MİMARLIK = İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PANELİ GAÜ'DE GERÇEKLEŞTİ

Haberler

GAÜ'DEN

MİMARLIK = İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PANELİ GAÜ'DE GERÇEKLEŞTİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi, Dünya Mimarlar Birliği`nin, ‘Mimarlık Haftası’ teması olan "İklim Değişikliği Eylemi" çerçevesinde panel gerçekleştirdi.

Dünya Mimarlık haftası etkinlikleri çerçevesinde GAÜ Habitat Çalışmaları Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen panel, Uluslararası Mimarlar Birliğinin 2017 yılı Mimarlık Haftası için seçtiği "İklim Değişikliği Eylemi" teması doğrultusunda düzenlendi.
İklim değişikliği ve çevresel sorunları ele alan panel "Mimarlık = İklim Değişikliği" başlığıyla, mimarlık ve kentleşmenin çevresel sorunlardaki rolüne odaklandı. Açılışını GAÜ Rektörü Yük. Müh. Mimar Prof. Dr. Kutsal Öztürk`ün gerçekleştirdiği panelde; Doç. Dr. Hossein Sadri, Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri ve Yrd. Doç. Dr. Silvia Covarino konuşmacı olarak katıldılar.

Prof. Dr. Öztürk: "Mimarlık çevresel ve sosyal sorunları ele almalıdır"

Açılış konuşmasında GAÜ Rekötürü Prof. Dr. Kutsal Öztürk mimarlığın her daim insanların karşılaştıkları problemlere duyarlı olması ve çözümü için harekete gemesi gerektiğinin altını çizerek Habitat araştırma merkezini bu etkinliği organize ettikleri için kutladı.

Açılış konuşmasının ardından sırasıyla; Yrd. Doç. Dr. Silvia Covarino "Geleceğin Kentsel Habitatı: Bizim Coğrafiyamız" (The Future Urban Habitat: Our Geography) başlıklı sunumunda uygarlığın ve kentlerin tarihsel süreçte oluşumunu ve bunun çevreyle olan ilişkisini anlatarak özellikle yüksek oranda kentleşme hızının artması nedeniyle gelecekte karşılaşacağımız sorunlar ve dönüşümlerle ilgili bilgi verdi.

Daha sonra Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri "Küresel Isınma ve İklim Değişikliği: Gezegenin Geleceği" (Global Warming and Climate Change: A Planetary Future) başlıklı sunumunda küresel ısınma ve iklim değişikliği ile ilgili araştırmalara yer vererek gezegenimizin karşı karşıya kaldığı büyük sorunlar, bu sorunların sosyal boyutunu ve oluşumlarındaki kentleşmenin ve mimarlığın rolüne dikkat çekerek acil harekete geçmenin gerekliliğine vurgu yaptı.

Doç. Dr. Hossein Sadri ise, "Mimarlık = İklim Değişikliği" (Architecture = Climate Change) başlıklı konuşmasında mimarlığın fiziksel materyalitesi ve enerjisinin üretimi için dünyada yapılan tahribatlar ve buna ek olarak binaların kullanım ömrü bittikten sonra çöpler olarak doğada bırakılması yüzünden oluşan tahribatlara dikkat çekerek mimarlığı iki yıkım arasındaki bir felaket olarak nitelendirdi. Sadri, çevrede bulunan malzemeleri sadece kullanarak ve hiç bir çöp üretmeden veya geri dönüştürerek bina yapmanın mümkün olduğuna ve bunun tarihsel olarak çok sayıda örneği olduğuna vurgu yaparak mimarlık bilimi ve pratiğinde radikal bir dönüşümün ve ciddi hassasiyetlerin ivedilikle yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.