Haberler
GAÜ'DEN
Çocuklara Doğa Sevgisi Ve Arıların Önemi Aşılanacak
GAÜ Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi tarafından özel cam kovanlarda bal üretimi canlı olarak fuarda gösterilecek.
Girne Amerikan Üniversitesi Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık Geliştirme ve Araştırma Merkezi’nde 04-07 Ekim 2012 tarihleri arasında bu yıl altıncısı düzenlenecek Tarım, Hayvancılık, Süt Ürünleri ve İş Makineleri fuarına katılarak çevre eğitimleri verecek.
Konuyla ilgili GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezin’den yapılan açıklamada bilim dünyasında şaşkınlık yaratan doğa harikası peteğin Lefkoşa Atatürk Kültür Parkı Fuar alanında salon 1’ de özel cam kovanlar ile arıların bal üretimlerinin canlı olarak ziyaretçilere gösterileceği ifade edilerek çevreye duyarlı bireylerin yetişmesine katkı yapacak cam kovan projesine özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdiği belirtildi.
Fuar kapsamında Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezinin çalışmaları, Karpaz da uygulanan arıcılık projesi, Arıların bitkisel üretime katkıları, Kıbrıs Arı ırkının korunmasının önemi, Arıcıların sorunlarına çözüm önerileri konularında danışmanlık ve bilgilendirme hizmetlerinin de verileceğinin vurgulandığı açıklamada kurulacak özel cam arı kovanı ile ziyaretçilerin canlı olarak arıların bal yapımını gözlemleme fırsatı bulacakları belirtildi.
Doğa ve çevreye çocuklearın sahip çıkarak sosyalleşmelerini sağlama amacıyla özel cam kovanların tasarlandığının da altının çizildiği açıklamada özellikle çocuk gelişimi ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan doğal bal , polen, arı sütü, bal sirkesi yanında arı ürünlerinden üretilen çeşitli kokteylerin de ziyaretçilere ikram edileceği ve faydalarının anlatılacağı ifade edildi.
“Doğa Harikası Kıbrıs Haritası İşlenmiş Petek İle ilgili Bilgi verilecek”
04-07 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenecek 6. Tarım, Hayvancılık, Süt Ürünleri ve İş Makineleri fuarında hafta içi 18.00-23.00 ve hafta sonu 15.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek GAÜ Arıcılık Araştırma geliştirme ve Uygulama Merkezi standında ayrıca bilim dünyasında şaşkınlık yaratan arılar tarafından üzerine Kıbrıs haritası işlenen doğa harikası petek ile ilgili geniş bilginin ziyaretçilere aktarılacağının belirtildiği açıklamada konuyla ilgili bilimsel komitenin kurulduğu hatırlatıldı.
“Bilim Komitesi Çalışmalarına Başlıyor”
Bilim dünyasında şaşkınlık yaratan arılar tarafından peteğe işlenen doğanın mucizesi Kıbrıs haritası ile ilgili bilimsel çalışmalar yapmak ve Arıcılığı geliştirmek amacıyla Tarım Dairesi emekli müdürlerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Reşat Acar başkanlığında oluşturulan ve GAÜ öğretim görevlisi Dr. Hüda Hüdaverdi, Biyologlar Derneğin’den Yrd. Doç. Dr. Özge Özden, Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık Geliştirme ve Uygulama Merkezi arıcılık uzmanı Hüseyin Balkaya, Yeni Erenköy Hayvancılık Dairesi yetkilisi zooteknik Ahmet Güneş, Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Asbaşkanı Hamit Tosun ile GAÜ Proje Geliştirme Ofisi yetkililerinden Ülkü Taşseven’in görev aldığı Arıcılık AR-GE Merkezi çalışmalarına başlıyor.
Komite 4 Kasım 2012 günü Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs’te biraraya gelerek kuruluş toplantısı sonrası doğa harikası peteğin uluslararası bilim dünyasının dikkatini çekmesi amacıyla ilgili izlenecek yol haritası gündemi ile toplanacak.