GAÜ’den Rum Yönetimine Açık Davet

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’den Rum Yönetimine Açık Davet

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından "Dünya Problemleri Karşısında Mimarlık" ana teması ile düzenlenen seminerler dizisinin açılış semineri GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre Merkezinde gerçekleşti.

Açılış seminerine Girne Amerikan Üniversitesi CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, Kıbrıs Türk Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Sadık Ülker, Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Hossein Sadri, Genel Sekreter Sualp Davut, fakülte bölüm başkanları ve öğrencilerin katıldığı açılış seminerinde Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Çetin "Edifice as 'Xenia' and Architect" konu başlığı ile konuşmacı olarak yer aldı.

"Dünya Problemleri Karşısında Mimarlık" ana temalı seminerler dizisinin açılış konuşmasını yapan GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, ülke gündemini sarsan ve Rumların çirkin yüzlerini bir kez daha gösterdikleri GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsünün devam eden inşaatını engellemeye yönelik uluslararası girişimleri ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“KKTC Makamları Yer Değiştirmek Zorunda Kaldı”

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis’in, Dipkarpaz’a GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsünün inşa edilmesini engelemeye yönelik Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’ye gönderdiği mektubun Rum yönetiminin Kıbrıs Türk halkı ve KKTC üniversitelerine bakışını bir kez daha gözler önüne serdiğine vurgu yapan Çevre ve Doğal Kaynaklar eski bakanı Dr. Vehbi, “Doktoralı Çevre Felaketi.. Sahte Devlet Dipkarpaz’da Koruma Altındaki Bölgeye Üniversite Yerleşkesi Kuruyor” başlığı ile Simeniri gazetesinin verdiği haberde Rum Tarım Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının girişimleri ile işgal makamlarının yer değiştirmek zorunda kaldığını öne sürdüğünü belirterek GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsünün AB tarafından koruma altına alınan Natura 2000 programına dahil edilen bölge içerisinde olduğu iddialarını sert bir dille yalanladı.
“Karpaz Yaşam Kampüsü Dünya Mimarlık Tarihinde Örnek Model Olacak”

GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsünün Dipkarpaz Doğal Parkı, Natura 2000 koruma bölgesi ile birlikte Karpaz flora ve faunası ile ekolojik dengesini koruyacak çevre enstitülerine ev sahipliği yapacağını hatırlatan Dr. Vehbi, Karpaz Yaşam Kampüsünün çevre dostu mimarisi ve güneş ile rüzgar gücünden üreteceği kendi enerjisi ile dünya mimarlık tarihi içerisinde örnek model olacağının altını çizerek karpaz ekolojisini tüm yönleriyle koruyacak ve geliştirecek Karpaz Yaşam Kampüsünün Rum yetkililerin iddialarının aksine çevre felaketi yaratmayacağını ve olası bir çevre felaketini önleyecek önemli bir uluslararası bilimsel çekim merkezi olacağına dikkat çekti.

Kıbrıs adasının iki komşu kesiminden birini oluşturan Kıbrıslı Türklerin çevreye verdikleri önemi Petrol Dolum tesisine karşı duruşları ile gösterdiklerine işaret eden Dr. Vehbi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkililerine ve çevre örgütlerine açık çağrıda bulunarak “GAÜ olarak bölgede çevre felaketi değil, çevreyle, doğayla iç içe geçmiş bir kampüs hedefliyoruz ve tüm plan ve çalışmalarımız bu yönde. Karpaz Yaşam Kampüsünün açılması ile birlikte ada arıcılık sisteminden, çevre koruyucu bir çok ekolojik sisteme yardımcı olacak bir kampüse sahip olacak” dedi.

Karpaz bölgesi ve Karpaz halkının geleceğini belirleme hakkı ve gelişimini uluslararası baskı mekanzimalarını harekete geçirerek engellemeye yönelik Rum girişimlerinin insan haklarına aykırı olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Vehbi, "Dünya Problemleri Karşısında Mimarlık" ana temalı seminerler dizisinin küresel mimarlık tartışmalarına yön vereceğini ifade ederek uluslararası olarak akademik yıl boyunca GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girrne Kampüs’te her cuma gerçekleşecek seminerlerin mimarlık bilim literatürü ile öğrenci gelişimine önemli katkılar yapacağını vurguladı.
“Konukseverlik Olarak Bina ve Dünya Problemleri Karşısında Mimar Şaşkın Bir Figür”

Seminerler dizisinin açılış oturumunda mimarlık disiplinini dünya problemlerine tepki veren bir kavram olarak ele alan Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Çetin, mimarlık olgusuna 'konuk ağırlama' kavramı üzerinde durarak 'inşa etme eyleminin' özellikle de doğa, topoğrafya ve yer ile bağlantısı göz önüne alındığında konukseverlik kavramıyla ilişkilendirildiğini ifade etti.

Dünyanın karşı karşıya kaldığı, barınma, açlık, fakirlik, adaletsizlik, kirlenme gibi küresel problemler karşısında mimarlığın duruşunun sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Çetin, mimarın arabulucu olma rolünden hareketle ana sorunlara ilişkin rolü ve tavrının eleştirisel olarak sorgulanmasının gerekliliğinin altını çizdi. Mimarlık mesleğinin iç tutarsızlıklarını, iki yüzlülüklerini ve 'sözde' ahlakınının deşifre edilmesinin amaç olarak ortaya konmasına da değinen Doç. Dr. Çetin, bina ve mimarlığın temeline yönelik inşaat etkinliğinin ekonomik ve sosyal boyutları, mimarlığın, özel - kamu ikilemi gibi, içkin çelişkileri ile bağlantılı olarak ele alınmasını ve ana sorunlara bu perspektiften hareketle bilimsel çözümler bulunmasının önemini vurgulayarak sözlerine son verdi.

"Dünya Problemleri Karşısında Mimarlık" ana temalı seminerler dizisinin açılış seminerine katkılarından dolayı GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi tarafından Kıbrıs Türk Mimarlar Odası başkanı Azmi Öge ve Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Hossein Sadri tarafından ise açılış seminerine konuşmacı olarak katılan Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Çetin’e birer teşekkür plaketi takdim edildi.