Genç Mucit Yeni Projelerine GAÜ’de Devam Ediyor

Haberler

GAÜ'DEN

Genç Mucit Yeni Projelerine GAÜ’de Devam Ediyor

GAÜ 2013 YARATICI FİKİRLER YARIŞMASI 3.’SÜ HELİN OKUR YENİ PROJELERİNE GAÜ’DE DEVAM EDİYOR

Girne Ameirkan Üniversitesi (GAÜ) bu yıl 4.’sünü gerçekleştireceği Yaratıcı Fikirler Yarışması ile yeni mucitleri keşfetmeye devame derken, geçtiğimiz yıllarda dereceye giren genç mucitler ile de destek vermeye devam ediyor.

 

GAÜ 2013 Yaratıcı Fikirler yarışması 3.’sü ve aynı zamanda Gaü Psikoloji bölümü öğrencisi Helin Okur, GAÜ bünyesinde aldığı Akademik eğitimlerinin yanında, yeni projeleri ilede adından sıkca söz ettirmeye devam ediyor.

 

Okur GAÜ TV mikrafonlarına yaptığı açıklamada, başarılarının ilk adımlarını GAÜ ile attığını, ilk olarak GAÜ Yaratıcı Fikirler Yarışması ile tanınmaya başladığını söyledi. 3 yıl önce katıldığı GAÜ Yaratıcı Fikirler Yarışmasında baston projesi ile katıldığını söyleyen Okur, 70 metrekarelik alanda cisimleri algılayıp, görme engellilere yön veren baston projesini yaptığını belirtti. Okur konuşmasının devamında şunları söyledi;

 

“Burada derece yaptıktan sonra Türkiye’de de birçok alanda tanınmış oldum. Daha sonra GAÜ’ye gelmek ve eğitimimi burada devam ettirmek istedim. Çünkü başarılarımın büyük bir kısmını burada gerçekleştirdim. Okul çok büyük bir aracı oldu ve daha sonra diğer projelerim gelmeye başladı.Burada geçen yıl başlattığım bir projemi tamamladım. O da ses dalgalarından gen tespitiydi. Bunun için GAÜ güzel bir ortam oluşturdu bana ve ardından, Gaziantep Organize Sanayi’nin yapmış olduğu lansmana katılarak orada birincilik kazandım. Projemde ses dalgalarından gen tespiti yapılabiliyor. Adli suçlarda bazen işlenen suçlarda izler yok olabiliyor. Böylelikle örnek verecek olursam kişilerin bulunduğu ortamda hiçbir iz yok. Ama ortamda ses dalgalarımız hiç kaybolmuyor ve sonsuza dek ses dalgalarımız uzayda kalıyor. Şu anda 45 dakika içinde yapabiliyoruz ve süreyi uzatma aşamasındayız. Bunun üzerinde çalışıyoruz fakat şu anda 45 dakika içerisinde olaydan sonra ortam sterilize ediliyor. Daha sonra o ses dalgaları somut hale getiriliyor ve o somut haldeki ses dalgaları ile GBT’sine kadar inebiliyoruz. Bu sesler de birbirinden ayırt edilebiliyor.

 

Okur kendisinde bu merakın ilk olarak ortaokul çağlarında başladığını belirterek, ilk olarak eğri bir çubuk ve püsküllü kalem ile bir mekanizma oluşabilir diye düşündüğünü, 9. sınıfta Güney Anadolu Proje yarışmasına katılarak orada madalya aldığını ifade etti. Okur devamında, “Oradan sonra lise sonda dershanede sizin afişinizi gördüm ve buraya katılma hevesi duydum ve sonra önüm açıldı” dedi.