Haberler
GAÜ'DEN
KKTC Üniversitelerinin Avrupa Yüksek Öğretimi İçinde Yer Alması
Girne, 21 Şubat 11 : Yükseköğretim Planlama-Denetleme- Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) Bologa süreci çerçevesinde hedeflediği; KKTC üniversitelerinin Avrupa yüksek öğretim alanı içinde yer alma çalışmaları kapsamında bugün Girne Amerikan Üniversitesi’nde bir bilgilendirme semineri düzenledi.
Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş’in; "Türkiye'de Bologna Süreci Çalışmaları ve Yükseköğretimde Akademik Yeterlilikler", Türkiye Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu (YÖDEK) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Durman’ın ise "Bologna Süreci Açısından Akademik Kalite Güvencesi ve Stratejik Planlama" konularında birer sunum gerçekleştirdiği seminer, saat 09:30’da Girne Amerikan Üniversitesi Senato Kongre Merkezi’nde yer aldı.
YÖDAK Başkanı Prof. Hasan Ali Bıçak ile Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Yıldırım Öner’in açılış konuşmalarıyla başlayan seminere, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yüksek Öğrenim Dışilişkiler Dairesi Müdürü Hüseyin Kavaz yanında KKTC üniversitelerinin üst düzey yöneticileriyle akademik personel katıldı.
BIÇAK
YÖDAK Başkanı Prof. Hasan Ali Bıçak yaptığı konuşmada, KKTC’ye YÖDAK’ın davetlisi olarak gelen YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş ile YÖDEK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Durman’ı ülkede görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, seminerde değerli hocaların Türkiye’nin Bologna süreci ile yüksek öğretim konularında edindiği bilgi ve deneyimleri aktaracaklarını kaydetti.
YÖDAK’ın Kuzey Kıbrıs’ta kalite ve kalitenin takip edilmesinde bir kalite güvence ajansı kurulması konusuna büyük önem verdiklerini ifade eden Prof. Bıçak, kurumun Türkiye’de yapılmakta olan çalışmalara bakarak ‘Bologna takımı’ oluşturduğunu söyledi.
KKTC ünicersitelerin son 2 yılda karşılaştığı güçlüğün başında öğrenci akışının geldiğini belirten Hasan Ali Bıçak, Türkiye’den KKTC’ye gelen yaklaşık 8 bin dolayındaki öğrenci sayısının 4 bine düştüğüne işaret etti.
Buna karşılk üniversitelerin diğer ülkelere yönelik yaptığı tanıtım çalışmalarda ise 1200 olan yabancı öğrenci sayısının 1800’e çıkmasının ise olumsuzluğun olumlu şekle dönüştürülmesinin güzel bir örneğini teşkil ettiğini ifade ederek, yüksek öğretim kurumlarının geliştirilmesi açısından yurtdışından gelecek öğrencilerin çeşitlendirilmesinin önem arz ettiğini kaydetti.
YÖDAK’ın kısa dönem politikası çerçevesinde öğrenci akışını artırma adına ülkeye gelen yabanacı öğrencilere öğrenci memnuniyeti çerçevesinde polis muhaceret işlemlerinde bir takım kolaylıklar sağladığını, bunun yanında yaptığı anket çalışmarıyla da edindiği genel bulguları ayrı ayrı üniversitelere aktardığını beirten YÖDAK Başkanı Bıçak, orta ve uzun vadede ise üniversitelerin kalitelerini mevcut durumdan daha ileri götürmekle mümkün olabilceğini vurguladı.
YÖDAK olarak üniversiteleri koordine ederek bu alanlarda 1 yıldır çalışma yaptıklarını anımsatan Bıçak, yüksek öğrenim alanına girmenin Bologna sürecindeki 48 ülkeyle uyumlu olmayı gerektirdiğini dile getirdi. Bıçak, bu süreçte üniversitelerden, diploma supplement, Avrupa kredi transfer sistemi, ulusal yeterlilik çerçevesi ve kalite güvence ajansı oluşturmanın bulunduğunu belirtti.
Kalite güvence oluşturulması için iki önemli ögenin bulunduğuna da işaret eden Bıçak, bu ögelerin; yüksek öğretimle ilgili bir devlet politikası olması gereği diğerin ise kurulacak olan ulusal kalite ajansı sahibinin ise sadece YÖDAK değil üniversiteler, hükümet ve devletin olması son derece önem arz ettiğiniı kaydetti.
Başkanı Hasan Ali Bıçak, yaptığı konuşmada YÖDAK’ın yaptığı diğer çalışmalara değindi.
GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım ÖNER
Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Yıldırım Öner ise YÖDAK’ın Bologa süreci çerçevesinde hedeflediği; KKTC üniversitelerinin Avrupa yüksek öğretim alanı içinde yer alma çalışmaları kapsamında GAÜ’de gerçekleştirdiği seminerin kendilerine seçkin bir grupla bir araya gelme imkanı sunduğunu belirterek, GAÜ olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını söyledi.
Öner, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş ile YÖDEK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Durman’ın Bologna süreci ile yüksek öğretim konularında yaptığı değerli sunumlar için Girne Amerikan Üniversitesi ve diğer üniversiteler adına teşekkür etti.