMA KONULARINIZ ŞU ŞEKİLDEDİR:

I. HER İKİ DERS İÇİN TEMEL KAYNAKLAR:

HUK111 için ÖMER ANAYURT: Anayasa Hukuku Kısmi Esaslar

HUK112 için 2017 anayasa değişikliklerine göre gözden geçirilerek yeniden basılmış bir

Türk Anayasa hukuku kitabı veya 2017 sonrası basılmış bir Türk Anayasa hukuku kitabı ve

1982 Anayasası

1982 Anayasasının 2017 değişikliği sonrası basılmış yeni metnini okumayan, kulaktan dolma bilgilerle veya internetten derlediği, son anayasa değişikliği ile Türk anayasal düzeninde meydana gelen değişiklikler öncesi yazılmış eski makale veya yalan yanlış bilgilerle sınav sorularını cevaplandırmaya çalışan öğrencilerin sınav kâğıtları hiçbir şekilde değerlendirmeye alınmayacaktır. Yaz okuluna ders kitabı olmadan hazırlanan öğrencilerimiz, sonrasında ders veya aldıkları notlar hakkında benimle iletişim kurmasınlar.

II. HUK 111 ÇALIŞMA KONULARI

Anayasa Hukukunun Genel Teorisi adı altında verdiğimiz bu derste, evrensel anayasa hukuku prensipleri ve anayasacılığın ilkeleri ve devlete ilişkin temel sorun olan iktidar ve egemenlik kavramları üzerinde durulacaktır.

Buna göre:

Anayasa,

Anayasacılık,

Anayasa yapma ve anayasayı değiştirme teknikleri ve bu eksende geliştirilen kavramlar: Kurucu iktidar-kurulmuş iktidar

Anayasa türleri

Devlet ve siyasi iktidar kavramları

Devlette tüzel kişilik, devletin kurucu unsurları, egemenlik, kaynağına ve kullanılışına göre egemenlik ayrımları

Siyasi iktidarın ayırt edici özellikleri

Kuvvetler ayrılığı

Devlet organlarının aralarındaki ilişkiler çerçevesinde geliştirilen hükümet sistemleri

Meclis hükümeti-başkanlık hükümeti-parlamenter hükümet sistemi ve ara modeller

Hukuk devleti ve hukuk devleti kavramının çağrıştırdığı her şey

Egemenliğin kullanılma ölçütüne göre devlet modelleri

Federal devlet - üniter devlet ve ara modeller

III. HUK112 ÇALIŞMA KONULARI

Bu ders Türk Anayasa hukukudur ve Güz döneminde alınan anayasa hukukunun genel esasları dersi üzerine bina edilen bir bilgiler kümesidir. Sağlam bir genel teori bilgisi olmayan bir öğrencinin Türk anayasa hukuku dersinden başarılı olması ancak ezber ile veya tesadüfi olabilir. 2017 referandumu ile anayasamızda gerçekleştirilen değişiklikleri çok iyi öğreneceksiniz.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yapısı ve işleyişi

T.C. Devletinin hukuk devleti yapısının dayandığı esaslar ve kurumlar

Yasama dokunulmazlığına ilişkin tüm bilgiler (AY m.83)

Temel hak ve özgürlükler rejimi (AY m.12-16)

Olağanüstü hal rejiminin anayasal esasları (AY m.119) ve öncesi ile karşılaştırma

Siyasi partilerin hukuki rejimi (AY m.68-69)

Anayasa yargısı (AY. m.148-153)’na ilişkin tüm bilgiler

Gösterdiğim anayasa maddeleri konuların çatısıdır. Bunları bilmeden konuların ayrıntılarına ulaşamazsınız. Sadece bunları bilerek de konu ayrıntılarına yine ulaşamazsınız. Bu maddeleri referans alarak ders kitaplarınızı çalışınız. İnternetten ulaştığınız herhangi bir kaynağı değil.

Hukuk Fakültesi öğrencileri, lisans düzeyinde temel bilgilerden sorumludur. Anlamadığınızı çok iyi anladığım büyük büyük cümleleri bir yerlerden kes/yapıştır yaparak öğrendiğinizi kanıtlayamazsınız. Öğrenmediğinizi anlarsam da dersten geçirmem. Samimi, sade, dürüst birer hukuk 1. Sınıf öğrencisi olunuz ve iri laflarla değil, doğru ve yerinde cümlelerle bilgilerinizi kanıtlayınız.

ÖDEV VERMEYECEĞİM, SİZE SORU SORACAĞIM VE CEVABINI İSTEYECEĞİM: ÖNÜNÜZDEKİ KAYNAKLARI İYİ KULLANARAK YERİNDE, DOĞRU VE AYRINTILI CEVAPLAR VERECEKSİNİZ.

ÖDEV OLMADIĞI İÇİN BİR ARAŞTIRMA YAPMAYACAĞINIZA GÖRE KULLANDIĞINIZ KAYNAKLARI BİLDİRMEYECEKSİNİZ. BEN HANGİ KAYNAKLARDAN NE YAZDIĞINIZI ANLARIM. SORULARA CEVAP VERECEKSİNİZ. SORUNUN CEVABI OLMAYAN SORU ETRAFINDAN DOLANILARAK VERİLMİŞ GENEL CEVAPLAR GEÇERSİZ SAYILACAKTIR. AYNI SORUYA VERİLMİŞ AYNI CEVAPLARIN AÇIKLAMASI “AYNI KAYNAKTAN YARARLANDIM” OLAMAZ.

KAYNAKLAR, Meltem hocanızın soracağı soruya cevap niteliğinde yazılmış metinler değildir.

Dürüst olunuz, gayretli olunuz, kurnazlık asla yapmayınız, çalışınız, başarılı olacaksınız.

Başarılar dilerim.

Prof. Dr. Meltem DİKMEN CANİKLİOĞLU