GAÜ’de, ‘Türkiye ve Kıbrıs’ta İş Hayatı’ Konulu Seminer Gerçekleşti

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’de, ‘Türkiye ve Kıbrıs’ta İş Hayatı’ Konulu Seminer Gerçekleşti

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme Fakültesi'nin düzenlediği "Kıbrıs ve Türkiye'de İş Hayatı" konulu seminer Erbil Arkın ve Doç.Dr.Hasan Murat Ertuğrul'un sunumları ile Millenium Senato Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

İş Hayatında Nasıl Başarılı Olunur? Sorusuna ışık tutan Colony Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Erbil Arkın GAÜ İşletme öğrencilere hayatından ve deneyimlerinden bahsetti.

 

Arkın, “1953 yılında 2 yaşında iken Annem, 3 ve 5 yaşındaki kardeşlerim ile birlikte uzun bir gemi yolculuğuna çıktık. Sadece eski Türkçe bilen cesur yürekli annem ile bir çatı kurmak ve karınımızı doyura bilmek için Londra’daki babamın yanına giderken yoğun bir hayat mücadelesi verdik. Zorluklarla büyüdüm, burssuz hiçbir zaman yaşayamadım. Bormley’de güzel sanatlar kolejinde ve Leicester Üniversitesi’nde Endüstriyel tasarım bölümünde okudum. Eğitim hayatını zorluklarla tamamlamayıp başarıp Mobilya ve İç tasarım konusunda uzmanlaştım” dedi.

 

Arkın, “Hayatta ane felsefem,bir problemin içerisindeysem kendimi çekip yandan, dışarıdan bakarım.” 

 

Arkın konuşmasının devamında;  “Hayatınızda her şeyi basite indirgeyin. Ben mümkün olduğunca hayatımda bunu başarmaya çalışıyorum. Örneğin  bir toplantıda konu anlatacağım zaman ne kadar az cümleyle ne kadar çok şey analatabilceğimin muhakemesini yapıyorum. Hayatta ane felsefem,bir problemin içerisindeysem kendimi çekip yandan, dışarıdan bakarım.  O bakış benim karar mekanizmamda çok önemli bir yer tutuyor. Dönme dolabın içinden kendinizi çıkarıp yandan baka bilmeyi bilmelisiniz. Girdiğim işlerde açık gözle görebilmek daha net yorumlar yapabilmek için bu husus çok önemlidir. Dışarıdan ve yandan bakmasını bilin. Kendinizle barışık olun.”

 

Devlet destekleri Genel Müdürlüğü Hazine Uzmanı Doç.Dr. Hasan Murat Ertuğrul ise gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, Türkiye’de ki Kamu Sektörü hakkında GAÜ İşletme öğrencilerini bilgilendirdi.

 

Ertuğrul konuşmasında, “GAÜ İşletme Fakültesi’nden mezun olduğunuzda Türkiye’de  hiç bir sorun yaşamadan devlet kurumlarında çalışabilirsiniz. Türkiye’de iki şekilde devlet kurumlarına alım gereçkelştiriliyor. KPSS’ye girdikten sonra  A grubu, bir de B grubu kadro karşınıza çıkıyor. Kısaca sizlere A grubu ve B grubu kadrolardan bahsedeceğim;

 

A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir. KPSS-A kadrolarına genel olarak SBF, Hukuk, İİBF ve İşletme Fakültesi mezunları başvurabilmekte olup, bazı kurumlar, mühendislik veya diğer dört yıllık bölüm mezunlarının da müfettiş, denetmen, kontrolör ve uzman yardımcılığı kadrolarına başvurabilmesine imkan tanımaktadır. KPSS-A (Alan Bilgisi) sınavına  SBF, Hukuk, İİBF ve İşletme Fakültesi mezunları ile Üniversitelerin 3 ve 4. Sınıf öğrencileri başvurabilir.

 

(B) grubu kadrolar ise; kariyer meslek olarak anılan meslekler dışında kalan diğer kadrolar olarak tanımlanmıştır. (Örneğin, mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi v.b.)

 Genellikle Hazine, Merkez  Bankası vb. kurumlar uzman kadro alımı yaptıklarında genellikle KPSS’nin 22. Puan türünü isterler.” dedi.