Haberler
GAÜ'DEN
Dünya Yükseköğretimine Yön Veren Bilim Otoritesi GAÜ’de Seminer Verecek
Yükseköğretim’de Ulusal Kalite Güvence Sistemi ve Avrupa Birliği Yükseköğretim Alanı Konulu Seminer Senato Kongre Merkezinde Düzenlenecek
Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) davetlisi olarak KKTC’ye gelen Fulbright uzmanı Prof. Dr. Amy Lezberg, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) akademik kadrosuna yönelik düzenlenecek Yükseköğretim’de Ulusal kalite Güvence Sistemi ve Avrupa Birliği Yükseköğretim alanı konulu seminere konuşmacı olarak katılacak.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Harvard ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversiteleri akademik programlarını denetleyen ve akredite eden The New England Association of Schools and Colleges’in (NEASC) eski başkanlarından Prof. Dr. Amy Lezberg’in konuşmacı olarak katılacağı seminer 16 Eylül 2011 Cuma günü saat 16.30’da GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü Millenium Kompleks Senato Kongre Merkezinde düzenlenecek.
Seminer öncesi yükseköğretim’de 27. Akademik yılına girmeye hazırlanan Girne Amerikan Üniversitesi akademik kadrosu ve üst düzey yetkilileri ile de çeşitkli toplantılar yapacak olan Prof. Dr. Amy Lezberg diğer üniversitelerde de çeşitli temaslarda bulunacak.
“Kuzey Kıbrıs Üniversiteleri Kalite Güvence Sistemini Oluşturmalı”
Konuyla ilgili YÖDAK’tan yapılan açıklamada KKTC üniversitelerinin Bologna sürecine uyumu ve Avrupa Yükseköğretim Alanı’na (AYA) dahil olması ile ilgili çalışmaların devam ettiği belirtilerek Kuzey Kıbrıs üniversitelerinin ulusal yeterlilik çerçeveleri ve kalite güvence sistemini oluşturmaları gerekliliğine vurgu yapıldı. Bu amaçla çeşitli yükseöğretim uzman ve otoritelerine konuyla ilgili bilimsel raporların hazırlatıldığının da belirtildiği açıklamada Prof. Dr. Amy Lezberg’in bu amaç ile davet edildiğinin altı çizildi.
“Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Statüsü Düşürüldü”
2005 yılında Kalite Güvence Ajansları Birliği (ENQA) tarafından tam üyeliği kabul edilen Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Kalite Güvence Sistemini oluşturmadığından dolayı üyeliğinin 2010 yılında aday üyeliğe düşürüldüğüne de işaret edilen açıklamada KKTC üniversitelerinin akredite edilmeleri, Avrupa Yükseköğretim alanı ve Bologna sürecibne dah,il edilemeleri noktasında kalite güvence sistemi oluşturmalarının önemine dikkat çekildi.
“Uluslararasılaşma KKTC Üniversitelerinin Geleceğinin Belirleyecek”
Konuyla ilgili GAÜ’den yapılana açıklamada ise Kuzey Kıbrıs üniversitelerinin dünyaya önemli mesajlar verdiği vurgulandı. GAÜ Uluslararası Kampüsleri ve uluslararasılaşma vizyonun Kuzey Kıbrıs yükseköğretim sistemi için öneminin altı çizilirken Kıbrıs, İngiltere, Singapur ve ABD kampüslerinin ülke tanıtımı ve ambargoların kırılması yanında KKTC yükseköğretim sistemi ve üniversiteleri için önemli bir referans olduğu vurgulandı.
KKTC Yükseköğretim sistemi ve üniversitelerinin küresel dünya ve eğitim sistemleri ile rekabet edebilme ve varlıklarını sürdürebilmeleri için uluslararasılaşma olgusunu gözardı etmemeleri gerektiğine vurgu yapılan açıklamada küreselleşen dünya ile rekabet edebilmek için yükseköğretimin küreselleşmesi ve coğrafi alanlar içerisinde kalmaması gerektiğinin altı çizilirek uluslararasılaşma olgusunun yükseköğretimin geleceğini belirleyeceği vurgulandı.