Haberler
GAÜ'DEN
BAKANLAR VE MİLLETVEKİLLERİ, YENİ YÖDAK YASASI VE KKTC YÜKSEKÖĞRETİMİ İLE İLGİLİ GAÜ ...
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde faaliyet gösteren GAÜ Medya Koordinatörlüğü, KKTC Yükseköğretimi ile ilgili siyasiler ile görüşmeler geçekleştirdi.
KKTC Yükseköğretimi ve üniversite izinleri konusunda siyasilerden yorum olan GAÜ Medya, konuyla ilgli Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Özdemir Berova, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milletvekili Hasan Taçoy ve Milletvekili Zorlu Töre’den açıklama aldı.
Berova: “Bunu Bir Reform Olarak Görüyorum”
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Özdemir Berova konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, bundan önceki süreçte üniversite açma izinlerinin Milli Eğitim bakanlığı sorumluluğu altında olduğunu, ön açma izin alan üniversitelerin ardından YÖDAK’a işlemlerini tamamladıklarını söyledi. Berova açıklamasının devamında ise, “Hükümetimizin hazırlamasıyla yeni yükseköğrenim yasasını hayata geçirdik. Bu bağlamda baktığımız zaman, ülkemizde yeni üniversite açma izni KKTC Meclisi`ne ait. Yeni üniversiteler açılacaksa eğer bunların ne alanda faaliyet göstereceği, ülkeye katkıları, artı değerleri KKTC meclisinde tartışılacak ve izin verilecekse o zaman verilecek. Bunu bir reform olarak görüyorum. Sorumluluğu da; halkın iradesine sahip olan mecliste olacak” dedi.
Ataoğlu: “Bizim için Önemli Olan; Üniversitelerin Her Zaman Kaliteleriyle Değerlendirilmesidir”
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise açıklamasında, bakanlık olarak üniversitelere yapmış oldukları katkılardan bahsederek, bakanlar kurulundan geçirmiş oldukları önerge doğrulsunda, müze ve ören yerleri gibi alanlara kayıt dönemlerinde yeni gelen öğrencilere ücretsiz hale getirdilerini söyledi. Ataoğlu açıklamasının devamında ise şunları belirtti;
“ Turizm, eğitimin içerisinde de var. Oryantasyon dönemi içerisinde öğrencilerimizin ülkemizi tanıtmakla ilgili yapmış olduğumuz etkinlikler de devam ediyor. Öğrenci velilerinin ülkemize geldiği zaman otellerde konaklaması söz konusu. YÖDAK yasası ile ilgili ise bakanlar kurulu olarak hep destek çıktık. Bizim için önemli olan üniversitelerin her zaman kaliteleriyle değerlendirilmesidir” dedi.
Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy ise, bu konuyu desteklediğini bildirerek, KKTC’de üniversite sayısının gittikçe arttığını, 100.000 öğrenci hedefinin 25.000’nin GAÜ’de göründüğünü vurguladı. Taçoy açıklamasının devamında ise; “Pastayı büyütmeden; pasta büyürken bunun ihtiyacı olan lojistik desteği sağlamadan ve bu lojistik destekle birlikte sektörün gelişmesinde gelen öğrencinin daha rahat hareket edebileceği, daha tecrübeli akademisyenlerin imkanlarının sağlanması gerekir. Biz bunun üzerinde çalışıyor ve yasa tasarıları hazırlıyoruz” dedi.
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre ise yaptığı açıklamasında, KKTC’ye sahip çıkma noktasında bütün üniversitelerin birbirleri ile yarış halinde olması gerektiğini söyleyerek, bu konuda en büyük güvencenin devlet olduğunu; üniversitelerin de KKTC’nin bir numaralı kesimi olduğunu belirtti. Töre açıklamasının devamında ise şunları belirtti;
“Üniversitelerimiz olmadan KKTC olmaz diye düşünüyorum. KKTC`yi yaşatmak ve ileriye taşımak bütün üniversitelerimizin görevi olmalıdır. Üniversite enflasyonu da ülkeye zarar getirebilir, bir fren getirmek de faydalı olabilir diye düşünüyorum. Çünkü üniversite kurmak artık ticari bir anlam şekline dönüştürüldü şekinde bir algı ortaya çıktık. Mevcut üniversitelerin şube açmak gibi veya kuruluşuna izin verilen üniversitelerin Lefkoşa`ya veya Girne`ye değil de daha farklı bölgelere; mesela Karpaz ve İskele gibi bölgelere kurulmasında fayda vardır. O bölgelerin de sosyal yapısına büyük hizmet vermeleri gerektiğine inanıyorum. Ama durmadan üniversite izni vermek de, kaliteyi bozabilir. Dolayısıyla dikkat etmek lazım” dedi.