GAÜ AKADEMİSYENİ BEYTUT, 14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ İLE İLGİLİ AÇIKLAMADA BULUNDU

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ AKADEMİSYENİ BEYTUT, 14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ İLE İLGİLİ AÇIKLAMADA BULUNDU

DİYABET, KÖTÜ KONTROL EDİLDİĞİNDE VÜCUTTA HASARLARA NEDEN OLUR
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hemşirelik Yüksekoklu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Beytut, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili açıklamada bulundu.
Beytut açıklamasında, dünyada 422 milyon erişkinin diyabet ile yaşadığını ve her yıl 1.6 milyon kişinin ise diyabete bağlı komplikasyonlar nedeni ile öldüğünü belirterek, Türk erişkin diyabet sıklığının ise %13.7 ulaştığını söyledi. 
Beytut açıklamasının devamında ise şunları söyledi;
“Kentsel ve kırsal alanlarda yaşayanlarda diyabet sıklığı açısından bir fark görülmemektedir. Diyabet hastalığının görülme sıklığında bu kadar artış olmasındaki en önemli nedenlerin başında, obezite ve yetersiz fiziksel aktivite yer almaktadır. 2007’den başlayarak her yıl 14 Kasım tarihinin “Dünya Diyabet Günü’’ olarak adlandırılmaktadır. 2018-2019 yılı için seçilen tema ise, “Diyabet ve Aile” dir. Bu temanın seçiminde diyabetin aile üzerine etkilerine dikkat çekmek ve ailelere destek olmak amaçlanmıştır. 
“Genellikle kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile oluşan ve kan glukoz seviyesinin aşırı derecede yükselmesiyle (hiperglisemi) sonuçlanan metabolik bir bozukluk olan diyabet, kötü kontrol edildiğinde vücutta hasarlara neden olur. Şeker metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi, pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonudur. Diyabet; ya insülin salgılanmasındaki yetersizlik, ya da insülinin etkisindeki veya insülin cevabındaki bir bozukluk sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekerinin yol açtığı hastalık grubuna verilen ortak bir addır.” 
“Diyabet ya insülin üretiminin azalması yüzünden (Tip 1 diyabette), ya da insülinin etkisine karşı direnç gelişmesiyle (Tip 2 diyabette ve hamilelik diyabeti) oluşur. Kan şekerinin yükselmesine hiperglisemi denir. Aşırı miktarda idrar üretimi, aşırı susama, aşırı yemek yeme gibi belirtiler, diyabetin akut belirtilerinin başında gelir. Bu durumun başlıca sorumlusu hiperglisemidir. Görmenin bozulması, açıklanamayan kilo kayıpları, yorgunluk ve enerji metabolizmasındaki değişiklikler ise diyabetin bir diğer belirtileri arasında yer almaktadır.” 
Hastalığın uzun sürede ortaya çıkan (kronik) komplikasyolarının başlıcaları ise; dolaşım sistemi hastalıkları (hipertansiyon, kalp yetmezliği ve ateroskleroz gibi), kronik böbrek yetmezliği (nefropati), körlüğe sebep olabilen retina hasarı (retinopati), çeşitli tiplerde sinir hasarları (periferik nöropati) ve yara iyileşmesini geciktiren ve impotense sebep olan mikrovasküler bozukluklar sayılabilir.”
“Mavi Halka (Blue Circle) Dünya Diyabet Gününün simgesidir. Tüm dünyada 160 dan fazla ülkede 1 milyarı aşan destekçisiyle en büyük farkındalık etkinliğidir. “