GAÜ’NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİLİK TEMALI YENİ AKADEMİK YILI, TÖREN İLE BAŞLADI

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİLİK TEMALI YENİ AKADEMİK YILI, TÖREN İLE BAŞLADI

Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) 34’üncü Akademik yılı, “Sürdürülebilirlilik” teması ile, bugün GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenelenen tören ile başladı.

GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törene, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, TC Lefkoşa Büyükelçiliği yetkilileri, YÖDAK Temsilcileri, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mehduh Erdal, Kurucu Rektör Serhat Akpınar, Röktör Prof. Dr. Kutsal Öztürk, Başkan Vekili Cemile Esenyel, Rektör Yardımcıları, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmaları ile başlayan törende, ilk olrak GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk konuşma gerçekleştirdi. Öztürk konuşmasında, ekonomik olarak zorlu bir dönemden geçilmesine rağmen, GAÜ olarak gelişmeye ve yatırımlara devam ettikleirni belirterek şunları söyledi;

“34 yıllık sürecimize bağlı başarımızı ileriye götürmek için gereken her türlü yatırımı ve çalışmayı yapıyoruz. Biz bu sene özellikle tıp fakültesini açmanın gururunu yaşıyoruz. Tıp fakültemiz, sağlık bilimleri fakültemiz, tıp fakültemizin morfoloji binası ve laboratuvarlarımız. Sağlık alanında önemli bölümlerimizi çağdaş teknoloji ile oluşturulduğumuz 5000 metrekarelik bir kapalı alan ilavesi ile öğrencilerimizin kullanımına açacağız. Bunun yanında özellikle Sayın Kurucu Rektörümüzün bize ve basına hep hatırlattığı eğitimin yaşam ile birlikteliği ve uluslararası diploma üzerinde hassasiyetle durduğumuzu ifade etmek isterim. Buna bağlı olarak alanında uzman 8 profesörümüz ve 40 a yakın öğretim üyemiz GAÜ ailemize katılmıştır. Onlara da hoş geldiniz diyorum ve onlarla çok başarılı işler yapacağımıza inanıyorum. GAÜ bir dünya üniversitesidir. 34 yıllık geçmişine baktığımızda bu şartlara adım adım nasıl geldiğimizi göreceksiniz. Dünya üniversitesi olmanın en önemli özelliği, daima barış ve sevgi yolunda olmaktır. Dünya insanı olarak yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz, onlar bizim daima sevgi ve barış elçilerimiz olacaktır” dedi.

GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar ise gerçekleştirmiş olduğu açılış konuşmasında, GAÜ’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanından sonra, KKTC’de kurulmuş ilk üniversite olarak başladıkları eğitim yolculuğunda tek amaçlarının, eğitim meşalesini olabildiğince fazla insana ulaştırmak olduğunu belirtti. Akpınar konuşmasının devamında ise şunları söyledi;

Akpınar: “Bugün Dünyanın, Hemen Hemen Her Ülkesinde Bir GAÜ Mezunu ile Karşılaşma Şansınız Vardır”

“35’inci yılımıza yaklaştığımız bu yılda; çıktığımız bu eğitim yolculuğunda, yaktığımız bu eğitim meşalesini ülkeler ve kıtalar aşıp dünyanın farklı merkezlerine de götürmeyi başarmış bir Üniversite olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz bu kampüste 100’ün üzerinde ülkeden öğrencimiz bu meşaleyi kendi ülkesine taşıyacak birer kültür elçisidir. Bugün dünyanın hemen her ülkesinde bir GAÜ mezunuyla karşılaşma şansınız vardır.”

