GAÜ’DE RTÜK DENEYİMLERİ SEMİNERİNE YOĞUN İLGİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’DE RTÜK DENEYİMLERİ SEMİNERİNE YOĞUN İLGİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkan Vekili Şakir Sarıcaoğlu, İzin ve Tahsisler Daire Başkan Vekili Yasin Yiğit, Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Emir Miracettin Ulucak, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Muhsin Kılınç, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı ve Reyting, Ölçümleri ve RTÜK İletişim Merkezi’den Şemsettin Gürpınar, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘RTÜK Deneyimleri’ seminerine katıldı. 7 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirlen seminerde ‘Yayın İçeriği İle İlgili Ortak Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, Lisanslama Konusunda Ortak Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, ‘RTÜK Uluslararası Deneyimlerin Aktarılması’, ‘RTÜK SKAAS Deneyim Aktarılması’, ‘RTÜK Akıllı İşaretler Sembol Sistemi Deneyiminin Aktarılması’ ve ‘Kamuoyu Yayın Araştırmaları ve Ölçme Daire Başkanı Değerlendirmeler’ başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

 

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk’ün açılış konuşması ile başlayan ‘RTÜK Deneyimleri’ semineri, RTÜK Yetkililerinin sunumları ile devam etti. İletişim teknolojilerinin hızla geliştiği günümüzde medyanın gücüne değinen Prof. Dr. Kutsal Öztürk, KKTC Yayın Yüksek Kurulu’nun da bu görevi büyük ciddiyetle yerine getirdiğini söyledi.

 

‘Yayın İçeriği İle İlgili Ortak Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ başlıklı bir sunum yapan RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkan Vekili Sarıcaoğlu, RTÜK İzleme Kurulu’nun görevleri ve raporların hazırlanması konularında bilgiler verdi. İzleme Dairesi Üst Kurulu’nun uzman kadrosunun sorumlu oldukları televizyonların takibini yaparken; şikayetlerin dikkate alınarak raporların hazırladığını ve bu raporların üst kurul tarafından 6112 sayılı yasa çerçevesinde değerlendirildiğine değindi. Uzmanların hazırladığı raporlara üst kurulun katılma mecburiyetinin olmadığını ve mahkemeye gitme hakkının da mevcut olduğunu söyledi.

 

‘Lisanslama Konusunda Ortak Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ başlıklı bir sunum yapan İzin ve Tahsisler Daire Başkan Vekili Yiğit, anayasal bir kurum olan RTÜK’ün, politika geliştirirken ve uygulamalarını yaparken üst belge Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi ve Görsel-İşitsel Medya Hizmetler Yönergesi`ni dikkate aldığının altını çizerken, Avrupa Sınır ötesi televizyon sözleşmesinin sınır ötesi televizyon yayınlarının, sözleşmede belirlenen ortak kurallar çerçevesinde yapılarak taraf ülkeler arasında serbestçe dolaşabilmesine imkan tanımakta olduğunu söyledi. Kıbrıs Türk Kesimi merkezli kuruluşların RTÜK’den lisans almasının zorunlu tutulmadığını, yayınlarının Türksat üzerinden sağlandığını ve bu kapsamda iletiminin yapıldığını ifade eden Yiğit, karasal ortam, uydu ortamı, kablo ortamındaki yayınların denetlendiğini, uydu ve kablolu ortamdan yapılan yayınlar için lisans verilirken; karasal ortamda yapılan yayınlara henüz lisans verilemediğini bu sebeple de ihale yapılamadığı konularında bilgiler verdi.

 

‘RTÜK Uluslararası Deneyimlerin Aktarılması’ başlıklı bir sunum yapan Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Ulucak, RTÜK biriminin görev ve sorumlulukları, çoklu ilişkiler, ikili ilişkiler, katılım, toplantı ve diğer faaliyetleri hakkında bilgiler verirken; çoklu ilişkilerin, Avrupa Konseyi, AB ve BM ile ilişkileri çerçevesinde belirlendiğinin altını çizdi. Ulucak, CDMSİ toplantıları, Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi ve bu ilişkilerin önemine değinirken; KKTC’nin de taraf olarak olmasa da gerektiğinde bu ilkelerinden faydalanabileceği konularına dikkat çekti.

 

‘RTÜK SKAAS Deneyim Aktarılması’ başlıklı bir sunum yapan Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Kılınç,

Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi ile ilgili bilgiler verdi. 6112 sayılı yasa çerçevesinde, sistemin RTÜK tarafından kurulması ve işletilmesi ile ilgili hükümlerin yer aldığını ifade eden Kılınç, Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi ile, 650`nin üzerinde genişleyebilir yapıda bir sistem olarak, yıllara dayanan çalışmalar sonunda; uydu, kablo ve karasal ortamdaki tüm yayınlar ve radyoların izlenebildiği, ayrıca HDTV, IP TV ve internet üzerinden yapılan Netflix tarzı yayınların da kaydedilip takip edilebildiği konularında bilgiler verdi.

 

‘RTÜK Akıllı İşaretler Sembol Sistemi Deneyiminin Aktarılması’ başlıklı bir sunum yapan İzleme ve Değerlendirme Daire Başkan Yardımcısı Ellialtı, RTÜK’ün çocukların zararlı yayın içeriğinden korunması konusuna çok önem verdiğinin altını çizerken, bu çerçevede, çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimlerine zarar verebilecek program içerikleri konusunda ebeveynlerin bilgilendirilmesi ve uyarılması amaçlanan ülke koşullarına uygun bir sınıflandırma sistemi oluşturmak üzere gerekli yasal ve kurumsal çerçeveyi geliştirmek ve yayıncılık yasasının çocukların korunmasıyla ilgili maddelerinin avrupa birliği görsel işitsel medya hizmetleri direktifinin ilgili maddeleriyle uyumlaşmasını sağlama çalışmaları konularında bilgiler verdi. Çocukların, kitle iletişim araçlarının yapısı, işleyişi konularında bilgilenmesi ve kurgulanmış medya içeriğini bilinçli bir şekilde değerlendirmesi ve eleştirel olarak izlemesi hedefiyle yer alan Medya Okuryazarlığı Dersi konusuna da değindi.

 

‘Kamuoyu Yayın Araştırmaları ve Ölçme Daire Başkanı Değerlendirmeler’ başlıklı bir sunum yapan Reyting, Ölçümleri ve RTÜK İletişim Merkezi Yetkilisi Gürpınar, kamuoyu araştırmaları, reyting denetimi ve RTÜK İletişim Merkezi ile ilgili bilgiler verdi. Toplumsal gerçekleri belirlemek, tutum ve kanaatleri ölçmek ve hedef kitlede meydana gelen değişimleri ortaya çıkarmak üzere, televizyon izleme eğilimleri, radyo dinleme eğilimleri ve medya okur yazarlığı konularına değindi.

 

GAÜ Akademik Kadrosu ve öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşen ‘RTÜK Deneyimleri’ GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk ve GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Vekili Olgun Üstün’ün RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya’ya  plaket takdimi ile sona erdi.