Akpınar: “Adaletinde Adaleti Olduğuna İnanıyoruz”

Haberler

GAÜ'DEN

Akpınar: “Adaletinde Adaleti Olduğuna İnanıyoruz”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yönetim Kurulu Üyeleri, Rektörülük heyeti ve akademisyenlerin katılımı ile, Yüksek İdare Mahkemesi’nin(YİM) verdiği kararın ardından sözde üniversitenin ismini kullanmaya devam etmesinden dolayı Lefkoşa’da yürüyüş gerçekleştirdi.

GAÜ Küresel Bilim ailesinin Lefkoşa Girne Kapı’da Atatürk Büstüne celenk konulması ve saygı duruşu ile başlayan yürüyüş, GAÜ Yöneticiler Kurulunun Basın açıklaması ile devam etti. Ardından; Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakana mektup veren GAÜ Küresel Bilim Ailesi, YİM kararlarının uygulanması için destek talep etti.

 

Akpınar: “Herhangi Bir Adım Atılmaması Halinde Üniversitemiz Kampüsünden Çıkıp Lefkoşa’ya Gelecektir”

 

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Girne Kapıda yapmış olduğu açıklamasında, YİM kararlarının uygulanmasında devlet organlarının “tereddüt içerisinde” olduğunu ve “imtina ettiğini” savunarak, devlet makamlarını “cesaretsiz” duruş sergiledikleri noktasında eleştirdi. Akpınar, YİM kararlarının uygulanmadığını savundu ve bunu “şiddetle protesto” ettiklerini kaydetti. İlgili bakanlara da konuyu defalarca aktardıklarını belirten Akpınar, “Ancak görüyoruz ki, KKTC devletinin de ötesinde bir devletin varlığı söz konusu“ ifadesini kullandı.

 

Akpınar ayrıca, YİM kararının, bugünkü eylemlerinin ardından yine uygulanmaması halinde öğrencilerin de katılımıyla daha geniş çaplı eylem yapacaklarını belirterek, “Herhangi bir adım atılmaması halinde Üniversitemiz kampüsünden çıkıp Lefkoşa’ya gelecektir. Sonrasında utanarak, üzülerek kendi devletimizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımak durumuyla karşı karşıya kalacağız” dedi.

 

Öztürk: “Eylemlerimizi Hak, Hukuk ve Adalet İçin Yapıyoruz”

 

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk ise yaptığı konuşmada, YİM kararlarının uygulanmadığını ifade ederek, eylemlerinin “hak, hukuk ve adalet” için olduğunu söyledi. Öztürk, GAÜ olarak isim konusunda haklarının yenmekte olduğunu ve mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

 

Vehbi: Adaletin Olmadiği Yerde Kaos Olur”

 

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi de, Girne Kapısı önünde yaptığı konuşmada, “hak ve adaletin sağlanamadığı bir ülke, bir cumhuriyet de olmaz bir devlet de olamaz” dedi.

 

Devlet makamlarını YİM kararlarını yerine getirmeye çağıran Vehbi, “Adaletin olmadığı yerde kaos olur” dedi.

 

Atatürk Büstüne çelenk konulması, saygı duruşu ve basın açıklamalarının ardından ilk olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı makamında ziyaret edilirken, Akpınar yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi; “Yaşamakta olduğumuz süreci size aktarmak ve yardımlarınızı arz etmek üzere burdayız. Adaletin de adaleti olduğuna inanıyoruz. Sizin yüce göüşünüze ihtiyacımız var. YİM’in almış olduğu kararın idare tarafından uygulanmaması ile birlikte alınan karar sonrası sözde üniversitenin bu süreci kullanarak haksız rekabet sürecini devam ettirmesi bizleri bu aşamaya getirmiştir. Çok ciddi etkileşim altındayız ve bunu geçmişte de başka bir üniversite ile de yaşamıştık ve bunu tekrar yaşanmasını istemiyoruz” dedi.

