Türkiye Gazetecileri’nin GAÜ Çıkarması

Haberler

GAÜ'DEN

Türkiye Gazetecileri’nin GAÜ Çıkarması

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 49. Başkanlar Konseyi Toplantısı, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Etkinlikler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı`nın TGF heyetini kabulüyle başladı.TGF, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti (KTGC), Girne Amerikan Üniversitesi`nin (GAÜ) katkılarıyla Lefkoşa Arabahmet Kültür ve Sanat evinde "Kıbrıs Sorunu ve Türk Yunan ilişkileri" konulu panel düzenlendi. TGF Genel Sekreteri İbrahim Erdoğan`ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, 2. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar ve Avrasya Radyo Televizyon Gazete Derneği Başkanı İsmail Kahraman birer konuşma yaptı.

 

49. Başkanlar Konseyi`nin açılışında konuşma gerçekleştiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, GAÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen Konsey toplantısının verimli sonuçlar doğuracağına yürekten inandığını belirterek, Kuzey Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti ve Girne Amerikan Üniversitesi başta olmak üzere destek olan, organizasyona katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti medyasının, Federasyon içerisinde 3 meslek kuruluşuyla temsil edildiğini hatırlatan Karaca, "Ne mutlu ki Kıbrıslı meslektaşlarımızla mesleki kültürel çalışmalarımız karşılıklı olarak yararlı bir zeminde yürütülmektedir. Kuzey Kıbrıs nasıl ki ülke olarak vatanımızın çok değerli bir parçasıysa, Kuzey Kıbrıs Türk medyası da bizlerin ayrılmaz parçasıdır. Anavatan ile yavru vatan ayrılmaz bir bütündür, iki güzel ülkemizin basını da aynı şekilde içi içe geçmiş, ortak bir mesleki mücadeleye omuz vermektedir. O nedenle 49. Başkanlar Konseyi`ni Kuzey Kıbrıs`ta gerçekleştiriyor olmamızdan TGF olarak büyük onur duyduğumuzu özellikle vurgulamak istiyorum" dedi.

 

Karaca’nın ardından konuşma gerçekleştiren GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, 1974 yılında gerçekleşen Mutlu Barış Harekatı öncesi ve sonrasında yaşanan gelişmeleri gazetecilere aktararak başladığı konuşmanın devamında şunları söyledi;

 

“Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik olarak zor günler yaşadığı dönemlerde, Kurucu Rektörümüz ve Yöneticiler Kurulu Başkanımız Serhat Akpınar, 1985 yılnda Girne Amerikan Üniversitesi’ni kurdu ve o dönemlerde herkes bu hareketin çılgın  bir proje olduğunu belirtti. Daha sonrasında, 1976 yılında Yüksek Teknoji Enstitüsü olarak kurulan, şimdi Doğu Akdeniz Üniversitesi olan üniversite 1986 yılında kuruldu. Bunların ardından üniversiteleşme hareketi başladı ve bugün baktığımızda üniversiteler KKTC bütcesinin %60-70’ine denk gelen bir ekonomik paya sahiptir. Şuanda yaklaşık olarak 300 bin nüfusa sahip KKTC’nin 103 farklı ülkeden gelen 87 bin öğrencisi vardır. Bu öğrencilerin yaklaşık 60 bin’i Türkiye’den gelmektedir. Bu süreçte inşaat ve ziraat sektöründe gelişimler oldu ve ülke şuanda yükseköğretim ile ayakta duruyor diyebiliriz.

 

GAÜ tamamen YÖK bağlantılıdır ve TC üniversiteleri ile aynı çatı altındadır. Yabancı öğrenciler için ise kendi politikamızı uygulamaktayız. GAÜ, İngiltere, ABD, Hong Kong, Türkiye ve Moldova’da kampüsleri bulunan yalnızca Kıbrıs ve Girne değil tüm dünyaya yayılmış uluslararası bir üniversitesidir. Uluslararası kampüslerimize yalnızca kendi öğrencilerimizi değil, bulunduğu ülkedeki öğrencileride alıyoruz. Kendi öğrencilerimiz ise uyguladığımız sistem ile, eğitimlerinin bir yada iki yılını diledikleri kampüste sürdürebilmektedirler. Bunun için 7-8 kişilik grup oluşturmaları yeterlidir. Bunun dışında Hindistan ve SriLanka gibi birçok ülkede de jenerik kampüsleirmiz bulunmaktadır.

 

GAÜ’nün 9 Fakültesi, 6 Yüksekokul ve 2 Meslek Yüksekokulu çerçevesinde 65 Lisans, 21 Önlisans, 41 Yüksek Lisan ve 19 Doktora programı mevcuttur. Bu bölülerin hemen hemen tamamının eğitim dili İngilizcedir. Öğrencilerin yanında birçok farklı ülkeden gelen öğretim üyleride mevcuttur” dedi.

 

Konuşmanın ardından Vehbi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca’ya katılımlarından dolayı plaket takdim etti.

 

Toplantı’nın ardından sırasıyla, GAÜ Millenium Senato Fuaye alanında toplantısa temsil edilen illlerin yerel gazetelerden oluşan sergi açılışı gerçekleştirildi. Ardından TGF’nin 49. Başkanlar Konseyi`nin onuruna Le Chateau Lambousa Hotel’de Gala yemeği düzenlendi. Yemeğin ardından toplantıya katılan gazetecilere katılım belgeleri takdim edildi.