GAÜ Tiyatro Günleri Bu Yıl Uluslararası Boyutta Gerçekleşecek

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Tiyatro Günleri Bu Yıl Uluslararası Boyutta Gerçekleşecek

GAÜ 3. TİYATRO GÜNLERİ’NİN BU YILKİ BAŞLIĞI “TEK KİŞİLİK OYUNLAR BULUŞMASI”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Sahne Sanatları Yüksekokulu, Drama ve Oyunculuk Bölümü, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü bir hafta olarak kutlamaya hazırlanıyor. Teknogold, Baştaşlar İnşaat, Le Chateau Lambousa Hotel işbirliği ve Kütür Dairesi’nin katkılarıyla  düzenlenen  GAÜ 3. Tiyatro Günleri, 22-27 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek.

 

Tiyatro Günleri’nin bu yılki başlığı “Tek Kişilik Oyunlar Buluşması”.  

 

22 Mart 2016 Salı günü Levent Üzümcü’nün oynadığı, Tiyatro İstanbul yapımı “Anlatılan Senin Hikayendir” adlı oyunla açılacak olan festival, 23 Mart Çarşamba; “Nihayet Bitti” Emre Kınay-Duru Tiyatro, 24 Mart Perşembe; “Boksör” Burak Sergen-Ustaların Sahnesi, 25 Mart Cuma; “Basit Bir Ev Kazası”  Günay Karacaoğlu-Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu ile devam edecek.

 

27 Mart Pazar günü,  GAÜ Sahne Sanatları Yüksekokulu, Drama ve Oyunculuk Bölümü lisans üç öğrencileri, Bölüm Başkanı Levent Suner rejisiyle “Kocasını Pişiren Kadın” adlı oyunu oynayacaklar. Festival  28 Mart Pazartesi akşamı  Nihal Yalçın’ın oynadığı Tatbikat Sahnesi yapımı   “Antabus”  adlı oyunla sona erecek.

 

Bu yıl  Tiyatro Günleri’nde  bu alanda özel bir yere sahip  Hollanda De Stilte Dans Tiyatrosu da yer alacak. 25 Martta “Uçan İnek” adlı oyunları ile çocuk ve gençlerle buluşacak olan topluluk  26 Mart Cumartesi günü “ dans tiyatrosu”  üzerine bir atölye çalışması da gerçekleştirecek.

 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan, Sahne Sanatları Yüksekokulu, Drama ve Oyunculuk Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Levent Suner şunları söyledi;

 

“Tiyatronun, bütün dünyada başta finansal sorunlar olmak üzere yaşadığı çeşitli krizlerden etkilendiği bu yıllarda Girne Amerikan Üniversitesi büyük bir cesaretle hem alana öğrenci yetiştirmek, hem de gerçekten yoğun ve güçlüklerle dolu bir çalışma gerektiren festival organizasyonunun altına imza atmak cesaretini azimle sürdürmekte. Üstelik her yıl, bir önceki yıl elde edilen başarının üzerine çıkarak, yeni kazanımlar ekleyerek, bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi yepyeni ilklerle ulaşacağız seyircilerimize” dedi.

 

Suner ayrıca, “27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü bir hafta olarak kutlama düşüncesinden yola çıkarak tasarladığımız GAÜ 3. Tiyatro Günleri’nin bu yılki başlığı “Tek Kişilik Oyunlar Buluşması”. İlk oyuncu-ozan Thespis’le birlikte kutsal bir tören olmaktan çıkıp, sanatsal bir eyleme dönüşmüş olan tiyatro,  kuşaktan kuşağa aktardığı mirası ve ikibin beşyüz yıllık serüveniyle bugün çok yönlü, bir çok araca ve imkana sahip durumda. Ama geçirdiği evrime rağmen, Thespis’in ödüllendirildiği, tiyatronun atası olarak adlandırıldığı o ilk  festivalden bugüne değişmeyen bir özellik var ki; o da tiyatronun özünün daima oyuncu olduğu gerçeği. Dekorsuz, ışıksız, kostümsüz, makyajsız hatta metinsiz tiyatro mümkün, ama ya oyuncusuz? Bu sorunun yanıtı, tiyatronun doğduğu Antik Yunandan bugüne kadar hiç değişmemiş. İşte biz de tiyatronun atası kabul ettiğimiz, ilk oyuncu Thespis’i selamlayalım istedik bu yıl.  Bugün hala tek kişilik oyunlarla sahneye çıkan, tiyatronun yükünü -tıpkı Thespis gibi- sahnede tek başına, bütün bir oyun boyunca taşıma cesareti gösteren, tiyatroyu o en sade, en saf haliyle yaşatma becerisi gösteren ustaları buluşturmayı hedefledik sizinle.  Kıbrıs’ta ilk kez gerçekleşen tek kişilik oyunlar buluşmasının altına imza atıyor olmak, Thespis’i bu yolla anmak ayrı bir keyif, büyük bir onur” dedi.

 

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada, dünyaca ünlü oyunların sahne alacağı GAÜ 3’üncü Tiyatro Günleri kapsamında sahnelenecek oyunları için biletlerin Lefkoşa Kasap Döner’den, GAÜ PitStop ve Akpınar Pastahaneleri’nden temin edilebileceği belirtilerek, konuyla ilgili detaylı bilginin 0(392) 650 2000 dahili 1165 numaralı telefon ile www.gau.edu.tr adresi ve gaupr@gau.edu.tr adresinden alınabileceği belirtildi.