Haberler
GAÜ'DEN
YRD. DOÇ. DR. NWEKE, “ÖNYARGI, İNSANLARI AYRIMCILIĞA GÖTÜRÜR”
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Dr. E. Gabriel Nweke, Stereotip ve Önyargı kavramları hakkında önemli açıklamada bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Gabriel Nweke yaptığı açıklamada, Stereotip ve önyargı’nın, toplumsal kaynaklı psikolojik kavramlar olduğunu berlirtterek, önyargıyı anlamak için stereotipi ve ayırt etmeyi iyi anlamak gerektiğini söyledi. Nweke açıklamasının devamında ise şunları vurguladı;
Nweke: “İnsanların önyargıcı düşünmesine neden olan çok fazla sebebi vardır”
“Stereotip genelleştirmedir. Bazen doğru olabilir ancak, çoğu zaman yanlıştır. Önyargı ise bir grubu; onlar hakkında sınırlı bilgi sahibi olarak yargılamaktır. Çoğu zaman bu negatiftir. İnsanların önyargıcı düşünmesine neden olan çok fazla sebebi vardır. Önyargının tek kaynağı psikolojik değil; aynı zamanda başka kaynakları da vardır. Sosyal kategorize etme bunlardan birincisi. Farklı toplumsal gruplardan gelen insanlar ve içinde yer almadığımız bu guruplar içinde de oluşan topluluklar vardır. Biz bunlara dış grup deriz. Çoğu zaman toplumda dolaylı veya direkt olarak rekabet halindeyiz, İnsanlar rekabet halinde olduğu insanları kategorize etmeye ve değer biçmeye başlar. Bu önyargıdan doğan, fikir ayrılıklarına sebep olur. Önyargının biyolojik bir faktör olmadığına inanıyorum. Bunu ebeveynlerimizden ve toplumdan öğreniyoruz.”
Nweke: “Önyargı Dolu Düşünce Taşıyanlar, Kendi İtibarlarını Düşürürler”
“Önyargıdan doğan çok az olumlu sonuç vardır. Çoğunlukla önyargı kurbanları için, önyargı dolu düşünce taşıyanlar kendi itibarlarını düşürürler. Bu özgüvenlerini kötü yönde etkiler. Çoğu zaman önyargı, ayrımcılığa götürür. Akademisyenler olarak bizlerin; standartlar oluşturulmasının karşısında olmamız gerekir. Bunu öğrencilerimize de öğretip çeşitliliklerle dolu bir akademik ortam oluşturmamız gerekir. Önyargı öğrenciler arasında da çatışmalara sebep olur. Bunun onlar üzerinde de çok olumsuz etkileri vardır ve dolayısıyla akademik başarılarada negatif etkileri söz konusudur.”