Haberler
GAÜ'DEN
Esnek Ve Az Detaylı Kalıcı Bir Yeni Anayasaya İhtiyaç Var
Girne Amerikan Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Siyaset Bilimi Araştırma Merkezi tarafından “KKTC Anayasa Sorunları” konulu seminer düzenlendi.
Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Toplantı salonunda düzenlenen seminere KKTC eski Yüksek Mahkeme Başkanı ve GAÜ Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Taner Erginel konuşmacı olarak katıldı.
“KKTC Anayasası Özgürlükçü Olması Yanında Detaylı ve Değişmeye Kapalılığından Dolayı Toplumsal Gelişmeyi Olumsuz Etkilemiştir”
Farklı anayasaları boyutları ile değerlendirip önemli açıklamalarda bulunan Taner Erginel, ideal bir anayasanın sahip olması gereken temel özelliklere değinerek anayasaların detaylandırılmamış, kısa ve kolay değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu özelliklere sahip olmayan anayasaların 20-30 yıllık bir süreç içerisinde işleyemez hale geldiğinin altını çizen Erginel, bu özelliklere sahip olan Amerika Birleşik Devletleri anayasasının 200 yılı aşkın bir süredir sorunsuz uygulandığını ifade etti. Sözkonusu özellikler çerçevesinde Türkiye Cumhuriyetin’de kabul edilen 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarını çeşitli özellikleri ile analizi ortaya koyabn Erginel, KKTC anayasa sürecini değerlendirerek 1983’te bağımsızlığın ilanından sonra Türkiye Cumhuriyeti 1961 anayasasına benzer bir anayasanın özgürlükçü bir anayasa olması yanında katı olması ve çok detaylı ve değiştirilemeyen hükümlere sahip olması nedeniyle toplumsal gelişmeyi olumsuz yönde etkileyen etkiler yarattığına işaret etti.
“Yeni Anayasaya İhtiyaç Var”
Kıbrıs Cumhuriyeti 1960 Anayasasının kısa sürede işlevlik kazandıktan sonra uygulanmadığını belirten Erginel, Rumların anayasanın belirlediği çerçevede Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin katılımını öngören ikili esasa, İnsan haklarına, liberal demokrasi haklarına, iki halkın eşitliği ve yönetim yasama ve yargı faaliyetlerinin birlikte yürütülmesi esasına dayalı anayasanın yürültülmesinin mümkün olmadığına inandığını belirterek anayasayı uygulanamaz hale getirmek için Kıbrıs Türk halkını izole ederek antlavlar içerisinde zorla yaşamaya mecbur ederek Kıbrıs’ı Yunaniztan’a bağlamak amacı ile anayasayı işlemez hale getirdiğini hatırlattı.
KKTC’nin ilanı ile birlikte kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti 1961 anayasasına benzeri olan anayasanın değiştirilmesi güç ve çok detaylı olduğuna dikkat çeken Erginel, toplumsal gelişmeyi olumsuz etkilemeyecek, değişmesi ve çağdaş koşullara uygun, esnek, kısa ve özgürlükçü yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Mevcut anayasanın kıyılardaki yapılaşmayı engellediğine de vurgu yapan Erginel, anayasaya karşı yapılan hilelerle yasakların delindiğinin altını çizerek sözlerine son verdi.