GAU-KAM’dan “Ata'ya Saygı Yürüyüşü”

Haberler

GAÜ'DEN

GAU-KAM’dan “Ata'ya Saygı Yürüyüşü”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Atatürk, ebediyete intikalinin 77. yılı nedeniyle GAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından Çanakkale Esirler Mağarası`na GAÜ akademisyenlerinin katıldığı “Ata`ya Saygı Yürüyüşü” düzenlendi.

 

Bufavento-Ermeni Manastırı-Esentepe güzergahından hareketle gerçekleştirilen yürüyüşe katılanlara Kıbrıs`a getirilen Çanakkale savaş esirleri konusunda bilgi verildi ve ardından mağaraya iniş gerçekleştirildi.  

 

Esirler Mağarası’nın geçmişi

 

Çanakkale Esirler Mağarası 1916-1920 sürecinde Çanakkale`de esir alınan ve İngilizler tarafından Kıbrıs adasına getirilerek Mağusa`da bulunan Karakol isimli bölgede açılan esir kampında tutulan Türk savaş esirlerinin Kıbrıs Türkleri’nin de yardımıyla kamptan kaçtıktan sonra saklandıkları Beşparmaklardaki gizli yer olarak biliniyor.

 

Bu mağarada 3-5 günden 3-5 aya kadar değişen sürelerde saklanan 3-5 kişilik esir grupları daha sonra Akatu (Tatlısu) Boğazı vasıtasıyla Girne sahillerine geçmişler ve buradan da Anadolu`ya gitmişlerdi.

 

Prof.Dr. Keser’in açıklamaları

 

GAÜ KAM Müdürü Prof. Dr. Ulvi Keser’in verdiği bilgiye göre, esirlerin bu mağarada saklanmalarına ağırlıklı olarak Gönendere, Ergenekon ve Kalavaç köylerinde yaşayan Kıbrıs Türkleri yardımcı oldu. 

 

Mağara stratejik pozisyonu nedeniyle neredeyse bütün Mesarya ovasını ve Karpaz Yarımadası`nı kuşbakışı görebilen bir noktada bulunmakta ve doğal özelliği nedeniyle ancak mağaranın ağzına gelindikten sonra fark edilebilmektedir. 

 

Çanakkale Esirler Mağarası. GAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından KKTC turizmi, tarihi ve mağaracılığına kazandırılmak maksadıyla geçen yıl Beşparmaklara İngilizce/Türkçe açıklayıcı levhalar, Ercan-Gazi Mağusa yol ayrımından Ergenekon köyüne kadar Karayolları yol tabelaları ve dağda çeşitli yol belirleyicilerle düzenlenerek, güzergah temizlendi ve geçen yıl bu tarihi mağaraya toplam 30 yürüyüş/tırmanış yapıldı.

 

GAÜ KAM Müdürü Prof. Dr. Ulvi Keser, bu mağarayla ilgili projelerin bu yıl da devam edeceğini de vurguladı.