Akpınar, TÜRKSOY Heyetini Makamında Ağırladı

Haberler

GAÜ'DEN

Akpınar, TÜRKSOY Heyetini Makamında Ağırladı

GAÜ VE TÜRKSOY İŞBİRLİĞİNDE GERÇEKLEŞEN‘’YUSUF HAS HACİB’İN TÜRK KÜLTÜRÜNE YANSIMALARI’’ KONULU PANEL SONA ERDİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Türksoy işbirliği ile, Türk dünyasının büyük müteferkkiri Yusuf Has Hacib’in doğumunun 1000. Yılına ithafen ilan edilen “Yusuf Has Hacib’in Türk Kültürüne Yansımaları” Konulu panel GAÜ’de gerçekleşti.

 

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi, Girne Kampüsü, Millenium Senato Kongre Salonu’nda gerçekleşen “Yusuf Has Hacib’in Türk Kültürüne Yansımaları” konulu panel’in açılış konuşmalarını Rektör Prof. Dr. Kutsal Öztürk ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov gerçekleştirdi.

 

“Yusuf Has Hacib’in Türk Kültürüne Yansımaları” Konulu panel’in moderatörlüğünü, Türk Halkbilimi Uzmanı ve Rektör Danışmanı Prof.Dr. Umay Türkeş Günay gerçekleştirirken, konuşmacı olarak ise, “Yusuf Balasagun’un Kutadgu Bilig Eserine Genel Bir Bakış” konusunda, Kırgızistan’dan Araştırmacı Saida  Burkhanidinova; “Yusuf Balasagun’un Kutadgu Bilig Eserindeki Karahanlı Kültürü” konusunda, Kazakistan’dan El Farabi Ü. TÜRKSOY Eski Kürsü Başkanı, H.Ü. Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oraz Sapashev; “Kutadgu Bilig’de Değer Olarak Doğruluk ve Dürüstlük” konusunda, Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri A.B.D. Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Akar; “Kutadgu Biliğ’in Rusya’da ve Azerbaycan’da Tercümeleri ve Araştırma tarihi” konusunda, Azerbaycan’dan PROF. DR. KAMİL VELİ NERİMANOĞLU; “Kutadgu Bilig Üzerine Bir kaç Söz” konusunda ise, GAÜ Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karakartal konuşma gerçekleştirdi. Panelde ayrıca, Azerbaycan Adına Tar Sanatçısı Cengizhan Altinsoy ve Kazakistan’dan Dombra Sanatçısı Dauren Rayev performanslarını sergiledi.

 

Panel’in ardından, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, TÜRKSOY heyetini makamında düzenlediği yemekte ağırlarken, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, katkılarından ve işbirliklerinden dolayı, Akpınar’a teşekkür plaketi takdim etti. GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk’e ise Yusuf Has Hacib’in doğumunun 1000. Yılına özel hazırlanmış anı plaketi takdim eden Kaseinov, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal’a ise, Türk Kültürüne özel yöresel kıyafet takdim etti. Ardından, Akpınar, Kaseinov’a GAÜ Uluslararası Havacılık Akademisi özel montu ve şapkasını takdim etti.