Haberler
GAÜ'DEN
AKPINAR, DMW 2017 ZİRVESİNDE YAPMIŞ OLDUĞU KONUŞMASINDA, ÖNEMLİ KONULARA PARMAK BASTI
AKPINAR: “KURULUŞUMUZDAN BUGÜNE, HEP BİR ADIM DAHA İLERİDE OLMA ÇABASI İÇİNDE OLDUK”
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) evsahipliğinde gerçekleşen DMW 2017 “Bir Adım Önde” Zirvesi bünyesinde konuşlma gerçekleştiren GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ve İnsan Hakları konsunda konuşma gerçekleştirdi.
Akpınar, Zirve ile Kıbrıs Türk toplumunun önde gelen iş insanlarının, bilim insanlarının ve siyasetçilerinin ortak sorunlara akılcıl çözümler bulunması için biraraya gelebilecekleri, yapıcı eleştirilerini paylaşabilecekleri eşsiz bir fırsat yarattıklarını düşündüklerini söyledi.
Akpınar, Zirve bünyesinde ağırlıklı olarak KKTC’de çok az konuşulan, üstünde çok az durulan “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine” ayırdıklarını belirterek, “Şu anda tüm dünya; gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ekonomiler, dikkatini BM’nin 2030 için biraraya koyduğu bu yol haritasına odaklanmıştır. Bizlerin de bu diyaloğun acilen bir parçası olmamız gerekiyor.” diyerek şunları belirtti;
Akpınar: “Dünya Kendine 2030’da Nasıl Bir Dünyada Yaşamak İstediğini Sorarken, Bizlerin Bu Soruyu Sormaması Kendi İnsanımızın Önüne Set Çekmek Olacaktır.”
“Tüm dünya kendine 2030’da nasıl bir dünyada yaşamak istediğini sorarken bizlerin bu soruyu sormaması kendi insanımızın önüne set çekmek olacaktır. Kıbrıs sorununa endeksli yaşamak kendi toplumumuzun ilerlememizi duraksatmaktan başka bir şey olmamıştır, olmayacaktır. Toplumumuzun ufkunu çoğrafyamızla kısıtlamaktan vazgeçmeli. Dünyanın 8 milyarlık nüfusunun bir parçası olduğumuzu hatırlamalıyız. Bu sebeple BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin ve 2030 Dünya Değişim programının da kendi liderlerimizin lugatlarına ve politikalarına yerleşmesi gerekiyor. BM Küresel Kakınma Hedefleri tüm dünya halkının refahını 2030 yılına kadar arttırmak için BM tafından oluşturulmuş bir eylem planıdır. 2 yıl önce toplanan BM Genel Kurulunda 193 ülke tarafından kabul edilmiş ve 15 yıl içerisinde dünyamızda hangi değişimlerin gerçekleşmesi için oluşturulmuş bir seri hedefler kümesidir”.
Akpınar, BM’nin Milenyum hedeflerin, 2000’den 2015’e kadar olan süreçte dünya kaynaklarını dünyada ki fakirliği yarı yarıya azaltmak, HIV/AIDS epidemiğini yok etmek için başlatılmış bir küresel kampanya olduğunu söyleyerek, 2015 çizgisine varıldığında ise bu hedeflerde katedilen yolu bu kez %50’den daha ileriye taşımak için ortaya çıkmış bir 15 yıl haritası olduğunu belirtti. 2000 yılının başından günümüze kadar olan süreçte, sadece kalkınma hedeflerinin yeterli olmadığını, bu hedeflerin sürdürülebilir bir şekilde yapılması gerektiği konusunda tüm dünyanın hemfikir olğunu ifade eden Akpınar, BM’nin belirlemiş olduğu 17 ana Küresel Kalkınma hedeflerini şu şekilde açıkladı;
Akpınar: “Bu Hedefler Gelecek Nesillerin Yaşamını Daha İyi Hale Getirmek İçin En Büyük Fırsatımızdır”
“Bu hedeflerin tüm dünyada aşırı yoksulluğu yok etmek, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele ve iklim değişikliğini düzeltme olduğunu söyleyebiliriz. Bu dünyamızın karşı karşıya olduğu birçok ağır sorunu çözme yönünde oldukça cesur bir taahhüttür. Bu 17 hedef, birbiriyle bağlantılı olduğu için herbirinde gösterdiğimiz başarı diğerlerini de etkileyecektir. Küresel Kalkınma Hedefleri ayrıca, 2015 yılında imzalanan Paris İklim Değişikliği Anlaşmasıyla aynı süreyi kapsamakta ve BM Küresel Kalkınma Hedeflerinin iklim ve çevre ile olan maddelerini uluslararası bir anlaşma ile de desteklenmektedir. Kısacası, bu hedefler gelecek nesillerin yaşamını daha iyi hale getirmek için en büyük fırsatımızdır.
