“Yerli malı tüketmeye önem verilmeli”

Haberler

GAÜ'DEN

“Yerli malı tüketmeye önem verilmeli”

The American Future College’de Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftası etkinliği

Lefkoşa’da eğitim veren Girne Amerikan Üniversitesi (GAU) Okullar Grubu’na bağlı  The American Future College’de Tutum, Yatırım ve Yerli malının önemi vurgulandı,  KKTC ve Türkiye’de her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftası olarak kutlandığı hatırlatıldı.

 

Kayıkçı’nın konuşması

 

The American Future College müdürü Sevim Kayıkçı,  Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftası  etkinlikleri nedeniyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada “Toplumumuzdaki tüm bireylerin önce yerli malını tercih etmesi sağlanmalı eğer o üründen yoksa yabancı ürüne yönlendirilmeleri sağlanmalıdır. Ağaç yaş iken eğilir, biz çocuklarımıza tutumlu olmanın anaokul sıralarından veriyoruz. Bu disiplinle yetişen çocuklarımızın gelecekte hem kendi ülkemizin gelişimine katkı sağlayacakları kanaatindeyim hem de sanayisi gelişen bir toplum olacağımız kanısındayım” dedi.

 

Öğrenciler bilgilendirildi

 

Öğrencilere hafta boyunca yerli malı nedir, nasıl üretilir, ürünün yerli malı olup olmadığının nasıl anlaşıldığı, yerli üretim kullanılmasının ülkemize yaptığı katkılar gibi konular ders olarak işlenerek farkındalık yaratıldı.

 

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’nın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte ülkemiz sınırları içinde yetiştirilen ürünlerin ve bu fabrikalarda üretilen malların kullanılması gerektiği vurgulandı.

 

“Kuzey Kıbrıs Ürünü”

 

Sanayi Odası Eğitim Koordinatörü Deniz Berkol da “Kuzey Kıbrıs Ürünü’’ logosuyla yapılan çalışmalara dikkat çekerek yerel ürünlerin belirlenen tüm kriterleri sağladığını, hepsinde logo bulunduğunu ve güvenle tüketilebileceğini anlattı.  Yıllarını ayakkabıcılık sektörüne adamış, ülkemiz ekonomisine büyük çapta katkı sağlamış ülkemizin tanınmış simalarından Mehmet Özipek de ayakkabı yapımı konusundaki hünerlerini sergileyerek konukların önünde bir ayakkabının nasıl yapıldığını göstererek anlattı, deri ayakkabının sağlık açısından önemini vurguladı. Kıbrıs kültürünü yaptığı sele zanaatıyla yaşatmaya çalışan, bu işe gönül vermiş Kemal İyikalp de çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgi verdi, kullanılan malzemenin inceliklerinden yapımına kadar tüm detayları paylaşarak üretim aşamasını anlattı.

 

5. Sınıf öğrencisi Efe Hasan Emirkanı ise yerli malı kullanımıyla ilgili konuşma yaparak “Bizler yaşadığı ülkeyi seven birer yurtseveriz. Bu sebeple yerli malı kullanmaya, ülkemizde yetiştirilen ürünleri tüketmeye, ülkemizde var olan fabrikaların ürettiklerinden faydalanmaya özen gösteriyoruz.’’ dedi.

 

“Kumbaram” şarkısı

 

Bir ülkenin kalkınmasının en önemli şartlarından birinin yerli üretim kullanmak olduğu ve tasarruflu kullanımın önemini vurgulayan “Kumbaram” şarkısının ana sınıf öğrencileri tarafından söylenmesiyle devam eden etkinlikte, 1A sınıfı öğrencileri yerli malıyla ilgili şiir okurken; 1B sınıfı öğrencileri şarkı söyledi, 2. Sınıf öğrencileri ise günün anlam ve önemiyle ilgili şiir dinletisi yaptı. 4. Sınıfların hazırlamış olduğu Tiyatro oyununda da yerli ürünlere olan talebin azalmasıyla birlikte yerli üreticinin verdiği yaşam savaşı dile getirilirken bir grup öğrencinin hazırladığı yerli malı konulu röportaj dizisi aileler ve öğrenciler tarafından büyük beğeni topladı