Akpınar: “Tüm Öğrencilerinin Katılabileceği Bir Sufizm Akademisi Başlatıyoruz”

“50. Yılımıza doğru ilerlerken bizleri çok heyecanlandıran gelişmeler yaşamaktayız. Üniversitemizin ilk Tıp Fakültesi öğrencileri bu yıl ders başı yapıyor. Sağlık Bilimleri Fakültemiz Morfoloji Binasına ve en son teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarına ve Sahne Sanatları Fakültemiz yeni sahne ve stüdyolarına kavuşuyor. Pilotaj Okulumuz bu yıl sonunda ilk mezunlarını verecek ve tüm Üniversitemiz öğrencilerinin katılabileceği bir Sufizm Akademisi başlatıyoruz. Bu Akademinin ilk yılını birazdan bu yılın İlk Dersini verecek olan Türkiye’nin önde gelen Sufi Felsefesi ve Kişisel Gelişim uzmanı değerli Hakan Mengüç ile yapıyor olmanın mutluluğu içindeyiz. Yıl boyunca kendisinin Sufi felsefesi çalışmalarını öğrenme ve kendisiyle çalışma fırsatı bulacaksınız.”

Akpınar: “Yeryüzü ev sahibidir. İnsanlık ise, sadece kiracı...”

“Girne Amerikan Üniversitesi, üstlendiği eğitim misyonu dışında sosyal sorumluluklarının da farkında olan bir üniversitedir. Öğrencilerimizin, Akademisyenlerimizin, Çalışanlarımız ve Çözüm ortaklarımızla her yıl enerjimizi belirlediğimiz bir konuya yoğunlaştırmaktayız. GAÜ Ailesi olarak bu yılki temamız: ‘Sürdürülebilirlik.’

“Yeryüzü ev sahibidir. İnsanlık ise, sadece kiracı...”

Evrensel zamanın büyüklüğü yanında, bizim zaman sayılarımızın değeri sıfır bile değildir. Yani, ‘göz açıp kapayana kadar’ bir süre içinde, gezegenimiz –evimiz- ‘ev sahibi’ olmaktan vazgeçmeye yüz tutmuştur. Bizi, insan ırkının tüm süreçlerini taşımaya yüzyıllardır hoşgörü gösteren yerküre şartları artık, sürdürülebilirlilik mutabakatlarına aykırı, en ufak bir girişime bile tahammülsüzdür. Gelecek nesillere; ekolojik, ekonomik ve sosyal koşulları, geçmiş yüzyılların refleksi ile adapte etme şansımız yok denecek kadar azdır. Tabir uygun olursa; böyle birşey: mucize olur.

Mucizeler yerine, geçmiş yüzyıllara ait övünülecek, övünülemeyecek sicilimizin ‘ne olduğu’ ile ilgilenmek; daha doğru ve uygun yaklaşım olacaktır, olmuştur da. Çünkü; bu yokoluş, sadece bizim türümüzü ilgilendirmiyor. Peşimizden öylesine “masum bir dünyayı” da sürüklüyoruz ki, çok üzücüdür.”

Akpınar: “Sürdürülebilirlik kavramı; ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları kapsayan bütünsel bir yaklaşımdır”

Sürdürülebilirlik kavramı; ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları kapsayan bütünsel bir yaklaşımdır. Özünde, gelecek nesillere her açıdan ‘’yaşanılabilir bir dünya bırakmak’ vardır. Klişe bir yaklaşımla, “çevre koruma” ile hep ilişkilendirilse de;  aslında Doğa-Çevre, ekonomi ve toplum değerlerinin; gelecek kuşakların olanaklarını çalmadan sürekliliğini sağlamayı amaçlayan bir düşünce biçimidir.”

“Biz, kendi payımıza; Girne Amerikan Üniversitesi olarak; özellikli halde ve yeni akademik yılımızda, “sürdürülebilirlilik” ana teması ile nefes alacak, ‘nefesimize nefes’ katacağız... Sanattan bilime, Hukuktan ziraate, günlük yaşamımızdan çevremize her an ve alanda bilinçaltımıza yerleştirmemiz gereken bu düşünceye yoğunlaşacağız.  Yaptığımız herşeyde uzun vadeli düşünebilme, sadece bugünü değil yarını da düşünerek hareket edebilme, bir önceki nesilin hatalarını tekrar etmeme erdemine erişebilme ve ilerlemenin tüketerek değil; sürdürülebilir inovasyonla mümkün olabildiğinin farkına varan, bunu anlayan ve anlatabilen bireyler olmanın yolculuğuna çıkıyoruz.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Kompakt İttifağında yer alan Kıbrıs’ın tek ve Bölgedeki sayılı üniversitelerinden biri olarak Sürdürülebilir Küresel Hedefleri (yani Sustainable Development Goals) hakkında toplum bilincini arttırma misyonunu geçtiğimiz Akademik yıl başında üstlendik.

