GAÜ TIP FAKÜLTESI KURUCU DEKANI AYTAÇOĞLU, 14 MART TIP BAYRAMI İLE İLGİLİ MESAJ YAYIMLADI

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ TIP FAKÜLTESI KURUCU DEKANI AYTAÇOĞLU, 14 MART TIP BAYRAMI İLE İLGİLİ MESAJ YAYIMLADI

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Barlas N. Aytaçoğlu 14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili mesaj yayımladı.

Aytaçoğlu yayımladığı mesajda şunları söyledi;

Öncelikle Tıp Bayramı’nın uluslararası kutlanan bir gün olmadığını ve milletimize özgü bir bayram olduğunu ifade etmek isterim.

Tarih içerisinde tıp uygulamalarının prehistorik döneme kadar uzandığını bazı tedaviler ile dinsel ve inanışsal ritüellerin tıp uygulamalarının içerisinde yer aldığını incelemeler ortaya koymaktadır. Hipokrat ile modern tıp başlamış hatta tarihin akışı içerisinde İslam dünyasında Batı tıbbından çok daha öteye geçilmiş ancak daha sonra yavaş yavaş Batı hakimiyeti yerleşmiştir. Aslında Anadolu tıbbı bölgesel anlamda pek çok uygulamayı yapagelmiş bilhassa Selçuklular döneminde şifahaneler açılmış fakat bunlar halka hizmet etmekle birlikte ziyadesiyle saraya hizmet eden birimler olduklarından ülkemiz de bir İslam ülkesi olarak bu tıbbi geri kalmışlıktan nasibini maalesef almıştır. Ancak mucize II. Mahmut döneminde gerçekleşmiş ve Türkiye’de modern anlamda tıp eğitiminin verilmeye başlanmasına vesile olacak ilk birimler, “Tıphane-i Amire” ve “Cerrahhane-i Amire” kurulmuştur. Her ne kadar kuruluşları yadsınamayacak kadar önemli olsa da bu iki kuruluş Arap etkisinden kurtulamamış ve Batı Tıbbını yeteri kadar takip edememişlerdir ancak yine de hekim yetiştirmek adına atılmış çok önemli adımlar olarak tarih sayfalarındaki yerini almışlardır. 1836 yılında Tıphane ve Cerrahhanne birleştirilerek Mekteb-i Tıbbiye oluşturulmuştur. Öğrencileri ise “tıbbiyeli” adını almışlardır.

13 Kasım 1918’de başlayan İstanbul’un işgali sırasında Mekteb-i Tıbbıye de işgal edilerek dersler engellenmiş ve öğrencilerin üçünün bile bir araya gelmesi yasaklanmıştır. İşte bu şartlar altında Tıbbiye 3. sınıf öğrencileri Sırrı, Kazım İsmail, Yusuf, Müfit ve Hikmet tüm öğrencileri 14 Mart 1919 günü Tıbbiyenin kuruluşunun 92. yılını kutlamak bahanesiyle büyük bir Türk bayrağının asılı olduğu salonda toplamayı başararak işgale karşı çıkarlar. Kendilerine dekan ve rektör de eşlik etmektedir. Böylelikle kuruluşları ile Türkiye’de bir dönüm noktasını oluşturan Tıphane-i Amire ile Cerrahhane-i Amire 92 yıl sonra bir bayram olarak kutlanmaya başlanacak ve Tıp mensuplarının ülke işgaline karşı çıkışı ve ülkelerini sahiplenme hareketinin devamı haline gelecek bir anlayışla önceleri Tıp Bayramı olarak daha sonra ise Tıp Bayramı ve Sağlık Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır. Görüldüğü gibi her yıl Tıp Bayramının kutlanması aynı zamanda vatan ve milletine sahip çıkan kahraman Tıbbiyelileri ve bu yoldaki şehitlerimizi de anma günüdür. Bu nedenle dünya üzerinde böyle anlamlı başka bir tıp bayramı kavramı yoktur.

Günümüze kadar ulaşmış bü güzel bayramda gururla ifade etmek isterim ki ;Türkiye’miz artık Batı tıbbının gerisinde değil hatta zaman zaman önüne bile bile geçmektedir. Bu gurur verici tablonun KKTC sınırları içerisinde de yaşanabilmesi ve üstün bilimsel ve akademik deneyimle donanmış kadroların yer alacağı yapılanmanın temelleri atılmaktadır.

Her türlü takdire şayan devlet ve özel üniversite girişimlerinin yanı sıra bu yolda kararlı adımlarla ilerlemeye devam eden GAÜ sağlık alanındaki ilk adımlarını Sağlık Meslek Yüksek Okulu, Hemşirelik Yüksek Okulu, Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile atmış ve 32 yıllık geçmişine yakışır bir şekilde Tıp Fakültes’nin kuruluşu için de yatırımlarını yönlendirmiştir. Bu bağlamda Tıp Fakültesi Morfoloji Binası hazırlıkları son hızla devam etmekte yatırımlar tamamlanmış ve laboratuarların inşaatına başlanmış bulunulmaktadır. Laboratuvarlarımızın tamamlanması Mayıs ayı sonunda gerçekleşecektir. Önemli bir sorun yaşanmadığı taktirde ilk öğrencilerimiz ile bu yılın yeni akademik yıl başlangıcında buluşmayı hedefliyoruz. Tamamlanan öğretim elemanlarımız ile Tıp Alanında GAÜ farkıyla eğitim vereceğimiz ve insanlık hizmetindeki tıp ordusuna kazandıracağımız yeni neferlerimiz ile gururlanacağımız günler ufukta görünmektedir.

Her geçen yılda daha da gelişerek dünya üzerinde tıp uygulamalarında hak ettiği yeri kazanması hususunda ilerlemelerle daha güzel yarınlar ve daha sağlıklı yarınlara ulaşmak için Girne Amerikan Üniversitesi var olacak ve değerli halkımızın hep yanında olacaktır.Bu vesileyle nice 14 Martları hep birlikte kutlamak dileklerimle saygılar sunuyorum.

Prof. Dr. Barlas N. Aytaçoğlu - GAÜ Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı