Uluslararası Arabuluculuk Günleri GAÜ Himayelerinde Gerçekleşti

Haberler

GAÜ'DEN

Uluslararası Arabuluculuk Günleri GAÜ Himayelerinde Gerçekleşti

GAÜ Uluslararası Arabulucuk Enstitüsü Genel Müdürü’nü Ağırladı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), küresel boyutta faaliyet gösteren, Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü Genel Müdürü ve arabuluculuk konusunda dünyanın ender uzmanlarından birisi olan Irena Vanenkov tarafıdan sunumu gerçekleştirilen Arabuluculuk Günlerin de ev sahipliğini üstlendi.Girne Amerikan Üniversitesi geçtiğimiz haftalarda İzmir ve İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Arabulucuk Günlerini Kıbrıs’a taşıdı.Ara bölgede bulunan Dayanışma Evin’de gerçekleşen seminere Girne Amerikan Üniversitesi , Kıbrıs Amerikan Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra Kıbrıs halkı ve basın mensupları katılım gösterdi.

 

Gerçekleşen IMI Günleri hakkında açıklamada bulunan GAÜ İstanbul Eğitim Koordinatörü Dr. Deniz Kite Güner, Irena Vanenkova’nın, 2007’de kurulmuş olan  Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü’nün (IMI) genel müdürlüğü görevini südürmekle birlikte, arabuluculuk konusunda dünyanın ender uzmanlarından birisi olduğunu söyledi. Kite, IMI’ın, The Hague’de kurulmuş küresel boyutta faaliyet gösteren, kar amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan arabuluculuk uygulamaları için yüksek küresel yetkinlik standartları getirilmiş bir kuruluş olduğunu belirtti. IMI’ın misyonunun arabuluculuk kapasitesini arttırmak ve dünya çapında tüm kullanıcılar tarafından arabuluculuğun anlaşılması ve kabulünü yaygınlaştırmak olduğunu vurguladı.Kite,Kıbrıs’ta ara bölgede bulunan Dayanışma Evin’de gerçekleştirmiş oldukları seminerin etkilerini katılımcılardan hemen gördüklerini ifade ederken bu seminerlerin devamının Kıbrıs’ta olması noktasında büyük bir ilgi ile karşılaştıklarını ifade etti.Deniz Kite , İstanbul’da Sıradışı Başarılar ismi ile ilgi ile takip edilen sertifika programlarının çalışmalarını Kıbrıs’ta da gerçekleştirmek üzere planlama yaptıklarının da altını çizdi.Konuşmasının devamında şunları söyledi;

 

“Arabuluculuk aslında her ülkede kendi yapısına göre şekillenen bir meslek. Ama bu küresel yapıyı düşündüğümüz zaman, Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü aslında bu alandaki açığı doldurmak için ortaya çıkmıştır diyebiliriz. Örneğin Belçika’nın arabulucu olmasına karşın, İngiltere bunu ne kadar kabul eder? IMI ilk olarak arabuluculuğun belirli standartlarla yapılmasını sağlarken, sonrasında kullanıcı adına farkındalık yaratmaya çalışıyor. Bir arabulucu olup da kendini uluslararası arenada göstermek isteyen kişilere cevap vermek ilk hedefimizdir. IMI 450 kadar arabulucuya sertifika vermiş bir kuruluş ve ben oradaki tek Türk’üm. Benim isteğim uluslararası başarılar söz konusu olduğunda bizim mezunlarımızı ve bizim insanımızı da orada görebilmek. Dolayısı ile yapmaya çalıştığımız şey aslında daha ulusal düşünen arabulucuları yetiştirmek ve bu alana ilgi duyan kişilere arabuluculuk kavramını anlatmaktır. GAÜ olarak ise, IMI’ın çatısı altında gerçekleşen Global Pound Conference’in Türkiye ayağında ev sahipliği yapacağız. 10 Haziran’da gerçekleşecek olan program bizim için çok değerlidir. Toplamda 30’un üzerinde ülkede gerçekleşen organizasyonun ilki Singapur’da yapıldı ve üst düzey protokolün de aralarında bulunduğu 500’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleşti” dedi.