 

Akpınar Cumhurbaşkanı ile gerçekleşen görüşme sonrasında, GAÜ Küresel Bilim Ailesine gerçekleşen toplantı ile ilgili bilgi aktardı. Akpınar yapılan görüşmede, Sayın Cumhurbaşkanı’nın hukuk süreci ile illgi oldukça yapıcı ve aynı zamanda durumdan rahatsız olduğunu ifade ettiğini belirterek şunları söyledi; “Sayın Cumhurbaşkanı davanın gelişimi noktasında da oldukca pozitif, içinde bulunduğumuz durumun yasal süreçde de acizliğin çok ciddi şekilde farkında. Çok yakın bir kabulu oldu. Sizlerin huzurunda kendisine tekrardan teşekkür ediyorum” dedi.

 

Akpınar: “Başsavcılık Farklı Bir Yönlendirme Ortaya Koydu”

 

Akpınar, Meclis Başkanı Sibel Siber ile görüşmesinde, Başsavcılığın yaptığı mütalaalarla YİM’in kararlarıyla ilgili ”farklı bir yönlendirme” ortaya koyduğunu, dolayısıyla kararların uygulanmasının geciktirildiğini savunarak, siyasilerin de YİM kararlarına ters bir duruş sergilediğini iddia etti.

 

Siber: “Bir Ülkede Yasama, Yürütme Ve Yargının Uyum İçerisinde Çalışması; Ülkede Huzur ve Güven için Gereklidir”

 

Meclis Başkanı Sibel Siber, heyeti kabulünde, bir ülkede yasama, yürütme ve yargının uyum içerisinde çalışmasının ülkede huzur ve güven için gerekli olduğunu, üç organa olan güvenin yitirilmesi halinde kamusal düzen ve devlet yapısının bozulmasına yol açılacağını söyledi.

 

Üç devlet organına da düşen görevlerin büyük olduğunu kaydeden Siber, haklı olanın kazanacağına inancının, yargıya olan güvenin tam olduğunu söyledi. Bu noktada GAÜ’nün sunmuş olduğu mektubu detaylı olarak inceleyeceğini ve konuyu takip edeceğini kaydetti.

 

Akpınar: “Ara Emirler Uygulanamadığı için Ceza Davası Açtık”

 

Akpınar, Başbakan Ömer Kalyoncu ile gerçekleştirdiği görüşmede de, ara emirlerin uygulanmamasından dolayı sürecin “yeni bir boyut kazandığını”, ara emirlerinin uygulanmamasından dolayı ceza davaları açtıklarını söyledi. Akpınar, Başbakan’dan YİM kararlarının uygulanması için idarenin gerekli adımları atmasını sağlamasını istedi. Böyle bir sürecin ülkede ilk kez yaşandığını kaydeden Akpınar, dava konusu üniversitenin programlarını onaylamadığı için YÖDAK’a dava açtığını, kaza mahkemesinin de davayı gördüğünü, bunun YİM’in kararını tanımadığı anlamına geldiğini de savundu.

 

Kalyoncu: “Mahkemenin Kararını Mahkeme Uygulatır”

 

Başbakan Ömer Kalyoncu ise kabulde yaptığı açıklamada, konu hakkındaki YİM kararları ile ilgili Hukuk Dairesinden alınan bilginin “mahkemenin kararını mahkeme uygulatır” yönünde olduğunu söyledi.

 

Başbakan Ömer Kalyoncu’nun açıklamasında söylediği “Mahkemenin kararını, mahkeme uygulatır” sözü üzerine, GAÜ’nün hukuk mücadelesini yürüten avukatlardan Mustafa Asena, demokrasi olan ülkelerde mahkemenin aldığı kararların, idare ve hükümetlerin uygulaması gerektiğini söyledi.

 

GAÜ’nün hukuk mücadelesini yürüten bir diğer avukat Oktay Çınar’da gerçekleştirdiği açıklamasında, bu davanın özel bir hukuk davası olmadığını ve idari bir dava olduğunun altını çizdi. İdarenin yapmış olduğu ihmalleri, mahkemenin bir karara bağlamış olduğunu ifade eden Çınar, bunları da düzeltmenin idarenin görev ve sorumluluğunda olduğunu söyledi. Çınar konuşmasının devamında, bununla ilgili daha da ileriye gidilerek, idare yasasının oluşturulduğunu ve bu yasa kapsamında idarenin bu kararları takip edip işleme alma yükümlülüğünün mevcut olduğunu kaydetti.