Akpınar: “Gelecek Bizimle Gelecek”

Sadece Ülkemiz olarak değil, Bölgemiz ve Dünyamızın ortak çıkarları olarak düşünebilme erdemine ulaşmayı öğreneceğimiz bir yıl bizi bekliyor. “Gelecek bizimle gelecek” herbirimizin görevi büyük. Hepinizi bu yolculuğa bizimle çıkmaya davet ediyorum.

Üniversite yıllarınız kendinizi yenilemenin ve kendi hayatınızın miladını yaratmanız için bir fırsattır. GAÜ’nün sunduğu tüm fırsatları sonuna kadar değerlendirmeniz ve sürdürülebilir bir yaşam şekli yakalamanızı diler, hepimize güzel bir Akademik Yıl dilerim.”

Girne Amerikan Üniversitesi 2018-2019 Akademik yılının açılış töreninin bu yıl ki Açılış Dersini, ünlü Psikoterapist ve Yaşam Koçu Hakan Mengüç gerçekleştirdi. Mengüç gerçekleştirdiği açılış dersinde Sürdürülebilirlilik temasını ele alarak, “Sürdürülebilirlik aslında hayatımızın her anında var.” Dedi. Mengüç konuşmasının devamında ise şunları söyledi;

Mengüç: “Eğer ney üflüyorsanız ister istemez bu felsefenin içinde oluyorsunuz”

“Sürdürülebilirlilik, sadece akademik yerlerde veya bir kurumda değil; hayatımızın her anında mevcuttur. Bir bilge şöyle demişti; “Bizim hayatımızı, geleceğimizi ve kaderimizi ara sıra yaptığımız değil; her gün yaptığımız şeyler belirler.” O yüzden hepimiz bazen motive olup coşkun bir hale geliyoruz, bir şeyler yapmaya başlıyoruz ama; bizim kaderimizi değiştiren bizi o noktadan ilerleten en önemli konu onu sürdürebilmemiz oluyor. İnşallah bunu başarabiliriz. Bu açıdan baktığımızda ben sufi felsefesini anlatıyorum. Bu benim çocukluğumdan beri ilgi duyduğum bir konu. 15 yaşından beri Ney çalıyorum. Neyzenlik diğer enstrümanlardan birazcık farklı. Eğer ney üflüyorsanız ister istemez bu felsefenin içinde oluyorsunuz. Üflediğiniz ilahilerin içinde bu tarz sufi sözleri vardır.”

 

“Peki bu sufi felsefesi neden sürdürülebilirliğin konusunda ne kadar önemli. Baktığımız zaman Mevlana, vefatından 800 yıl geçmiş ve hala bütün sözleri dünyanın her yerinde dinleniliyor, heryerde paylaşılıyor. 2009 yılında Amerika’da en çok satan şiir dalında kitap Mevlana’nın şiirleri olmuş. Bugün Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli  gibi büyük Sufilerin sözleri, dünyanın her yerinde hala dinleniliyor. Buna bizzat ben şahidim. Çünkü Sufizimi heryerde anlattım. Geçen hafta Avrupa’daydım. Orada da dinliyorlar, Amerika’da, Kanada’da da dinliyorlar. Peki nedir onların sözlerini zamandan ve mekandan bu kadar bağımsız kılan. 1000 yıldır bu sözler dünyanın her yerinde ki insanlara; her yüzyılda bu kadar hitap edebiliyor.” dedi.

Konuşmaların ve açılış dersinin ardından, Hakan Mengüç ve beraberindeki ekip, ney dinletisi ve Semazen gösterisi gerçekleştirdi. Ardından, GAÜ Uluslararası öğrencileirnin oluşturmuş olduğu koroda, bir müzük dinletisi düzenledi.