GAÜ 3. Tiyatro Günleri Başladı

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ 3. Tiyatro Günleri Başladı

GAÜ 3. TİYATRO GÜNLERİ 27 MART’A KADAR DEVAM EDECEK

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), 27 Mart Dünya Tiyatrolar günü kapsamında  geleneksel olarak düzenlediği  GAÜ Tiyatro Günleri etkinliği Levent Üzümcü’nün oynadığı “Anlatılan Senin Hikayendir” adlı tek kişik oyun ile başladı.

 

Girne Amerikan Üniversitesi  Sahne Sanatları Yüksekokulu, Drama ve Oyunculuk Bölümü tarafından , ASEL Grup- Teknogold-Citroen, Baştaşlar İnşaat, Le Chateau Lambousa Hotel işbirliğinde ve  Kültür Dairesi’nin katkılarıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen  Tiyatro Günleri, 27 Mart’a kadar devam edecek.

 

GAÜ 3. Tiyatro Günleri’nin ilk gününde,  Levent Üzümcü, GAÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Sualp Davut, GAÜ Sahne Sanatları Fakültesi Drama ve Oyunculuk  Bölüm Başkanı  Yardımcı  Doçent Doktor  Levent Sunel ve  ASEL Grup Genel Müdür Muhammet  Ateş’in katılımı ile, GAÜ Millenium Başkanlık Ofisi Toplantı salonunda  basın toplantısı düzenlendi.

 

Basın toplantısında  konuşan GAÜ Genel Sekreteri Yrd.Doç.Dr. Sualp Davut,Tiyatro Günleri’nin üniveristenin geleneksel bir etkinliği olduğunu vurgulayarak, üniversitelerin,  görevinin , bulundukları coğrafyaya eğitim yanında kültür sanat  konusunda da katkı sağlayacağını vurguladı. GAÜ 3. Tiyatro günleri etkinliğinin gerçekleşmesine  katkı koyan  sponsorlara da teşekkür eden Davut,  tüm tiyatroseverleri , GAÜ Tiyatro Günlerine davet etti.

 

Tiyatro Sanatçısı Levent Üzümcü ise, Tiyatro Günlerini düzenleyen  GAÜ ve bu etkinliğe katkı sağlayan sponsorlara teşekkür ederek, toplumda tiyatro alışkanlığının gelişebilmesi içn , tiyatronun desteklenmesinin  büyük önem taşıdığını vurguladı. Üzümcü, Türkiye ve dünyanın  içinden geçtiği zor dönemde , sahneye çıkmanın manevi  zorlukları  olduğunu  söyleyerek, masum insanların yaşamlarını  kaybettiği terör olaylarının ardından sahneye çıkmanın çok güç olduğunu  kaydetti.

 

Ayrıca Üzümcü, Tek kişilik bir oyunda  oynamanın, çok zor, bir o kadar zevkli ve farkı bir tecrübe olduğunu dile getiren Üzümcü, tiyatro alışkanlığının gençlerde yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti.

 

“Anlatılan Senin Hikayen” adlı oyunda, insanların yaşamlarını  değiştiren , coğrafyalarda büyük depremler  yaratan mübadele konusunun ele alınacağını  kaydeden Üzümcü,küçük bir ada içinde olsa da, 1974’te  yaşadıkları yerlerden göç  etmek zorunda kalan Kıbrıs Türk halkının bu hikayeye aşina olduğunu  belirtti.

 

GAÜ Sahne Sanatları Fakültesi Drama ve Oyunculuk  Bölüm Başkanı  Yrd.  Doç. Dr.  Levent Sunel de, Tiyatro Günleri etkinliğinin, Dünya Tiyatrolar günü kapsamında  düzenlendiğini  belirterek,etkniliğe her yıl GAÜ öğrencilerinin yanından KKTC genelinden  tiyatroseverlerin büyük ilgi gösterdiğini  vurguladı. Etkinliğin bu yıl tek kişilik oyunlar buluşması adı altında  gerçekleşeceğini dile getiren  Sunel,bu konseptle amaçlarının tiyatroda, oyuncunun  ne kadar önemli olduğunun altını çizmek olduğunu  kaydetti.

 

ASEL Grup Genel Müdür Muhammet  Ateş ise konuşmasında, Asel Grup olarak, GAÜ Tiyatro Günleri  etkinliğine   2’inci kez sponsor olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, ülkenin dört bir yanından büyük ilgi gören etkinliğin,  her yıl daha da gelişerek  yıllarca devam etmesini diledi.

