Girne Amerikan Üniversitesi, İstanbul’da Düzenlenecek Sürdürülebilir Barış ve İş Sempozyumu’na ...

Haberler

GAÜ'DEN

Girne Amerikan Üniversitesi, İstanbul’da Düzenlenecek Sürdürülebilir Barış ve İş Sempozyumu’na ...

Sempozyumun onur konuğu Gandhi ve Alaton

 

Uluslararası arabulucular ve sürdürülebilirlik yönetimi profesyonelleri, Girne Amerikan Üniversitesi evsahipliği ve Küresel Arabulucular Ağı, Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Birliği ortaklığı ile düzenlenen bir sempozumla 23-24 Ekim 2015’de Sürdürülebilir Barış ve İş’i konuşmak üzere İstanbul’da Radisson Blu Şişli’de buluşuyor. 

 

Açılış konuşmasını Kıbrıs Başkonsolosluğu`ndan Sevgi Gürpinar ve Fatma Öder’in yapması beklenen “Sürdürülebilir Barış ve İş Sempozyumu”nda Onur Konuğu olarak Arun Gandhi ve Leyla Alaton bulunacak.

 

Onursal Başkanlığı`nı Uğur Terzioğlu’nun üstleneceği Sempozyum 23-24 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

 

GAÜ’den yapılan açıklamada, sempozyumda ele alınacak konularla ilgili olarak şu bilgiler verildi:

 

Girne Amerikan Üniversitesi ev sahipliğinde


Küresel Arabulucular Ağı, Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Birliği ortaklıklarıyla 2015  yılını arabuluculuk çalışmalarına yönlendiren Girne Amerikan Üniversitesi İstanbul Akademileri, 2016 yılında da sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

 

Bu etkinliklerden biri olarak 23-24 Ekim 2015 tarihinde Radisson Blu Şişli`de gerçekleştirilecek olan ikinci “Sürdürülebilir Barış ve İş sempozyumu”nun açılış konuşmasını "Dedemin Öğretileri" başlığı ile Arun Gandhi yapacak.

 

2015 yılı Onursal Başkanlığı`nı Uğur Terzioğlu`nun yaptığı sempozyumda Leyla Alaton`a da kadın arabulucuların yetişmesine verdiği destek sebebiyle, "Toplumun Değeri Ödülü" verilecek.

 

Birleşmiş Milletler ile işbirliği


Tüm dünya 2000`lerin başından bu yana müthiş bir değişim sürecindeyken karşılıklı bağımlılıkların arttığı bu yeni yapılanmada barış ve adil paylaşım süreçleri de, bütünsel oluşum ve müdahalelerden, yerel çözümlere dönüşüyor. Artık sadece ülkeler değil, yerel STKlar, kar amacı gütmeyen yerel veya bölgesel organizasyonlar, üniversiteler ve hatta şirketler de dahil olmak üzere, toplumun hemen her yapı taşı, bu geçiş döneminde Birleşmiş Milletler ile işbirliğine giriyor. BM ise, kendi bünyesinde uygun değişiklikleri yerine getirerek yerel uyuşmazlık çözüm uzmanları ve arabulucuların yetişmesine ve getirdiği Küresel İlkeler ile sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunuyor. Bu kapsamda uluslararası arabulucular ve sürdürülebilirlik yönetimi profesyonelleri Girne Amerikan Üniversitesi ev sahipliği ve Küresel Arabulucular Ağı, Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Birliği ortaklığı ile  düzenlenen bir sempozyumla 23-24 Ekim 2015`de Sürdürülebilir Barış ve İş`i konuşmak üzere İstanbul`da Radisson Blu Şişli`de buluşuyor.  Bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyumun Onur Konuğu Arun Gandhi ve Leyla Alaton iken Onursal Başkanlığı da, Uğur Terzioğlu üstleniyor.

 

Dünyanın uyuşmazlık bölgeleri


Yüzyılın başından bu yana, dünyanın uyuşmazlık bölgelerinden gelen sıcak çatışma haberleri ve buna bağlı olarak sürdürülen barış görüşmeleri, dünya nüfusuna göre giderek kıtlaşan doğal kaynakların adil paylaşımı ve kullanımıyla ilgili. Çözüme yönelik barış veya adil paylaşım söylemlerinin olmasına rağmen  barışı nasıl sürdürülebilir kılacağımızı ne kadar biliyoruz?  BM Çevre ve Kalkınma Komisyonu`nun ifade ettiği gibi, İnsanlık, gelecek kuşakların gereksinimlerine cevap verme yeteneğini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarını temin ederek, kalkınmayı sürdürülebilir kılma yeteneğine sahipse, bu süreç nasıl işleyecek? Bu soruların cevabı Arun Gandhi`nin de katılacağı, 23-24 Ekim günlerinde İstanbul`da gerçekleşecek ve   uluslararası arabulucuların, sürdürülebilirlik uzmanlarının ve iş insanlarının konuşmacı ve katılımcı olduğu "Sürdürülebilir Barış ve İş" başlıklı sempozyumda  tartışılacak. 

