Moldova ile İlişkilerde Büyük Gelişme

Haberler

GAÜ'DEN

Moldova ile İlişkilerde Büyük Gelişme

GAÜ’nün konuğu olarak Moldova ve Transnistria’dan gelen heyet, önemli temaslarda bulundu

Girne Amerikan Universitesi, United Nation Program for Development (UNDP) ve EU’nun finanse ettiği Enterprenours and BDS programı ile Moldovya’dan KKTC’ye gelen ve aralarında Avrupa İşletme Birliği Direktörü, Moldova Ticaret ve Sanayi Odaları Direktörleri, UNDP Moldova Proje Kordinatörü çok sayıda üst düzey yetkiliyi ağırladı.

 

Önemli ziyaretlerde bulunuldu

 

KKTC’de önemli ziyaretlerde bulunan heyet üyeleri, ziyaretlerin ilk gününde Sanayi ve Ticaret odalarının başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile gün boyunca yapılan toplantılar katıldı. Bu toplantılarda KKTC ekonomisindeki gelişmeler, KKTC ile diğer ülkeler arasındaki ticaret hacmi, KKTC’de üretilen ürünler,  son yıllarda gerçekleşen yatırımlar ve geleceğe dönük projeler tartışıldı.

 

Toplantılar sonucunda KKTC  Sanayi ve Ticaret Odaları ile Moldova Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri,  gelecekte iki ülke arasında var olan ticaret hacminin artırılması konusunda mutabakata vardı, KKTC ile Moldova arasındaki mevcut bağın güçlendirilmesi için çabaların artırılması gerektiğinin altı çizildi. Görüşmelerde, Moldova Sanayi ve Ticaret odaları, KKTC’de faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Sanayi ve Ticaret Odaları’nı Moldovya’ya davet etti, karşılıklı ortak organizasyonlar düzenlemek konusunda prensip anlaşmasına varıldı.

 

Cumhurbaşkanı ile görüşme

 

KKTC’de bulundukları sürece önemli görüşmelerde bulunan heyet, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akınc tarafından da kabul edildi. Moldova ile Transnistria arasında Güven Arttırıcı Önlemler projesini yürüten ekibin lideri Igor Gorashou, kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretlerinde, Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum iş insanlarının nasıl birlikte iş yaptığını görmek istediklerini belirtti.

 

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum işadamlarının adada zaman zaman bir araya geldiğini, bunlara Türkiye ve Yunanistan’dan da iş çevrelerinin katıldığını kaydeden Akıncı, kendisi ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın ara bölgede düzenlediği “Çözüm sonrası Kıbrıs ekonomisi ile ilgili vizyonumuz” temalı etkinlikte konuşma yaptığını anımsattı. Akıncı, ticaretin tarafları yakınlaştıracağına inandığını belirterek, yakın gelecekte Türkiye Yunanistan, Güney Kıbrıs ve KKTC’den iş dünyalarının, kendisi ile Anastasiadis’in de katılacağı ortak bir etkinlik düzenleneceğini de bildirdi.