GAÜ; MULTİDİSİPLENER ÇALIŞMALAR KONGRESİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ; MULTİDİSİPLENER ÇALIŞMALAR KONGRESİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

4’üncü Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi, Girne Amerikan Üniversitesi ev sahipliğinde GAU Milenyum Senato Kongre Salonu’nda gerçekleşti.

Sempozyumun açılış konuşmasını Girne Amerikan Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Fadıla Maraouch gerçekleştirdi. Maraouch; “Sempozyumunla ilgili materyallere ulaştığımda, bunun büyük bir zihin buluşması olduğunu düşündüm. Bu sempozyumda konularının uzmanları bir araya geldi ve konuşmacılar kendi konularıyla ilgili bilgiler paylaşacaklar. Bizlerle bugün burada 3 katılımcı üniversite; Akdeniz Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Girne Amerikan Üniversitesi ile birlikte, bu büyük  zihinleri kutlamak için buradayız. Bu gibi toplantılar, turizm endüstrisinde yenilik ve büyümeyi teşvik eden bir yapılanmadır. Şimdi turizm ve konukseverlik üzerine olan konuşmama geçersek, günümüzde küresel gündemde ana eğitimin yanı sıra sosyal sorumluluğun da bir çok büyük amaca hizmet etmesi amaçlanıyor. Bunlar; kısaca sürdürülebilir kalkınma, etik kültürü ve son olarak bilgi birikimidir. Hepimiz, burada dünyanın yararına olduğunu düşündüğümüz bir kavramı veya bilgiyi paylaşıyoruz. Daha sonra, istatistiklere göre bu güzel meslek; dünyadaki her 1.6 trilyon dolardan sorumlu oluyor. Buradaki bütün uzmanlar, bu sayıların ne anlama geldiğini aslında çok iyi biliyor. Turizmi mümkün kılan, Kıbrıs gibi bir ulusun dünyasında turizm nasıl önemli bir faktör haline gelebilir dersek; turizm yönetimine girişimde bu kitabı ana referans olarak kabul ediyoruz. En çok odaklandığımız şey; turisttir aslında. Turizm, temel olarak doğa araştırmaları yapılarak  çevre ve  işletme sektörü ayrıca kamu sektörü özel sektöründen oluşmaktadır. Kıbrıs’ın muhteşem doğal kaynaklarıyla  her zaman gurur duyuyoruz. Harika bir ılıman iklimi ve nefes kesici bir coğrafyası var, ayrıca buradaki insanlar çok cana yakın. Bu sonuçlar başarılı bir turizm için son derece önemli.” şeklinde seslendi.

Sempozyumda; Akdeniz Üniversitesi adına konuşmayı da,  Doç.Dr.Meriç Eraslan gerçekleştirdi. Eraslan sunumunda; “Gardner’in çoklu zeka kuramında ifade etmiş olduğu, her bireyde bir zeka alanının çok gelişmiş olduğu ve ikinci bir zeka alanının ise o zeka alanıyla beraber paralellik göstermesi durumunda,  beynin çok güzel işler yapabileceğini bu kuramda bize ifade ediyor. Bizim de,  multidisipliner çalışmaları kongremizin en önemli teması en önemli sac ayaklarından birisi de budur. Bu kongrenin bilime katkı sağlamasını temenni ediyorum. Kongrenin,  Girne Amerikan Üniversitesi’nde gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı Girne Amerikan Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve değerli çalışanlarına, özellikle kongrenin; Girne ayağındaki önemli katkılarından dolayı Uzman Sayın Seden Özerden’e,  Turanberk Özerden’e, Türkiye ayağında ise; Doç.Dr.Sayın Abidin Temizer’e teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.


 

 

PROF. DR. ÖZTÜRK

Ev sahibi; Girne Amerikan Üniversitesi adına “hoş geldiniz konuşması” gerçekleştiren Rektör Prof.Dr.Kutsal Öztürk ise; “Kongrenin ismine baktığımızda, Milenyum’un en önemli kavramlarından veya gelişmekte olan ve çok etkin olarak üzerinde çalışılan multidisiplin çalışmaları gerçekten çok önemli. Bundan iki ay önce de kardeş üniversitemiz Kıbrıs Amerikan Üniversitesi ile sunduğumuz bir kongremiz daha oldu. Bu; fen bilimleri ile sosyal bilimler birlikteliği idi. Multidisipliner çalışmalarda teknoloji sürecine bakarsak, varılan nokta otomasyon teknolojisidir. Buna bağlı olarakta; gerçekten çok hızla değişen ve her türlü bilim alanıyla birlikteliğin ve iletişimin çok güçlü olması gereken bir durumla karşı karşıyayız. High tech ve nanoteknoloji ve esas üzerinde durulan ve çok önemli bir kavram olan endüstride 4.0 var. Bunun gerçekleşmesi; herşeyin ötesinde Milenyum’un en önemli kavramlarından biri olan zaman faktörünü bize kazandıracak olan ve mümkün olduğu kadar,  üretimde süreyi kısaltan, enerjinin az kullanımını sağlayan ve neticede de hem üretim fazlası hemde kalitenin yükselmesini sağlayacak bir duruma geleceğiz. Dolayısıyla; bu multidisipliner çalışmalar, bizim için çok önem arz ediyor ve biz; GAÜ olarak,  üniversitemizde özellikle fakülteler arası yani multidisipliner arası öğrencilerimizin üretecekleri projelerde, bu birliktelikleri sağlamaya özen göstereceğiz.” dedi

Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı ve Girne Amerikan Üniversitesi Akademisyeni Doç. Dr. İsmet Esenyel sempozyumda gerçekleştirdiği konuşmasında;
“Bu konferansı düzenleyen değerli hocalarımız  ve emeği geçen herkesin çok çalıştığını biliyorum. Uzunca bir zaman sonra, böyle güzel bir konferans hazırladık. Sizlere; servis nitelikleriyle ilgili bir konuşma yapmak istiyorum, bu konuşma akademik olarak, turizm ve misafirperverlik için çok önemli. Bizler, servis nitelikleriyle ilgili gerekli ve değerli bilgileri toplayıp, bir kitap haline getirdik ve eminim ki sonuçları sizler için çok faydalı olacaktır. Bu konu için; Çevre ve Turizm Bakanımız Fikri Ataoğlu’na çok teşekkür ederiz. İnanın bana; bu çok kolay bir iş değil. Bunları düzenleyip, kitap haline getirmek pratik ile çok farklı ve zahmetli bir işlemdir.” değerlendirmesinde bulundu.

BAKAN ATAOĞLU; “ÜRETİCİ İLE TURİZMİ BARIŞTIRDIK”

Açılıştaki son konuşmacı olan; KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu sempozyumda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek; “Ülkemizin ekonomisine baktığımız zaman; turizm ve eğitimin ön planda olduğunu görüyoruz. Turizm, kaçınılmaz bir sektör oluşundan dolayı, ciddi takip edilmesi gereken, yeni destinasyonlar yaratılması gereken, alternatif turizm modelleri ile çekim noktası oluşturulması gereken çalışmaların içinde olması arzulanır. Bizler, turizm ve çevre bakanlığı personeli olarak; hepimiz bu doğrultuda çalışıyoruz. Elbette, gelirimize baktığımız zaman; 2017 Yılı’nda 865 milyon dolar gelirle, en fazla turizm girdisi olduğunu görüyoruz. Turizm ve eğitimde yürüdüğümüz bu süre içeresinde; turizm sektöründe de ara elemanların, eğitimli turizmcilerin de turizme sahip çıkması ile birlikte, daha da ileri bir adım atılacağından dolayı; bu çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Üniversitelerimiz, eğitim bakanlığımız ile birlikte, turizm sektörüne daha fazla sahip çıkılması ile ilgili bütün çalışmalarımız yapılıyor. İstihdam olayını, açıkçası; turizm dendiği zaman bütün herkesi aynı ağızdan, aynı dilden turizmi konuşmasına inandığımızdan dolayı, buna istihdam da dahil olduğundan ötürü; gençlerimizin turizm alanında çalışmasından sonra, onlara katkıda bulunma hedeflerimiz var. En azından %19 noktasında bulunan işsizliğinde giderilmesine vesile olacağız. En önemlisi; ülkemizde ki, ekonomiye ciddi şekilde katma değer kazandırdığına inandığımız turizmin, üreticimizle uzun yıllardır barışık olmadığını gözlemledik ve yaptığımız en büyük çalışmalardan biri, üreticimizle turizmi karşı karşıya getirmek oldu. Üretici ile turizmi barıştırdık. Ambargolar altında, ihracat sıkıntısını yaşadığımızın bilinci içerisinde, artık bunları hiç düşünmeden; Adamız artık bir turizm adası ise; ülkemizde üretilen bütün ürünlerin, tüketim noktalarında var olduğunu gösterdik. Cesaretlenerek, üreticilerimizce oldukça kaliteli ürünlerin üretildiği ve onların da tüketildiğini görüyoruz.” şeklindeki görüşlerini dile getirdi.

Yapılan konuşma ve sunumların ardından sempozyum sonunda; katılımcılara teşekkür plaketleri de verilirken, KKTC Turizm ve Bakanı Fikri Ataoğlu’na teşekkür plaketini de GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar takdim etti.