Haberler
GAÜ'DEN
GAÜ’nün Beslenme Politikası Örnek Oldu
Girne Amerikan Üniversitesi okullar grubu bünyesinde eğitim veren Girne Amerikan Koleji (GAK) bünyesinde bulundurduğu kantin ve büfelerde insan sağlığına zararlı ve çocuk gelişimini olumsuz yönde etkileyen besinlerin satışını geçtiğimiz yıllarda yasaklamıştı.
GELECEK EĞİTİM YILINDA UYGULANMAYA BAŞLANACAK GENELGE OKULLARA GÖNDERİLMEYE BAŞLANDI
Girne Amerikan Üniversitesi Okullar grubunun uygulamaya başladığı genelge sonrasında diğer okul kantin ve kafeteryalarında, sağlıksız yiyeceklerin satışını engellemeye yönelik genelge yayımlanarak okullara gönderilmeye başlandı. Okullarda asitli içecekler, boyalı şeker, kızartma, çips ve hamburger gibi yiyeceklerin satışını yasaklayan genelge, 15 Eylül 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, bakanlık yetkilileri yanında, KTEV ve Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği yetkilileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, hazırladıkları genelge, okullarda satışı yasaklanan gıdalar ve denetimleriyle ilgili bilgiler verdi.
Bakan Dürüst, “okullarda satışının yasaklanması kaçınılmaz hale gelen gıda ürünleriyle” ilgili olarak, sivil toplum örgütlerinin de destek ve katkılarıyla yürüttükleri çalışmalar neticesinde yayımlanan ve kantin, kafeteryaların taşıması gereken gıda güvenliği ve hijyen koşullarını düzenleyen genelgenin, bugünden itibaren okullara gönderilmeye başlandığını açıkladı.
SATIŞI UYGUN OLMAYAN VE ÖNERİLEN GIDALAR…
Bakan Dürüst, okullarda satışını uygun görmedikleri yiyecekleri; “Asitli içecekler, enerji içecekleri, boyalı şekerlemeler, %100 meyve suları dışındaki meyve suları, patates kızartması, hamburger, paket çips ve her türlü kızartma besinler” olarak açıklarken; satılmasını önerdikleri gıdaları ise, “taze sebze, kuru veya taze meyve, süt, ayran, yoğurt, meyveli yoğurt, % 100 meyve suyu, üçgen peynir ve zeytinli, poğaça, kek, kepekli bisküvi, yağsız patlamış mısır, kuru yemiş ve dondurma” olarak sıraladı.
Velilere, bu karara destek olmaları çağrısı yapan Bakan Dürüst, okul kantin işletmelerine de seslenerek, her türlü haklarının destekleneceğini; bu uygulamanın kar marjlarının azalacağı anlamını taşımadığını, bunlar yerine yeni ürünlerle satış hacimlerini koruyabileceklerini belirtti.
BALKIR: “TOPLUM VE SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN ATILMIŞ ADIM”
Diyetisyenler Birliği Başkanı Feriha Balkır da, aile, okul, iletişim araçları ve çevre gibi faktörlerin çocukların beslenme alışkanlıklarını etkilediğini belirterek, çocuklara küçük yaşlardan, doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasının önemi üzerinde durdu.
Bunun hastalıkların önüne geçilmesi açısından da önemli olduğunu belirten Balkır, birçok hastalığın temelinde aşırı kilo sorunu bulunduğunu anlatarak bu kararı, toplum ve sağlıklı nesiller için atılmış bir adım olarak değerlendirdi.
İZGÜ: “OKULLARDA TİTİZLİKLE UYGULANACAĞINI ÜMİT EDİYORUM”
KTEV Başkanı Mustafa İzgü de, çocuk sağlığı ve geleceğiyle ilgili önemine değindiği bu çalışmanın okullarda titizlikle uygulanacağı ümidini dile getirdi.
KTEV olarak kantinlerini çalıştırdıkları okullarda, bu gıda maddelerinin satılmamasına dikkat ettiklerini belirten İzgü, bunun diğer okullara da yayılmasının memnuniyet verici olduğunu ancak evlerde, ailelere de görevler düştüğünü kaydetti.