Kurucusu olduğum Girne Amerika Üniversitesi’nin bundan 35 yıl önce sadece bir fikir ve benim İngiltere’deki tez konum olduğunu düşünürsek, son 15 yıl içerisinde adamız sınırlarını aşıp uluslararası kampüsleşme çalışmalarını başlatmış olmasını da düşünecek olursak, insan ömründe 15 yılın ne kadar büyük değişimlere fırsat verebileceğini anlayabiliriz. Şimdi dönüp baktığımda göz açıp kapayana kadar geçmiş olan bu süreçte Girne Amerikan Üniversitesi bugün; 7 ülkedeki kampüsü, 18.000’i aşmış öğrenci sayısı ve 116 ülkeden öğrenci ve akademisyeniyle gelişimde aktif olarak dünyayla hep daha içiçe olmayı hedefleyen, küreselleşen dünyamızda her bir öğrencisini bir Dünya İnsanı olarak yetiştirmek emeliyle çalışan bir kurum olmuştur.”
Akpınar, Kıbrıs’taki çözüm sürecine endeksli olarak, belirsizlik içerisinde yaşamak yerine; ülkeye ve insanlığa yatırım yapmayı seçtiklerini, bu süreç dahilinde dünyayı takip ederek, yüksek öğrenimdeki değişime ayak uydurmaya çalıştıklarını bildirdi. Akpınar;
Akpınar: “Kuruluşumuzdan Bugüne, Hep Bir Adım Daha İleride Olma Çabası İçinde Olduk”
“Bizler tüm dünyayla bir maratonda olduğumuzu unutmamış, kuruluşumuzdan bugüne hep bir adım daha ileride olma çabası içinde olduk. Bu yüzdendir ki, yıllar süren çabalarımız kapsamında 2015 yılında Uluslararası Üniversiteler Birliği’nin Akademiler Anayasası olan Magna Charta’ya imza atma şansını yakalamış ilk KKTC üniversitesi olmaya layık bulunduk. Rum tarafının artan diplomatik baskılarına sadece kendi çabalarımızla karşı durarak, Akdeniz Üniversiteler Birliği’nde durdurulmaya çalışılan üyelik hakkımızı tüm üye üniversite liderleriyle birebir görüşerek kazanma hakkını yakaladık. İspanya’dan Ürdün’e kadar üniversite Rektörleri bizlerle temasa geçerek yapılacak oylamalarda üyeliğimizi destekleyeceklerini dile getirdiler. En son atılımımız ve sanırım en büyük girişimimiz ise daha bundan bir ay önce sonuçlandı.”
Akpınar: “BM Küresel İlkeler İttifakında İnnovasyon Çalışma Komitesinde Dünya Devleri Olan Siemens, Microsoft Gibi Şirketlerle Birlikte Yol Alacağız.”
Geçtiğimiz aylarda New York’ta gerçekleştirilen BM Genel Kurulu toplantılarından da bahseden Akpınar, “Birleşmiş Milletler Küresel Hedefler İttifakı”nın destekçisi olduklarını ve New York’taki Liderler toplantısıda KKTC’yi, KKTC halkını ve GAÜ’yü temsil etme fırsatı yakaladıklarını söyleyerek, bu girişimlerinin, kendilerini Kıbrıs genelinde ilk üniversite yaptığını vurguladı. BM hedeflerine bağlılıklarının, BM Genel Başkanı Antonio Guetteres’e yazdıkları bir mektupla, 2030 Küresel hedeflerine bağlılıklarını belirttiklerini ifade eden Akpınar, 2030 yılına kadar olan süreçte, GAÜ’nün Küresel Kalkınma Hedefleri kapsamında özel sektöre ve devletlere insanlığın ilerlemesi adına düşünce liderliği yapacağını, kabul aldıkları BM Küresel İlkeler İttifakında innovasyon çalışma komitesinde dünya devleri olan Siemens, Microsoft gibi şirketlerle birlikte olacaklarını söyledi.
