Milli Mücadele Günleri ve Şehitler GAÜ’de Anıldı

Haberler

GAÜ'DEN

Milli Mücadele Günleri ve Şehitler GAÜ’de Anıldı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAU) Eğitim Fakültesi ve Türkoloji Kulübü tarafından organize edilen “21 Aralık Kıbrıs Şehitleri Anma programı” GAU Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

GAU Sağlık Spor Kültür Daire Başkanı Türkay Akpınar, GAU Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Oğuz Karakartal, GAÜ akademik kadrosu ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etktinliğe Özgül Kızılbora ve Fikret Kürşat konuşmacı olarak katıldı.

 

Anma programında GAU Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinden Gülşah Çoşkun ve Aslı Baran şiir okudu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Oğuz Karakartal  da konuşma yaptı.

 

Kıbrıs’ın her tarafı şehitlik

 

Konuşmasında “21 Aralık  Kıbrıs’ta şehitler haftası olarak kutlanıyor, Kıbrıs’ın her tarafı şehitliklerle dolu” diyen GAU Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Oğuz Karakartal  şunları söyledi:

 

“Vefa duygusu hiç bir şekilde satın alınamaz hayatımızda, vefa borçlarımız vardır, bizi doğuran büyüten anne babamıza, ilkokuldan üniversite sıralarına kadar bilgilerini paylaşan bizi adam etmeye çalışan, bir meslek sahibi olmamızı sağlayan hocalarımıza, yardımını gördüğümüz insanlara vefa borcumuz vardır, ama en büyük vefa borcu bu salonda toplanıyorsak, sizler hayatınıza devam edebiliyorsanız bunları özgür bayraklar altında hür bir şekilde yaşamamız için canlarını adeta bir gül bahçesine dalar gibi giden şehitlerimize borçluyuz”

 

Erenköy’ün milli mücadeledeki rolü

 

Daha sonra konuşan Özgül Kızılbora, Erenköy’ün toplumsal mücadele yıllarındaki önemine işaret ederek Türkiye’ye açılan tek kapı olması nedeniyle Erenköy’ün  ikmal yolu olarak kullanıldığını anlattı ve “Özellikle Kıbrıs Türkü’nün silahlandırılması sırasında bir üs görevi gören bir bölge olması ve  bu yapısıyla hem 1964’de hem 1974’de Rum-Yunan ordularının saldırısına maruz kalan Erenköy, özellikle 1964 -66 yıllarındaki destansı mücadeleyle tarihe geçen Türk toprağımızdır. Erenköy, bölgede yaşayanların, eğitimlerini yarım bırakarak gönüllü olarak savaşa katılan yüzlerce üniversite öğrencisinin yazdığı bir destandır” dedi.

 

“21 Aralık Kıbrıs Şehitleri Anma programı”  Fikret Kürşat’ın, şiirler okuyarak milli mücadele dönemine nasıl tanıklık ettiğinin paylaşımı ile devam etti.

 

Anma programı sonunda  katılımcılar Özgül Kızılbora ve Fikret Kürşat’a  Prof.Dr. Türkay Akpınar ve Oğuz Karakartal, Muharrem Özdemir’e  ise Prof.Dr. Nejat  Sefercioğlu tarafından plaket takdim edildi.