 

Leven Üzümcü oyun sonrasında GAÜ TV mikrafonlarına yaptığı açıklamasında ise şunları söyledi;

 

“Burda olmak ve bu oyunu oynuyor olmak,  Türkiye’den ve Kıbrıs’tan bir çok insanla beraber olmak, onlarla aynı havayı solumak ve onlarla aynı dünyayı sevebilmek adına sunulmuş büyük bir fırsattı benim için. GAÜ öğrencileri gerçekten çok şanslı, ne mutlu ki böyle bir üniversiteleri var onlara böyle bir hizmeti sunuyor. Benim kanaatim bu fırsatı hiç bir öğrencinin kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum. Tiyatro günleri için sponsorların olması ve sanata destek veriyor olmaları, firmaların prestijleri açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sanata yaptıkları katkı aynı zamanda düşük bir fiyata izleyen öğrencilerimizinde hayatına büyük bir katkı sağlamaktadır. Bunu düşünebilmek yüce gönüllülük ister. Gelmiş geçmiş bütün sponsorlarınıza hatta gelecek sponsorlarınıza ben teşekkür ediyorum” dedi.

 

Ayrıca, oyunun sonunda, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, katılımlarından ve sergilemiş oldukları oyundan dolayı, Levet Üzümcü’ye teşekkür plaketi takdim etti.

 

GAÜ 3. Tiyatro Günleri 3. Gününde 24 Mart Perşembe günü, Burak Sergen’in Performansı İle Ustaların Sahnesi’nden  “Çingene Boksör” Oyunu İle Devam Edecek

 

“Çingene Boksör” oyunun detayları aşağıdaki gibidir;

 

Türk tiyatrosunun önemli oyuncularından Burak Sergen, tek kişilik oyunu "Çingene Boksör" ile asrın asrın yarası olan ırkçılığı ele alıyor.

 

Boksör Ruki`nin hikayesi, Johann Rukelie Trollmann`ın biyografisine dayanıyor. 1907 Hannover doğumlu, 1933 Orta Siklet Almanya Şampiyonu Trollmann, 1944 yılında Wittenberg`te bir toplama kampı olan Neuengamme`da öldürüldü. 

Türk tiyatrosunun önemli oyuncularından, en son geçen sene tek kişilik "Hitler" adlı oyunuyla onbinlerce seyirciye ulaşan, birçok tiyatro ödülü kazanan Burak Sergen, bu kez "Çingene Boksör" ile yaşanmış bir hayat hikayesi üzerinden, tiyatroseverlere usta oyunculuğuyla sunuyor.

Rike Reiniger tarafından yazılan oyun, Dr. Phil Gülen İpek Abalı tarafından Türkçe`ye çevrildi. Almanya`da da sahnelen "Çingene Boksör", ilk kez Türk tiyatro sahnesinde tek kişilik gösterisiyle hayat buluyor.

 

GAÜ 3. Tiyatro Günleri, 24 Mart Perşembe günü, Burak Sergen’in performansı ile Ustaların Sahnesi’nden  “Çingene Boksör” oyunu, 25 Mart Cuma günü; “Basit Bir Ev Kazası”  Günay Karacaoğlu-Aysa Prodüksiyon, 27 Mart GAÜ Sahne Sanatları “Kocasını Pişiren Kadın”, 28 Mart Nihal Yalçın’ın performası ile Tatbikat Sahnesinden “Antabus” adlı oyunu ile devam edecek. Ayrıca bu yıl ilk kez yabancı bir oyunun sahne alacağı GAÜ 3. Tiyatro Günlerinde Hollanda De Silte tiyatrosundan “Flying Cow” isimlli çocuk oyunu 25 Mart’ta sahne alacak.

 

Biletler Lefkoşa Kasap Döner, Akpınar Pastaneleri ve GAÜ PitStop’dan temin edilebilir

 

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada, dünyaca ünlü oyunların sahne alacağı GAÜ 3’üncü Tiyatro Günleri kapsamında sahnelenecek oyunları için biletlerin; Lefkoşa Kasap Döner’den, GAÜ PitStop ve Akpınar Pastahaneleri’nden temin edilebileceği belirtilerek, konuyla ilgili detaylı bilginin 0(392) 650 2000 dahili 1165 numaralı telefon ile www.gau.edu.tr adresi ve gaupr@gau.edu.tr adresinden alınabileceği belirtildi.