Akpınar: “Tüm İnsanlık İçin Daha Sürdürülebilir, Güvenli Ve Refah Bir Gezegenin Oluşturulmasına Hepimizin Katılımı Şart”
Akpınar, tüm insanlık için daha sürdürülebilir, güvenli ve refah bir gezegenin oluşturulmasına herkesin katılımının şart olduğunu belirterek, günümüzde dünyanın tüm büyük sorunlarının özünde küresel sorunlar olduğu gerçeğinin olduğunu vurguladı. Akpınar devamında ise;
“Bu sorunlar ancak küresel işbirliği ile çözülebilecektir. Sadece iklim değişiklik hakkında da konuşmuyorum. Teknolojik gelişimide düşünecek olursak, yapay zeka alanında yapılan atılımlarla önümüzde ki 20-30 yıl içerisinde yok olacak birçok meslek ve yüz milyonlarca insanın iş piyasasından çıkarılacak olduğunu düşünmemiz ve bunun da küresel düzeyde bir sorun olacağını hatırlamamız gerek. Genç insanlarımıza 2030 ve sonrasında ihtiyaçları olacak araçların ne olacağını neler öğretmemiz gerektiğini bugün düşünmemiz gerekiyor.” dedi.
Akpınar: “Kadınlar için her türlü ayrımcılığın her yerde sona erdirilmesi konusunda ne kadar yol kat ettik? “
Akpınar konuşmasında son olarak “Kadınlar için her türlü ayrımcılığın her yerde sona erdirilmesi konusunda ne kadar yol kat ettik?” diyerek, cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmamak ve kadınları teşvik edecek yasal çerçevelerin kadınların ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığını konuşmak gerektiğini belirtti. Hem BM Kalkınma Hedefleri, hem de Paris İklim Değişikliği Anlaşması kapsamında yakıtlı araçlarla ilgili koyulmuş bir vizyon olduğunu bildiren Akpınar, petrol bağımlılığının azaltılması gerektiğini belirterek, buna bağlı olarak, dünyanın otomotiv endüstrisi devlerinden Almanya’nın, 2019 yılına kadar yakıtlı araç üretimini durduracağını, büyük şehirlerinde sadece elektrikli araçların olabileceğini açıkladığını söyledi. Devamında,
Akpınar: “Ülkeler Ekonomilerini; Yeni Teknolojik ve Sosyolojik Bir Kırılıma Hızla Hazırlanmaktalar”
“Peki biz bu vizyonla ilerleyen bir dünyanın neresindeyiz? Altyapımızı değişen günün şartlarına hazırlıyor muyuz? Şehirlerimiz iklim değişikliğine ne kadar dayanıklı? Okyanuslarda yükselen su seviyesi ülkemizi nasıl etkileyecek? Benim gözlemlerime göre bu alanlarda ve daha birçok konuda geri kaldık, ama geç kalmış değiliz. Bizler Girne Amerikan Üniversitesi olarak bu alanlarda ileriye gidebilmemiz adına toplumumuza her zaman olduğu gibi ışık tutmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz ay New York’ta BM Genel Kurulu Açılış Haftasında, katılma fırsatı bulduğum toplantılar kapsamında gözlemlediğim, bu hedeflerin bir mecburiyet değil, ülkelerin ve kurumların ön plana çıkmaları için çok iyi bir fırsat olarak görülmekte oluşudur. Ülkeler ekonomilerini yeni bir teknolojik, sosyolojik bir kırılıma hızla hazırlanmaktalar. Bizler de bu süreci iyi değerlendirmeli, dünyayla aynı dili konuşabilmenin yollarını aramaya başlamalıyız. Çünkü adamızda ileriye dönük çözüm arayışları sürerken, halkımıza yapılabilecek en büyük haksızlık kendi insanımızı geçmişe mahkum etmek ve dolayısıyla kendi izolasyonumuzu pekiştirmek olacaktır. Girne Amerikan Üniversitesi olarak bu sorumluluğun bilincinde olan herkesi bizimle diyaloğa geçmeye davet ediyorum.” dedi.