Haberler
GAÜ'DEN
GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü'nün Temeli Atıldı…
Girne Amerikan Üniversitesi’nin Dipkarpaz’da kuracağı “Karpaz Yaşam Kampüsü”nün temeli törenle atıldı
8 Mayıs 2012 tarihinde Girne Amerikan Üniversitesi’nin Dipkarpaz’da kuracağı “Karpaz Yaşam Kampüsü”nün temeli törenle atıldı.
Temel atma töreni, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Maliye Bakanı Ersin Tatar, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, bazı milletvekilleri, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, diğer bazı yetkililer ve köy halkının katılımıyla gerçekleştirildi.
GAÜ’nün Karpaz Yaşam Kampüsü, klasik üniversite kampüslerinin dışında sosyal yaşam kampüsü olarak projelendirildi.
2 yılda tamamlanması hedeflenen proje kapsamında kampüs İngilizce Hazırlık Okulu’yla dil merkezi haline gelecek. Turizm bölümünde ise denizcilik ticareti ve denizcilik işletmeciliği eğitimi verilecek.
GAÜ’nün 7 fakültesi “study abroad” programı çerçevesinde eğitimlerini belli dönemlerde bu kampüste yapacak.
Kampüs bünyesinde Çevre Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü ile Çevre Bilimleri Kültür ve Miras Yönetimleri Bölümü açılacak. Enstitü ve bölüm aynı zamanda Karpaz bölgesi ile ilgili araştırmalar yapacak.
Arkeoloji ve doğa müzesinin de yer aldığı kampüs projesinde araştırma geliştirme (ar-ge) merkezleri kurularak turizm, arıcılık, zeytin üreticiliği, tarım ve hayvancılık konularında araştırma geliştirme faaliyetleri yürütülecek.
Kampüs bünyesinde 24 saat halka da sağlık hizmeti verecek sağlık merkezi kurulacak. Ağır vakalar hazır bulundurulacak helikopterle merkezlere taşınacak. Halkın kullanımına da açık olacak kütüphane de projede yer alan unsurlardan biri
KÜÇÜK:” CESUR YATIRIM”
Başbakan İrsen Küçük, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, GAÜ’nün Dipkarpaz’daki yatırımını “cesur ve güzel” bir yatırım olarak değerlendirerek, “ Ülkemizin bu yöresinde özel sektör girişimiyle yapılabilecek en güzel yatırımlardan birisi” dedi.
Başbakan İrsen Küçük, kalkınmanın sadece devlet eliyle olamayacağını vurgulayarak, devletin gerekli kararları alarak yol göstermesi ve özel sektörün yatırımlarıyla kalkınmanın kalıcı olabileceğini, ülkede özel sektör devlet işbirliği örneklerinin her geçen gün görülmekte olduğunu ifade etti.
Küçük, GAÜ Kampüsü’nün bölgeye büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Başbakan Küçük, Karpaz bölgesinde devlet eliyle geliştirilmeye çalışılan bir çok proje bulunduğunu, turizm sektöründe önemli gelişmeler olduğunu, kampüsün kurulmasının bölge turizmine daha fazla canlılık getireceğini kaydetti.
Küçük, projenin bölgenin tanıtılması ile bölge halkının küçük yatırımlarının geliştirilmesi açısından da önem arz ettiğini vurguladı.
Küçük, “Ülkemizi hep birlikte geliştireceğiz. Halkımızın geçim standardını yükselteceğiz. KKTC’nin tanınmasına katkılarımızı devam ettireceğiz. Bütün bu hareketler bir araya geldikten sonra ülkenin kalkınmasından ve Kuzey Kıbrıs Türk halkının mutluluğundan bahsetmek mümkün olabilir” dedi.
Hükümetin kalkınmadaki öncelikli hedeflerinin turizm ve yükseköğretim olduğunu söyleyen Küçük, 2011 yılında hedeflere ulaşıldığını, yükseköğretimde 47 bin olan öğrenci sayısını 2012-2013 akademik yılında 50 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC halkının her yönüyle kalkınmasına ilişkin fedakarlıklarının devam ettiğini, bunlardan en önemlisinin de asrın projesi olarak nitlendirilen su projesi olduğunu söyleyen Küçük, suyun gelmesiyle birlikte turizmin ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde, sulu ziraatin, modern tarım ve hayvancılığın gelişmesinde büyük olanaklar sağlanacağını kaydetti.
