BAYRAKTAR, “CİNSİYET AYRIMCILIĞININ ORTADAN KALDIRILMASINDA MEDYA ÇOK ÖNEMLI BİR ARAÇ ...

Haberler

GAÜ'DEN

BAYRAKTAR, “CİNSİYET AYRIMCILIĞININ ORTADAN KALDIRILMASINDA MEDYA ÇOK ÖNEMLI BİR ARAÇ ...

 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümmü Altan Bayraktar, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olan Dünya Kadınlar Günü önemi çerçevesinde, toplumsal cinsiyet eşitliğinde medyanın rolü konusunda değerlendirmelerini paylaştı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü önemi çerçevesinde, demokrasinin temel ilkelerinden, sürdürülebilir kalkınmanın koşullarından biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun önemine değinen Bayraktar ‘Cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılmasında yasal düzenlemeler çok önemldir ancak yeterli değildir. Bu noktada, eşitlik anlayışına uygun olarak hazırlanan yasal düzenlemelerin yanında bireysel ve toplumsal anlayışın da bu yönde değişiminin sağlanması gerekir. Bu zihniyet değişikliği için medya çok önemli bir araç durumundadır’dedi.

Ulusal ve uluslararası birçok araştırmayla ortaya konulan kadınların medyadaki temsili sorununun, cinsiyete dayalı ayrımcılıkla mücadelede ele alınması gereken en önemli konulardan olduğunun altını çizen Bayraktar, ‘Kısa sürede büyük kitlelere ulaşabilme ve bireylerin düşünce, davranış ve değer yargılarının oluşumunda ve değişiminde önemli bir role sahip olan medya bu gücüyle toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirme hedefine katkıda bulunan araçlar bütününe dönüştürülmelidir. Bu noktada medyada kadının konumlanışı konusu kritik bir konu olarak karşımıza çıkar’dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması sürecinde medyanın sağlayacağı katkının arttırılmasının eşitlikçi ve etik değerlere yaslanan bir medya ile mümkün olacağının önemine de değinen Bayraktar, medya profesyonellerine yönelik gerçekleştirilecek etik eğitimlerde toplumsal cinsiyet eşitliği konu başlığının da yer alması ve kadına yönelik şiddet konularında farkındalık kazandırmayı amaçlamak, iletişim fakülteleri müfredatına konu ile ilgili derslerin yerleştirilmesi ve atölyelerin düzenlenmesi, medya okuryazarlığı derslerini eşitliğe duyarlı hale getirmek gibi önerilerin hayata geçirilmesinin gerekliliğine de işaret etti.