GAÜ’de Kültürel Miras Üzerine Çarpıcı Bir Seminer Gerçekleştirildi

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’de Kültürel Miras Üzerine Çarpıcı Bir Seminer Gerçekleştirildi

KÜLTÜREL MİRAS TEKNİK KOMİTESİNİN ÖNEMLİ İSMİ EKONOMİST VE ŞEHİR PLANLAMA UZMANI GAÜ’DE SEMİNER VERDİ.

Constantinides : ‘ Kamuyu Yönetebilmek İçin Çevreyi de Yönetmeniz Gerekir ’

 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Milenyum Senato Kongre Merkezinde,  Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Kültürel Miras Yönetimi`nde Ekonomik Etkiler ve Fırsatlar” semineri gerçekleştirdi. Seminerde konuşmacı olarak bulunan ve  kültürel mirasın korunması yönünde çalışmalarda bulunan, Kültürel Miras Teknik Komitesinden Ekonomist ve Şehir Planlama Uzmanı Glafkos Constantinides öğrenciler ile buluştu. Seminere Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra diğer fakültelerden öğrencilerde katılım gösterdi.

 

Programın açılış konuşmasını yapan GAÜ Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç.Dr.Hossein Sadri ,iki toplumlu teknik komitenin çalışmaları ve tarihi yapıların yeniden yaşama kazandırılması noktasındaki çalışmalarını büyük bir takdir ile izlediğini ifade etti.GAÜ Mimarlık Fakültesi olarak her Cuma alanında uzman isimleri öğrencileri ile bir araya getirmekten ve tartışma konusunu öğrencilere açmaktan ve öğrencilerin yaşadıkları yerin tarihi noktasındaki kazanımlarınında çok önemli olduğunun altını çizdi.Bu doğrultuda Uluslarası Kültürel Miras Merkezine ve Müdürü Yrd.Doç.Dr.Alessandro Camiz’e teşekkürlerini dile getirdi.

 

Konuşmanın devamında söz alan Yrd.Doç.Dr. Alessandro Camiz ise , Uluslararası Kültürel Miras Merkezinin son üç yılda gerçekleştirmiş olduğu etkinliklerden bahsederken , GAÜ’nün kültürel miras ve tarihi yapılara sahip çıkmasındaki hassasiyetin kendileri için çok önemli bir şans olduğunu ifade etti.

Constantinides, “Planlama, Ödenek,Uygulama,İşlemek ve Sürdürmek”

 

Glafkos Constantinides, seminerde gerçekleştirdiği konuşmasında “Benim çalışma alanım koruma ve geçmişten gelen mirasa sahip çıkmaktır.Kullanabileceğimiz çok fazla araç ve içerik var.En azından benim için bu işi ilginç kılan da bu.Tartışmamız gereken esas konu, ekonomistler içerik ve fırsatlar hakkında neler söylemelidir? Bunlardan bazıları kamu sektöründeki girişim eksiklikleri, yeni araştırma alanları, yatırımları değerlendirme, yeni fırsatlar ve bunlara nasıl cevap vereceğimizdir.Bu sadece hikayenin yarısı temizlenmeye,desteklenmeye ve güçlendirilmeye ihtiyacı olan.sürdürülebilirlik bu konuda çok önemlidir” dedi.

 

Constantinides, bir çalışma, bir aktivite yapılırken değerlendirilmesi gereken hususlar maliyet ve sağlanılacak faydalar olduğunu vurgularken bu süreçte ise “planlama, ödenek,uygulama,işlemek ve sürdürmek” çok önemlidir dedi.Ayrıca göz önünde bulundurulması gereken noktaların meydan okumalar ve fırsatla olabileceğini de belirten Constantinides ,koruma uzmanlarının görmezden gelemeyeceği bazı durumları şu şekilde sıraladı; Ekonomik ve finansal çevre değişmektedir, kamu sektöründeki maddi kıtlık, ve kamu sektöründe ki küçülme, bunun yanında , özel sektödeki genişlemeyi göz ardı edemeyiz.’dedi.

 

Constantinides konuşmasının devamında, “Kıbrıs’da restore edilebilecek çok fazla eski bina var ve bunların restore edilmesi çok önemlidir.Çünkü kamuyu yönetebilmek için çevreyi de yönetmeniz gerekir.Buradan kazanılabilecek fırsatlar, toplum için miras çalışmaları, kültürel hizmet akışı, korumak için kaynağın artması, hükümet bağımlılığını azaltmak.Dolaylı olarak kazanımlar ise yeni ve daha geniş vizyon, pazara dahil olmak, sürdürülebilirlik için şartların sağlanması gerekiyor .”dedi.