Başbakan Küçük, “ KKTC halkının geleceği, açıktır aydınlıktır. Kalkınmakta olan ülkemizin önümüzdeki yıllarda daha süratli kalkınması için de bu yatırımlar, bu olanaklar ümit vermektedir” dedi.
AKÇA: “GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ”
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, KKTC’nin gerçek potansiyeli olan turizm, yükseköğrenim ve tarımla doğru yönde geliştiğini vurgulayarak, Bundan mutluluk, gurur duyuyoruz ve geleceğe umutla bakıyoruz. Umutsuzluk aşılayanlara da çok aldırmayın” dedi.
Karpaz’da bir kampüs alanı açılıyor olmasının bir hayalin gerçekleşmesi olduğunu kaydeden Büyükelçi Akça, yıllardır Karpaz’ın gelişmesi için KKTC ve Türkiye’nin oldukça fazla projeler geliştirdiğini söyleyerek, “Ama bir özel sektörün; GAÜ’nün yaptığını yapamamıştır” dedi.
GAÜ’nün KKTC dışında İngiltere, ABD ve Singapur’da da kampüs açtığını hatırlatan Akça, “Kuzey Kıbrıs siyasi gelişmeleri çerçevesinde doğan, ortaya çıkan risklerin bir iş adamı tarafından nasıl bertaraf edildiğinin de örnekleridir bunlar” dedi.
Akça, özel sektör deyince, KKTC’nin potansiyelini kullanarak dünyaya açılan şirketleri kastettiklerini de sözlerine ekledi.
AKPINAR: “İNSANLIK İÇİN YAŞAM MERKEZİ”
GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı ve Kurucu Rektörü Serhat Akpınar da, “Kutsal olan bu topraklarda binlerce yıl sonra insanlık için bilgi yaşam ve paylaşım merkezi kuruyoruz” dedi.
Akpınar, halkla paylaşım içerisinde ortaya koyacakları projenin KKTC’nin atraksiyon merkezi haline geleceğini, yaşamları değiştireceğini, birçok tanımlamalar getireceğini kaydetti.
Akpınar, “Ne yapacak olduğumuzu gördüğünüzde hayretler içerisinde kalacaksınız” diyerek, projedeki iddialarını ortaya koydu.
ÖNER: “BÖLGENİN KOŞULLARINI İYİLEŞTİRECEK”
GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner de, hayal gücünün yaratmanın başlangıcı olduğunu vurgulayarak, GAÜ’nün Karpaz Yaşam Kampüsü’nün de bir hayalle başladığını ifade etti.
Kampüsün salt bir eğitim kampüsü olmadığını kaydeden Öner, projenin bölgenin eğitimsel, kültürel, siyasal ekonomik ve sosyal koşullarına çok büyük katkı sağlayacağını ve koşullarını iyileştireceğini söyledi.
Öner, projenin gerçekleşmesiyle birlikte bölgedeki ekonominin de canlanacağını ifade etti.
Öner, proje kapsamında akademik olarak öncelikle Hazırlık Okulu’nun kısmen bu kampüste ders vereceğini, Denizcilik Bölümü’nün de faaliyet göstereceğini çevre araştırma laboratuvarlarıyla Çevre Araştırma ve Uygulama Enstitüsü’nün faaliyetlerini bölgede sürdüreceğini kaydetti.
Çevre Bilimleri Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi’nin bölge halkının üretimini daha rasyonel ve bilimsel gerçekleştirmesi için çalışmalarda bulunacağını kaydeden Öner, arıcılık, nar üretimi, zeytin ve zeytin ürünleri üretimi konularında halkın bilinçlendirleceğini söyledi.
Projede Sağlık Merkezi’nin son derece önemli olduğunu kaydeden Öner, kültürel mirasın tanıtımı ve gelişimini sağlamak amacıyla müze kurulacağını, projenin her safhasında üniversite va halkın iç içe faaliyet göstereceğini vurguladı.
Proje kapsamında eko ve agro tuzimle ilgili yatırımların da yapılacağını ifade eden Öner, sosyal sorumluluk projesi anlayışıyla yapılacak olan binaların büyük oranda çevreye uyumlu ahşap olacağını belirtti.
Öner, projeyi 2 yılda tamamlamayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.