Türkeş, ‘politikacıların küreselleşmeyi doğru okumaları gerekir’

Haberler

GAÜ'DEN

Türkeş, ‘politikacıların küreselleşmeyi doğru okumaları gerekir’

TÜRKEŞ, ‘ENERJİMİZİ HAKLI OLDUĞUMUZU ANLATMAK İLE HARCAMAK ÇOK BÜYÜK HAKSIZLIK’

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Rektör Danışmanı Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, yapmış olduğu açıklamalarda, Politikacıların ve hukuk sisteminin, KKTC üniversiteleri üzerindeki etkilerini masaya yatırdı.

 

GAÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Umay Türkeş Günay GAÜ TV’ye yapmış olduğu açıklamasında, YİM kararlarının uygulanmaması ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu durumun yalnızca GAÜ ile ilgili olmadığını, tüm ülkeyi ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Türkeş açıklamasının devamında şunları söyledi: 

 

“Kanunun hakimiyeti, hukukun üstünlüğü heryerde uygulanmalı ve de kendimizi doğru anlatarak, doğru uygulamalar ile güvenli hissetmemiz lazım. Biz iyi dileklerimizi sunabiliyoruz. Bütün dünyada bu türlü konular olduğunda, o ülkelerin hukukun üstünlüğünün sorgulanmaya başladığını ve hayata geçirmediğini görebiliyoruz ve bu ülke için çok büyük bir eksiklik. Enerjimizi haklı olduğumuzu anlatmaya çalışarak harcamak tarafımıza yapılan çok büyük bir haksızlıktır’

 

Türkeş açıklamasının devamında ise, üniversitelerin ülke gelişimi konusunda üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiğini söyleyerek, bu konuda politikacılarında çalışması gerektiğini belirtti. Türkeş, en büyük eksikliğin, politikacıların üniversite kavramı ve üniversitelerin yeni fonksiyonları hakkında bilgilerinin olmaması olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

 

Türkeş: “Politikacıların Küreselleşmeyi Doğru Okumaları Gerekir”

 

“Biliyorsunuz ki küreselleşme süreci içerisinde üniveristeler çok önemli ekonomik enstrüman olarak kabul ediliyor. Politikacıların küreselleşmeyi doğru okumaları gerekir. 21. yüzyıl içerisinde en önemli enstrümanların başında üniversiteler gelir. Dünya çapında 4,5 milyon geç kendi ülkeleri dışında eğitim görüyor. KKTC’de bulunan üniversitelerin toplam 85 bin öğrenci rakamına ulaşması, üniversitelerin kendi çabaları ile ortaya koydukları başarılarıdır. Politikacıların da yapmaları gereken kanuni düzenlemeleri ve altyapı hazırlıklarına destek veren çalışmaları gerçekleştirmeleri gerekiyor.Böylelikle de  üniversitelerin gelişimleri daha hızlı yürür. YÖDAK’ta çalıştığım yıllarda, üzerinde çalıştığımız ancak sonuca ulaştıramadığımız bir konu var.

 

Türkeş : ‘ Sağlık Bakanlığının Etik Kanununu Çıkarması Gerekir ’

 

Sağlık Bakanlığının üniversiteler bünyesinde bulunan sağlık bölümleri ile ilgili, bir etik kanunu çıkarması lazım. Bütün dünyada ve AB standartlarında bu kanun gerekiyor. Bizim üniversitelerimiz rapor almak için yurt dışına başvurmaları gerekiyor. Bunun zorluğu ise, bizim akademisyenlerimiz bir makale yada yazı yazdıkları zaman, Türkiye kalabalık bir ülke olduğu için 3 yıl sonra ancak sonuç alabiliyor ve buda konunun güncelliğini kaybetmesine neden oluyor” dedi.