Haberler
GAÜ'DEN
GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü İle Bölgenin Kaderi Değişecek
ÜLKE TURİZMİNİN DÜNYAYA TANITILMASI KARPAZ YAŞAM KAMPÜSÜ BİLİMSEL ÜS OLMASI YANINDA YAŞAM KAMPÜSÜ İLE KARPAZ ULUSLAR ARASI VE AVRUPA BİRLİĞİ TURİZM EĞTİM ÖRGÜTLERİ VE BİRLİKLERİNİN ÇEKİM MERKEZİ VE ARAŞTIRMA MERKEZİ OLACAK
Girne Amerikan Üniversitesi Karpaz Yaşam Kampüsü bünyesinde GAÜ INTEB ECO – ARGE Projesi kapsamında Karpaz Eko-Çevre Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulacağını açıkladı.
Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada Karpaz Yaşam Kampüsü’nün Kuzey Kıbrıs ekonomisi, yükseköğretimi ve turizmi yanında Karpaz’ın sosyo-ekonomik ve kültürel gelişimi ve doğal mirasının korunmasına önemli katkılar yapacağı vurgulandı.
“Turizm Eğitiminde Yeni Dönem”
Sürdürülebilir çevre ve kültür prensibi ile doğal çevreye uyumlu inşaatına başlanacak Karpaz Yaşam Kampüsü bünyesinde kurulacak Eko-Çevre Araştırma ve Geliştirme Merkezi (INTEB ECO – ARGE) ile ilgili açıklama yapan GAU INTEB (Uluslararası Turizm Eğitim Kurulu ) Başkanı Yrd. Doç.Dr İsmet Esenyel, Karpaz Yaşam Kampüsü’nün Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamları ile KKTC Bakanlar Kurulu ve yetkili makamlarının iradesi ve desteği ile hayata geçtiğini hatırlatarak merkez ile Avrupa Birliği Turizm literatüründe bulunan Karpaz Nature Park ve buna ek olarak Dipkarpaz köylerinin Eco –Agro turizm potansiyelini yeniden hayata geçirmeye ve bölgenin sosyo ekonomik gelişimine katkı koymak istediklerini vurguladı. Karpaz Yaşam Kampüsü bünyesinde Turizm eğitimini destekleyecek uygulama otelinin de bulunduğunu belirten Yrd. Doç.Dr Ismet Esenyel,GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü ile turizm yükseköğretimi ve eğitiminde yeni bir dönemin başlayacağını ifade etti.
Girne Amerikan Üniversitesi Uluslararası Turizm Eğitim Kurulu ( GAU INTEB ) ECO- ARGE Araştırma ve Geliştirme projesi için turizm ve otelcilik akademik müfredatlarına yeni bir yaklaşım ve model geliştirerek Eko Turizm Yönetimi (Tourism ECO Rural Management) bölümünün de eklendiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. İsmet Esenyel, üniversitenin gelişmekte olan Turizm Eğitimi yelpazesine, ECO Management bölümü ile turizm eğitiminin bir bacağının Karpaz bölgesine taşınacağının altını çizdi.
“Gastronomi- Ekoturizm Müfredatları için Eşsiz Uygulama Alanları "
GAU INTEB ofisince yapılan açıklamada,özellikle yeni kurulacak olan Gastronomi bölümü ile, bu bölgede yetiştirilecek olan organik sebze ve meyve üretimine de katkı koyulacağı belirtildi. Mutfak Sanatları ve Gastronomi biliminin bu vesile ile Kıbrıs Mutfağını,Fransız mutfağı ve Osmanlı mutfakları ve coğrafyamız dahilinde bulunan diğer Ortadoğu mutfakları ile bilimsel araştırmalar da yapılacak. Bu alanda en seçkin üniversiteler ile öğrenci, öğretim üyesi değişim programlarının önce Girne, daha sonra İstanbul'daki Restaurant Okulu ve Karpaz kampüsünde devam edeceği bildirildi.
“Karpaz Yarımadasının Kaderi Değişiyor. Bölge Uluslararası Çekim Merkezi Olacak”
Merkez ve akademik müfredat çalışmalarına Dipkarpaz bölge halkının da dahil edileceğini ve bölge insanına proje kapsamında Agro Turizm ve Eko Köy (AGRO- village) turizmin bilimsel temellerinin öğretileceği atölye çalışmaları ve akademik programlar ile turizm bilincini artırma, çevre ve sürdürülebilir kültür bilincinin yeni kuşaklara aktarılmasının amaçlandığına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. İsmet Esenyel, proje dahilinde Dipkarpaz köyünün eko-turizm potansiyeli ve sürdürülebilir turizm kapsamında bölge evlerinin ve mimari mirasının GAU Mimarlık Bölümü ile Köy pansiyonculuğuna yönelik koruma altına alınacağı belirtti.
Girne Amerikan Üniversitesi Yöneticiler Kurulu ve GAU INTEB ECO- ARGE birimi Dipkarpaz köyünün pilot bölge olarak seçildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. İsmet Esenyel, GAU Karpaz Yaşam Kampüsü ile çevre, agro turizm ve eko turizm alanında uluslararası çekim merkezi haline gelecek Karpaz yarımadasının kaderinin yeniden şekilleneceğinin ve bu olgunun özelde bölge, genelde KKTC ekonomisi ve yükseköğretimine yapacağı katkıların önemine dikkat çekti.
“AB Uluslararası Turizm Örgütleri ve Birlikleri Projeyi Destekliyor”
GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü ve Eko-Çevre Araştırma ve Geliştirme Merkezi (INTEB ECO – ARGE) ile Karpaz sosyo ekonomik ve kültürel turizminde uluslararası bir hareketliliğin başlayacağını ifade eden GAU INTEB Başkan Yardımcısı Emete Toros ise ,"sürdürülebilir turizm potansiyeli, bölgenin bozulmamış doğal dokusu ve geleneksel köy yaşamı, zengin tarım ve eko-turizm karakteristiğinin uygulanabilirliği ile uluslararası çekim merkezi olacağını belirterek GAÜ Yaşam Kampüsü’ne destek veren ve inanan Dipkarpaz Belediyesi ve bölge halkının projenin gerçekleşmesinde önemli katkıları olduğunu ifade etti."
Kültürel miras ve mimarisi ile Karpaz Yarımadasının dünya turizmi için sıcak bir nokta olduğuna dikkat çeken Emete Toros "Dipkarpaz Köyü ve turistik potansiyeli ile sosyo-ekonomik yapısı göz önüne alınarak oluşturulan Kampüs kurulum stratejisi ve araştırma merkezinin dünya turizmine yön veren AMFORHT (Dünya Konaklama ve Turizm Birliği) ve diğer turizm örgütleri tarafından da desteklendiği ve yakından takip edildiğini vurguladı.Özellikle, ECORISMO Örgütü Başkan Philippe FRANÇOIS ile de sıkı bir işbirliği içerisinde yürüttükleri projeler olduğunu vurgulayan Toros "bu alanda 17 kitap yazan uzman birisi ile Karpaz`da yeni hedeflere imza atmak istediklerini söyledi".