Haberler
GAÜ'DEN
Girne Halkı GAÜ Özgürlük ve Eşitlik Meydanında Buluşuyor
ONE BILLION RISING ETKİNLİĞİNE “ORTAK GELECEĞİMİZ İÇİN DANS ET” SLOGANI İLE GİRNE HALKINDAN BÜYÜK DESTEK VE KATILIM.
Kadına yönelik şiddet ve cinsel istismarı protesto etmek ve kadın haklarına dikkat çekmek için dünya çapında aynı anda düzenlenecek “One Billion Rising” etkinliğine Girne halkından büyük destek.
“One Billion Rising” etkinliğine katılmak ve tüm dünyada 1 milyar kişi ile birlikte aynı anda dans ederek kadın sorunlarına dikkat çekmek ve kadına yönelik şiddet, cinsel istismar ile ayrımcılığı protesto etmek için Girne halkı GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs “Özgürlük ve Eşitlik Meydanın”da Ortak Geleceğimiz İçin Dans Et sloganı ile 14 Şubat 2013 saat 13.00’te buluşuyor.
Lefkoşa ve Girne ile Kıbrıs’ın güneyinde de tüm dünya ile birlikte aynı anda etkinliğe destek verilirken Beşiktaş kent meydanında düzenlenecek Türkiye ayağının kareografisi GAÜ Türkiye Dans Akademisi tarafından hazırlandı. Kuzey Kıbrıs Girne ayağının 14 Şubat 2013 Perşembe günü saat 16.00’da Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks “Özgürlük ve Eşitlik” meydanında Sahne Sanatları Yüksekokulu Dans bölümünün katkıları ile düzenlenecek olan “One Billion Rising” etkinliği ile ilgili Girne halkı GAÜ TV Aktüel Haber programına önemli açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Neriman Saygılı: Sevginin en çok ifade edildiği gün olan 14 Şubat Sevgililer Gününde etkinliğin düzenlenmesi ayrıca önemli. Günümüzde bir anne çocuğun büyümesi ya da tarlada çalışan bır kadın örneğinde hayatın her alanında kadın var. Günümüzde haketmediği tarzda her şekilde acıyı çeken de bir kadın var. Beyİnsel özellİkler yetenekler olarak baktığınızda kadın erkek arasında bır farklılık yok fakat güç dengesine baktığımızda kendi doğurduğunuz evlat annesine ya da kardeşini ya da eşine en sevdiklerine bu gücü şiddete çevirmesi son derece üzücü ve kaygı verici. Bir kadın olarak bugün buraya belli bır şekilde gelmiş eğitimle bir insan olarak aileme başta annneme cok teşekkür ediyorum. Umarım sevgililer gününde gerçekeleşcek etkinlikle birlikte dünyamıza sevgi ağır basar ve şiddet azalmış olur. Danslar da tepkİler de bunu birilerine anlatmış olur.
Feriha Dikmen: Öncelikle kadına şiddete hayır diyoruz. Girne Amerıkan Ünversitesinin desteklerini esirgememesi çok güzel bir şey. Günümüzde gelişen teknolojinin gelişimine rağmen kadına şiddet hala devam etmekte. Ben inanıyorum ki egitim seviyesinin artmasıyla kadına şiddet azalacak. Çünkü kadınlar kendi ayakları üstünde durduğu sürece eşinin ya da başka birinin şiddet uygulamasına karşı gelerek kendi haklarını savunabilmekte. Kadın ve erkek bir çok konuda eşittir bu konu sadece kadına şiddet değil aslında çocuk ve hayvanlara karşı da uygulanan şiddete hayır diyorum ve yapılan eylemleri sonuna kadar destekliyorum.
Gaye Temizer: Dünyanın her yerinde kadına şiddet var. Çalışma yerlerinde olsun, eşlerden olsun, kadın olarak hayata gelmek -1 puan gibi oluyor. Kadın bir anadır. Ben de kendi adıma bu etkinliğe tam destek veriyorum.
Emine Şenyurt: Kadına şiddete hayır diyoruz. Kadına el kalkmaması gerekiyor. Herkesin bu etkinliğe katılması gerekiyor. 14 Şubat’ta çok güzel anlamlı bir tarih böyle bir etkinlik için. Sadece kadınlar değil eşleri de gelmeli, erkekler de katılım göstermeli.
Gözde Özekler: 21.yüzyılda olmamıza rağmen ülkemiz ve tüm dünyada bir çok kadın şiddete maruz kalmakta. Kadınlarımız bu konuda sessiz kalmamalı. Girne Amerikan Üniversitesindeki etkinliğe küresel ölçekte 1 milyar kadınla birlikte katılmaktan ve kadın haklarına ve sorunlarına dikkat çekecek böylesi bir etkinlikte rol almaktan önce tüm kadınalr adına sonra da demokrasi, insan hakları ve uygarlık adına gurur duyuyorum. Bende bir kadın olarak tüm bunları sonuna kadar destekliyor ve tesekkür ediyorum.
Elçin Kesen: Günümüzde kadına şiddetin ne kadar azaldığı görülse de bunun böyle olduğuna inanmıyorum. Bir cok kadın şiddete maruz kalmakta ve neredeyse tüm dünyada yaşanmakta. Bunun için yapılan her türlü eylemi destekliyorum.. Tüm dünyada bir milyar kadının dans ederek tepkisini göstereceği eylemde Girne Amerİkan Ünİversite “Özgürlük ve Eşitlik Meydanı”nda olacağım. Ben de bir kadın olarak kadına şiddete hayır diyorum ve yapılan eylemi destekliyorum.
Burcu Türermen: Kadına şiddet çok yanlış. Kadın sorunlarına dikkat çekmek için güzel bir etkinlik. Destek vermek için katılacağız.
Ceyda Menekşe: Kadına şiddete hayır diyorum ve buna karşıyım. Şu anda 60 yaşındayım. Hiçbir zaman şiddet görmedim, çocuklarım da görmedi. Buna çok karşıyım. Çok katılmayı isterim, böyle bir etkinlikte bulunmayı.
Dilara Yıldız: Kadına karşı şiddeti gündeme taşımak için böylesi etkinliklerin olması güzel bir şey. İnsanların kadın sorunlarına karşı daha çok tepki vermesi gerekiyor. Bu yüzden katılıp destek vereceğiz.
Rasim Başer: Kadına yönelik şiddetiı konuşmak bile çok acı bir şey. Böyle bir etkinliği bile yapmak acı. Her sorumluluk sahibi insanın bu etkinliğe katkı vermesi gerekir, ben de destek veriyorum. Sosyal sorumluluk projesi bu. Bir üniversitenin bunun bilincinde olması çok önemli ve güzel.
Hatice Gündüz: Kadına yönelik şiddet, fiziksel olarak algılanıyor. Ancak psikolojik olarak da vardır. Bence kadına şiddet psikolojik şiddet olarak başlıyor. Saygısızlık, kadına saygı duymama, bunlar fiziksel şiddetin öncüsü ve temeli oluyor. Daha da önemli bu şiddet.
Mustafa Şanoğlu: Dünyada çok ayrı yerlerde çok daha kötü durumda olan kadınlar var. Destekliyorum bu etkinliği ben de, her zaman dikkat çekilmesi gerekir.