 

Sürdürülebilir barış ve iş hayatının önemi


Herhangi bölgede ekonomik sürdürülebilirlik sağlanmazsa, orada barışın istikrarı söz konusu olamayacağı gibi, herhangi yerde barışın sürdürülebilirliği sağlanmazsa, orada ekonomik istikrardan da söz edilemez. Nitekim Ruanda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi, çok kısa sürelerde milyonlarca insanın soykırıma uğramasından sonraki barış süreçlerde en önemli adım önce barışın sürdürülebilir kılınması, ve bu alanda çalışacak uzmanların yetiştirilmesi olmuş, daha sonra yeniden uzlaşma ile taraflar arasında dialog ve af sürecinin işletilmesi devreye girmiş ve nihayetinde sürdürülebilir barışla birlikte sürdürülebilir iş ve kalkınma çalışmalarına başlanmıştır.

 

Sempozyumda hedeflenenler


Sürdürülebilir Barış ve İş Sempozyumu;  sorumluluk almış ve almaya hazır arabulucular, sürdürülebilirlik yönetimi profesyonelleri ve  iş insanlarını bir araya getirerek, toplumsal farkındalığı artırmayı ve yaratılan sinerji ile daha verimli ve etkin projelerin yolunu açmayı hedefliyor.

 

Barış sürecinin içten dışa ve dıştan içe hareket ettiği varsayımı ile şirketlerdeki içsel barışın bölgesel barışa, sürdürülebilir refaha ve bu etkileşimin iş hayatında barışa ve sürüdürülebilir kalkınmaya etki edeceğini öngörüyor.

 

İçerikte neler ön plana çıkıyor


Sempozyum`un içeriğinde ilk gün barışın sürdürülebilirliği konuşulurken ön plana çıkan konular arasında yaşamı barışa örnek olmuş Mahatma Gandhi`nin şiddeti bütünüyle reddeden pasif direnişiyle ve "görmek istediğin değişimin kendisi ol" ilkesini hayata geçiren tüm öğretilerini anlatacak olan torunu Arun Gandhi var.  

 

Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü Direktörü Irina Vanenkova, barışın sürdürülebilirliği nasıl sağlanır konusunda konuşma yaparken, Scrikss Yönetim Kurulu Başkanı İzel Rozental, bir işadamı değil, İsviçre`de yer alan  Barış için Karikatür Vakfı adına  kelimelerin yetersiz kaldığı anları karikatürlerle ifade edecek. 

 

GAÜ Eğitim Müdürü Dr Deniz Kite Güner


GAÜ Eğitim Müdürü Dr Deniz Kite Güner, arabulucuların neden sürdürülebilirlik yönetimi bilmesi gerektiğinden bahsederken Türk Amerikan İşadamları Derneği Kurucu Başkanı Uğur Terzioğlu ve Alarko-Alvimedika Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton işinsanı olarak neden uzlaşma ve arabuluculuğu destekliyorlar konusunda soruları cevaplayacak, Manila`da Yatırım Bankası Danışmanı olan Prof.Anna Malindog Filipinler ve Mayanmar örneğinde arabuluculuk uygulamalarından, Kopenhag Üniversitesi`nden Prof. Vibeke Vindelov  silahlı çatışma sonrası yeniden uzlaşmanın öneminden, Pakistan İsviçre Gelişim Ajansı`ndan katılan Ahmedali Khattak, ülkesindeki geleneksel uyuşmazlık çözüm yollarından, Romanya CIM Direktörü Nicoletta Munteanu ticari anlaşmalarda başarılı müzakere yollarından, Arabuluculuk Kuruluşu Başkanı Dr.Ralph Steele arabuluculuk dinamiklerinden, Yeditepe Arabulucular Derneği Başkanı Tufan Uz Türkiye`deki arabuluculuk uygulamalarından bahsedecek.

 

 

 

 

 

 

 

Sempozyumun ikinci günü

Sempozyumun ikinci gününde ana  konu sürdürülebilirlik ve konuşmacılardan sicilli arabulucu ve İzmir Barosu Arabuluculuk Komisyonu ÜyesiYasemin Tekin küçük ve orta ölçekli firmaların sürdürülebilirliğinde arabuluculuğun rolüne, Legrande İK Direktörü Nurhayat UlucanOsmanlıdan Hindistan`a sürdürülebilir insan kaynakları yönetiminden, akademisyen ve Uyuşmazlık Çözüm Birliği Başkanı Dr.Salih el DoumaSudan`da doğal kaynakların uyuşmazlıklara etkisinden, Berko İlaç ürün müdürü Filiz Zorka suyun savaşa mı, sürdürülebilirliğe mi hizmet edeceğinden, sürdürülebilirlik uzmanları Tuna Özçuhadar sürdürülebilirliğin sistem düşüncesinden ve Pınar Öncel sürdürülebilirlik için liderlikten ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Birliği Başkanı Angela Cassler sürdürülebilirlik yönetiminden söz edecekler.

 

Katılımcı ülkeler

Sempozyumda ayrıca Hırvatistan, Sudan, Romanya, Pakistan, Hollanda, Kuzey Kıbrıs, ABD, Filipinler ve Türkiye`den gelen katılımcılar, sunulardan sonra  kendi aralarında bir grup çalışması tamamlayacaklar.  Kolaylaştırıcılığını Dr Deniz Kite Güner`in üstleneceği çalışmada katılımcılar arabuluculuk ve sürdürülebilir barış konusunda uluslararası işbirlikleri nasıl kurulur ve başarılı kılınır konusunda fikir alış verişinde bulunacaklar.