GAÜ’nün Osmanlı Kütüphanesi 28 Mart’ta Açılıyor

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’nün Osmanlı Kütüphanesi 28 Mart’ta Açılıyor

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve kardeş üniversitesi Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) alanında ve türünde ilk olan Osmanlı Kütüphanesi’ni 28 Mart 2016 Pazartesi günü açıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Girne Amerikan Üniversitesi Rektör Prof.Dr.Oğuz Karakartal, Osmanlı Kütüphanesi’nin  28 Mart 2016 Pazartesi günü açılacağını belirterek, projenin GAÜ’nün ve KAÜ’nün geçmişe sahip çıkma ve Kıbrıs Türk varlığını ileri götürme vizyonunun parçalarından birisi olduğunu söyledi.

 

Karakartal, Osmanlı Kütüphanesi’nin tamamen eski bir konak olan ve Arabahmet bölgesinde KAÜ kompleksi içinde tarihi bir mekanda aslına uygun olarak restore edildiğini ve bir Osmanlı Kütüphanesine çevrildiğini belirtti. Osmanlı Kütüphanesi’nin tamamen Osmanlıca ve başka yabancı dillerde yazılmış nadir eseleri bünyesinde toparlayacağını ifade eden Karakartal, alanında ve türünde ilk olan bu kütüphanenin tamamen akademik hizmet sunacağını söyledi. Karakartal, kütüphanenin araştırmacıların kullanımına sunulacak bir başvuru mekanı olacağını ve  sadece eski, nadir kitapları toplanması, araştırmacılara hizmete sunması amacıyla kurulduğunu bildirdi.

 

Karakartal ayrıca, Osmanlı Kütüphanesi’nin açılışında ilk etapta 500’e yakın Osmanlıca kitap ve derginin sergileneceğini, bunun yanında kütüphane bünyesinde değişik dönemlerde Kıbrıs, Osmanlı-Türk kültürüyle bağlantılı sergi ve etkinliklere de ev sahipliği yapacağını vurguladı. Bunların yanında Karakartal, Osmanlı Kütüphanesi’nde nadir eserler  dışında, Kıbrıs ve Osmanlı-Türk kültürüyle ilgili hat, gravür, obje, resim ve tabloların da sergileneceğini söyledi.