GAÜ’de “İnsan Hakları’nın Önemi” Konulu Anket

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’de “İnsan Hakları’nın Önemi” Konulu Anket

Girne Amerikan Üniveristesi öğretim üyesi Dr.Ümmü Altan Bayraktar’ın Röportaj Teknikleri dersi kapsamında , İletişim Fakültesi öğrencileri ile birlikte kampüs içerisinde röportaj gerçekleştirdiler.

Dr.Ümmü Altan Bayraktar yaptığı açıklamada ,röportajın konusu bir haftadır farklı etkinlikler ile kampüs içerisinde ve Girne bölgesinde İnsan Hakları Farkındalığını arttırmak için yapılan çalışmalara ek olarak , öğrencilerin İnsan Hakları ile ilgili duygu ve düşüncelerini değerlendirmek ve bu değerlendirmeleri yaparken de doğru iletişim tekniklerini kullanıp kullanmadıklarını gözlemlemek olduğunu ifade etti.Teorik bilginin yanında her zaman uygulamanın öğrencilere daha eğitici bilgiler kazandırdığından bahseden Bayraktar,bir haftadır üniversitemiz İnsan Hakları Farkındalığını çok güzel işledi  ve öğrencilerde hem röportaj yaptılar hem de insan hakları konusunda bilmeyenleri bilgilendirdiler dedi.Bayraktar,her hafta farklı konu başlıkları ile röportaj tekniklerini öğrenciler ile kampüs içinde ve Girne bölgesinde sürdüreceklerini ifade etti.

 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAU) öğrencileri tarafından kampüs içinde düzenlenen ankette, İnsan hakları konusu ele alınarak İnsan haklarının önemi ve bu konuya kişilerin  yaklaşımı ortaya konuldu.

 

“İnsan hakları nedir, niçin gereklidir” sorusuna şu yanıtlar verildi:

 

İnsan hakları insanların özgürce yaşaması hiçbir kısıtlaması engeli olmadan dilediği gibi yaşamasıdır. Herkesin eşit olması herkese eşit derecede söz hakkı tanınması, insanların bu dünyada daha iyi yaşayabilmesi için gereklidir. Yaşamak için gerekli olan her şey. Kadınların korunması için gereklidir insan hakları eşitlik haksızlık olmaması için çok önemlidir. Çocuk istismarı konusunda da çok önemlidir. İnsan hakları bizler doğduğumuzda var olan insanın en temel gereksinimlerini karşılayabilmesi barış özgürlük içinde yaşayabilmesidir. Toplumun eşit şartlar altında yaşayabilmesi için haklar bütünlüğüdür. Kadınlar üzerinde kurulan baskı rahatsız edici durumların olmaması için gereklidir. GAU Denizcilik Bölümü’nde  öğretim görevlisiyim, dünyayı 2-3 kere dolaştım. Gelişmiş ülkeleri, geri kalmış ülkeleri oralardaki yaşantıları gördüm. İnsan hakları dediğimiz zaman temel hak yaşam  hakkı. Savaşlarla insanların yaşam hakkı ellerinden alınıyor. İnsanlar özgür olmalı, Avrupa ülkelerinde insanlar özgür mü derseniz mesela bir su alacaksın su belli bir yerde satılıyor gidip bir büfeden  veya başka biyerden alamazsın. O büfe sadece magazin satabiliyor. Ama bizim ülkemize bakınca herşeyi yapabiliyorsun. Yani özgürlük kavramı ülkelere göre değişiyor. İnsanların hak gördükleri şeyler yetiştikleri topluma göre değişiyor. Ama temelde en saygı duyulması gereken insanların yaşam hakkıdır .Sahip oldukları zenginlikler insanların,ülkelerin halkların başına bela oluyor. Örneğin Suriye de petrol var sahip oldukları zenginlik başlarına bela oldu, yaşam hakları ellerinden alındı.

 

Ankete katılanlar “İnsan haklarının ne olduğu” sorusuna ise şöyle yanıt verdiler:

 

En önemli temel ihtiyaçlarımızdan biridir. İnsan haklarının olmadığı bir dünya nasıl olur, Her insanın eşit şekilde yaşamadığı bir dünya olur. Adı üstünde insan hakları, insanların alması gereken haklar.

 

Bu haklar olmadığında ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz? Sorusunu da yanıtlayan katılımcılar “Herkes kendi hakkını almaya çalışır ve bir kaos oluşur” dediler. İnsan haklarının insan yaşamının standartlarını sağlayabilmek için her insana sağlanan olanaklar olduğunu vurgulayan katılımcılar “Anayasa kuralları içerisinde bizim haklarımızın korunduğu kanunlardır. İnsanların hayatlarını özgür bir şekilde devam ettirebilmeleri için, kendi sorumluluklarını bilmeleri için gereklidir. Eğitim, sağlık, barınma ve yaşam gibi haklar doğuştan elde edilmiş olmalıdır, insanlar özgür oldukça mutlu olabilirler” dediler.

 

İnsan haklarının evrensel bir konu olduğunu vurgulayan katılımcılar şunları söylediler:

 

“İnsanların hakkı heryerde aynı olmalıdır, kişiler düşüncelerini özgür bir ortamda dile getirebilmelidir, daha özgür bir yaşam için, özgürce kendilerini savunabilmeleri için şarttır.Mesela yolda özgürce yürümek insan hakkıdır. İnsan olmak için ve özgürlük için gereklidir. Bir insanın kimseye bağlı olmadan yapabildiği şeylerdir. İnsanların yaşaması için özgür olması için koyulan kurallardır. Toplumsal düzeni daha sağlıklı yaşayabilmek için, insana insanca değerler verilmesi için koyulmuş kurallardır”