GAÜ’nün 31. Akademik Yılı, Düzenlenen Tören İle Başladı

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’nün 31. Akademik Yılı, Düzenlenen Tören İle Başladı

GAÜ 31. AKADEMİK YILININ AÇILIŞI DIŞİŞLERİ BAKANI EMİNE ÇOLAK’IN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİ

 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), İnsan ve Çocuk Hakları temalı 31’inci Akademik Yılının açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti.

 

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi, Girne Kampüsü Millenium Complex Senato kongre Merkezi’nde gerçekleşen 2015-2016 Akademik yıl açılış törenine, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, TAK Müdürü Doç. Dr. Neriman Saygılı, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Asım Vehbi, Cemile Esenyel, Yönetim Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Hossein Sadri ve Ferdiye Ersoy ile Rektör Vekili Prof. Dr. Kutsal Öztürk,  Rektör Yardımcıları, Akademiyenler ve öğrenciler katıldı.    

 

2015-2016 31. Akademik yıl açılış töreni Rektör Prof. Dr. Kutsal Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başladı. Kutsal Öztürk, konuşmasında;

 “15 bini aşan sayımızla GAÜ ailesi olarak, ülkemizin tarihi, kültürel varlıklarıyla, saygı ve sevgi kökenli geleneklerimizle adadan taşıyoruz. Yerelden, evrensele koşuyoruz. Dünyayla barışığız, biz bir dünya üniversitesiyiz” diyerek dünya insanı olmanın da gerekliliklerini vurguladı. Ayrıca farklı kültürlere de değinerek bunların hepsini içinde barındıran GAÜ Girne kampüsünün, gerek yeme-içme, gerek spor salonu ve faaliyetleriyle öğrencilere özgür ve farklı düşünme becerisi kazandırarak yaşamında da bunun faydasını göreceklerini söyledi. Öztürk ayrıca, “ Hedef 50. Yıl “ ve “Beş parmak, beş fakülte” projelerine de değinerek, 2015-2016 Akademik yılının herkese hayırlı olmasını diledi.

 

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar 2015-2016 Akademik Yılı yılı ile ilgili GAÜ TV kameralarına yaptığı açıklamasında şunları söyledi;

Öncelikle tüm öğrencilerimize, akademisyenlerimize ve tüm GAÜ evrensel ailesine 2015-2016 Akademik yılımızın hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl, insan hakları, çocuk hakları ve ihlalleri üzerine yoğunlaşacağımız bir yıl olacak. Bu yıl bunlarla ilgili atmış olacağımız adımlar da özellikle toplumsal duyarlılığı ve Girne genelinde de bu yönde her türlü açılımı yapmak için yoğun bir gayret göstereceğiz. Bu süreçte tüm fakültelerimizin, üniversitemizin ve dış kampüslerimizin bize yakın ve iyi bir çalışma

 

 

hattında olacaklarını düşünüyorum. Bir dünya üniversitesi olan Girne Amerikan Üniversitesi’nin 2015-2016 akademik yılında özellikle bu alanlarda insanlık ve çocuk hakları ve ihlalleri konusunda etkin adımlar atacak olduğumuz bu yılın tüm bahsettiğim dış kampüslerimizin ve fakültelerimizin desteğini şiddetle talep ediyorum” dedi.

 

Akpınar ayrıca, “2015-2016 akademik yılı özellikle 5 yıllık strateji değişim programında bir çok yatırım programının da ele alındığı ve kampüsün bu şekilde yavaş yavaş tamamı ile yeniden yapılanma sürecine gireceği bir yıl olacaktır. GAÜ, yeni yapısı ile ve özellikle tıp ile sağlık bilimlerindeki açılımlar ile ortaya çıkacak olan kampüs gelişim sürecinin de ayrıca hepimize hayırlı olmasını diliyorum ve herkese başarılar diliyorum” dedi.

 

Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, konuşmasına;

 “1985 yılının şartlarında üniversite kurma girişiminin telaffuz edilmesi dahi bir çılgınlık olarak değerlendirilirken Kurucu Rektörümüz Sn. Serhat Akpınar’ın vizyonu ile hayata geçen GAÜ, her geçen gün daha güçlü bir üniversite haline geldi. Başarıyla atılan adımlar, başarılarla dolu bir 30 yıl yarattı.” Sözleri ile başladı. “ 2004 yılında ortaya koyduğumuz 10 yıllık stratejik plan ile uluslararasılaşma ve öğrenci memnuniyeti üzerine odaklanarak  2015 yılında 15.000 öğrenci hedefini belirlemiştik. Bugün 2015-2016 Akademik Yılı’nda 15.000’in üzerinde öğrenci sayımızla bu yıl için belirlenmiş olan 10 yıllık hedefimize mutlak surette ulaşacak olmanın verdiği huzur, mutluluk ve gururu yaşıyoruz” dedi.

 

“30 yıl önce 1 fakülteyle kurulan üniversitemiz, bugün 3 kıtada, 6 kampüs ve 5 jenerik kampüste, 9 fakülte, 6 yüksekokul ve 2 enstitü bünyesinde 150’den fazla eğitim programı sunmaktadır. Önümüzdeki süreçte Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Uzay Bilimleri ve Ziraat Fakülteleri ile büyümeye ve gelişmeye devam edecektir” diyerek; önümüzdeki süreçte yapılacak olan yeniliklerin müjdesini verdi.

 

Vehbi ayrıca, “Geçtiğimiz yılı Barış ve Sağlık yılı ilan etmiştik. Bu konuda sayısız sosyal sorumluluk projesine imza attık. 2015-2016 Akademik Yılı’nı ise İnsan ve Çocuk Hakları Yılı ilan ediyoruz.” diyerek İnsan Hakları kavramına değindi.

 

KKTC Dış İşleri Bakanı Emine Çolak gerçekleştirmiş olduğu 2015-2016 Akademik yılı açılış dersi konuşmasında şunları söyledi;

 “Bütün insanlar hür haysiyet ve hakları bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler. Birbirlerine karşı kardeşlik zihniyetiyle hareket etmelidir. Bu Birleşmiş Milletlerin İnsan Hakları Beyannamesi’nin birinci maddesidir ve tüm insan hakları kavramını özetler.” dedi. “ İnsan hakları; bir hayattır, ömürdür. İnsan Hakları, bir kişi için talep edilen bir şey değildir. Bir kişinin hakkı ihlal edildi diye o kişi için üzülmek ya da hak arayışı değildir. Her insanın hak ve ihlali, her birimiz tarafından işlenen bir insanlık suçudur. Böyle düşünmeliyiz ve bunun çaresini aramalıyız.” dedi.

 

GAÜ 2015-2016 Akademik yılı açılış töreninin sonunda GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Dışişleri Bakanı Emine Çolak’a katılımlarından ve vermiş oldukları açılış dersinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti.