Haberler
GAÜ'DEN
Derviş Zaim Önemli Bir Değer
Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs 2. Türk Filmleri Günleri kapsamında Memleket Meselesi filmi yönetmeni ve oyuncularını ağırladı.
Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre salonunda gerçekleşen söyleşiye filmin yönetmeni ve senaristi İsa Yıldız ve usta oyuncu Tuna Orhan ile genç oyuncu Bora Akkaş konuşmacı olarak katıldı.
KKTC’de bu yıl ikincisi düzenlenen “Türk Filmleri Günleri” kapsamında film gösteriminin ardından gerçekleşen ve moderatörlüğünün öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Tutku Akter tarafından yapıldığı söyleşiye Girne Amerikan Üniversitesi öğrencileri ve sinemaseverler yoğun ilgi gösterirken söyleşi GAÜ TV’den canlı yayınlandı.
“Derviş Zaim Önemli Bir Değer”
2. Türk Filmleri Günleri kapsamında Kıbrıslı sinemaseverler ve öğrenciler ile buluşan Memeleket Meselesi filmi yönetmeni İsa Yıldız söyleşide yaptığı konuşmada Kıbrıslı yönetmen Derviş Zaim’den övgüyle sözederek Derviş Zaim’in öenmli bir değer olduğunu vurguladı.
Derviş Zaim’in son filmi Gölgeler ve Suretlerin Türkiye adına Oscar’a aday olabilecek bir film olduğunu da belirten Yıldız, bu seneki Oscar töreninde ödüle değer görülen İran filminin kaçak yollarla ülkeden çıkarıldığını ve Oscar’a aday olduğunu ifade ederek filmin hiçbir bahanenin başarı ve üretimn önünde engel olamayacağının güzel bir örneği olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürüdü : “Memleket Meselesi filmi bir hikayedir. Oyuncular da bunu düşündüler ki oynadılar. Ertem Eğilmez filmleri vardır, güldürür. Ama biz daha farklı bir durumu gösterdik. Gülerken saklanan şeyleri göstermeyi tercih ettik. Trajikomik ancak trajiği daha ağır basan bir film bizimkisi. Sonuçta kimisi Recep İvedik izlemekten hoşlanır kimisi bizim filmlerden. Herkes özgürdür bu konuda. Biz bu coğrafyaya ait yerli olarak, bu yönde hikayeler anlatmak istiyoruz. Hikayeyi ne için anlattığınız önemli. Sanat sadece alıcının iyiliğini düşünen bir aracıdır.”
“Önemli Olan Yetenek.”
Türk sinemasının ve tiyatrosunun önemli oyuncularından Tuna Orhan ise söyleşide yaptığı konuşmada tiyatro ve sinemada başarının anahtarının yetenek olduğunu ifade etti.
3. Türk Filmleri Günlerinde yeniden KKTC’ye gelmek istediğini de sözlerine ekleyen Orhan, GAÜ öğrencilerinin seneye bir kısa film ile göster,imlere katkı yapmasını isteyerek projelerin ve çeşitli üretimlerin bulunduğunu ve bunun da sanatsal üretim için öenmli olduğunu ifade etti.
Türk sinemasının ve tiyatrosunun genç oyuncularından Antalya Altın Portakal Film festivalinden “Umut Veren Oyunuc Ödülü” alan Bora Akkaş ise KKTC’de olmaktan mutlu olduğunu belirterek sanat hayatında uzun bir yolu olduğunu ifade etti. Çocuk tiyatrolarında rol alarak sanat hayatına başladığını ve önemli değerler ile çalışarak önemli kazanımlar elde ettiğini belirtti.