Haberler
GAÜ'DEN
DOÇ. DR. AVCI, “112 AMBULANS AĞI YILDA YİRMİ BİNDEN FAZLA ACİL VAKAYA GİDEREK YERİNDE MÜDAHALE ...
SAĞLIK BAKANLIĞI 112 AMBULANS AĞI EN ÜST DÜZEYDE HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hemşirelik Yüksekokul Müdürü ve 112 Ambulans Ağı Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, Sağlık Bakanlığı 112 Ambulans Ağı’nın gelmiş olduğu son nokta hakkında bilgilendirmede bulundu.
Avcı açıklamasında, KKTC Sağlık Baknalığı 112 Ambulans Ağı Reorganizasyon Komitesi olarak periyodik toplantılar ile çalışmalarına devam etmektşklerini belirterek, bu toplantılar ile, 112 Ambulans Ağının her geçen gün güçlenmesi ve güncellenmesi hedefi ile çalıştıklarını söyledi.
Avcı açıklamasının devamında ise şunları söyledi;
“Toplantıları, Sağlık Bakanlığında; dönem dönem Sağlık Bakanı Sn. Filiz Besim’in de katılımı ile Müsteşar Dr. Ömer Gür başkanlığında, bakanlık ve daire müdürleri, bakanlık sorumlu hemşireleri, 112 ve acil servis doktor ve hemşirelerinden oluşan “112 Ambulans Ağı Reorganizasyon Komitesi” olarak gerçekleştiriyoruz. En üst düzeyde acil tıbbi hizmet verebilmek için kısa ve uzun vadeli çalışmalar yapıyoruz.”
“112 Ambulans Ağı Reorganizasyon Komitesi olarak, Ambulans ağının tek merkezden yönetilmesi, kararların en kısa sürede verilmesi ve olay yerine daha kısa sürede ulaşabilmek hedefi ile Mağusa 112 İstasyonunu, hastane binasından ayırarak, daha merkezi yere konuşlandırmıştır. Bu sayede olay yerlerine ulaşımda bir hızlanma sağlanmıştır. Mobil ambulans uygulaması da ilk defa ülkemizde uygulanan bir başka zaman kazanma yöntemidir. Uzun vadeli çalışmalarda 112 Ambulans Ağının bir çatı altında toplanması, kadrolarının oluşturulması ve hastanelerden bağımsız olarak hizmet vermesi planlanmaktadır.”
“Ada genelinde her noktaya hızlı ulaşabilmek için Sağlık Bakanlığı 112 Ambulans Ağı, 17 ambulans istasyonu, 33 ambulansı ve 170 eğitimli sağlık personeli ile 24 saat hazır olarak hizmet vermektedir.”
“Ülkenin neresinden aranırsa aransın 112 acil telefon aramalarını Lefkoşa’daki 112 Komuta Merkezi karşılamakta ve olay yerine en yakın ambulanslar üç dakika içerisinde hareket etmektedir. Ambulans hareketleri Komuta Merkezinden izlenmekte ve yönlendirmeler yapılabilmektedir. Tüm ambulansların cihaz donanımı acil durumlara müdahale edebilecek ve hayat kurtarabilecek özelliklere sahiptir. Ambulanslar ve merkezler telsiz sistemi ile irtibat halinde olup, olay yerinde ve hastaya müdahale esnasında dahi merkezle bilgi alışverişi yapabilmekte, acil servisler, ameliyathaneler hazır hale getirilmesi için bağlantı kurulabilmektedir. Ambulansların ve 112 Merkezlerinin Polis Merkezleri ile de telsiz bağlantısı kurulmuştur.”
“112 de görev yapan tüm sağlık personeli ve şoförleri belirli dönemlerde özel eğitim almaktadırlar. 112 Ambulans ağı yılda yirmi binden fazla acil vakaya giderek yerinde müdahalenin yanı sıra ve hastaneye taşıyarak hayat kurtarmaktadır. Özellikle kalp krizleri ve trafik kazalarında altın dakikalar dediğimiz en önemli ilk dakikalarda olay yerine ulaşan ambulanslar, yüzlerce can kurtarmaktadır. Kalp krizleri ve trafik kazalarında 112 Ambulans hizmetleri sayesinde yerinde müdahale ile ölümlerin azaldığı gerçeği görülmektedir.”