“KANLI NOEL'E AKADEMİK YOLCULUK”

Haberler

GAÜ'DEN

“KANLI NOEL'E AKADEMİK YOLCULUK”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)  Siyasal Bilimler Fakültesi akademisyenleri ve öğrencilerinden oluşan bir topluluk, “Kıbrıs Türk Tarihi, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi (Mücahitler Sitesi Müzesi)” ve “Rauf R. Denktaş Anıt Mezarı” yerleşkelerinde  incelemelerde bulundu.

Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Sadık Akyar’ın aktardığı bilgiye göre; Önümüzdeki haftanın (21-25 Aralık) “Milli Mücadele ve Şehitler Haftası”olması nedeniyle, Kıbrıs tarihine “Kanlı Noel” olarak geçen '21 Aralık 1963' tarihindeki Rum saldırılarının 61'inci yıl dönümünde bir araştırma gezisi düzenlendi. GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi ve GAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından “POLS407 Domestic Politics of Cyprus” dersi kapsamında; Türk toplumunun hafızasında derin yaralar ve acılar bırakan olaylara ve tasvire daha yüksek bir algı sağlayan Lefkoşa Mücahitler Sitesi içerisindeki, “Kıbrıs Türk Tarihi, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi”ne gerçekleştirilen yerinde inceleme dersinin akademik koordinatörlüğünü, GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekan Yard. Doç. Dr. Hasibe Şahoğlu üstlenirken, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Sadık Akyar da anlatımını gerçekleştirdi. 

Akademik içerikli gezide; Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Gülbay ile beraber, ilgili dersin öğrencileri yer aldı. Müze ziyaretinin tamamlanmasının ardından kafile, Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Rauf R. Denktaş Anıt Mezarı'nı da ziyaret ederek, araştırma ve inceleme dersini sonlandırdı.

DOÇ. DR. AKYAR;  “ÖĞRENCİLERİMİZ, KANLI NOEL VE MİLLİ MÜCADELENİN RESMİNİ ÇEKTİ!”

Gerçekleştirilen gezi sonrası bir açıklamada bulunan Doç. Dr. M. Sadık Akyar şu değerlendirmede bulundu. “Lefkoşa’da, 'Musalla Burcu' üzerinde kurulan;  Kıbrıs Türk Tarihi, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihini ve kimliğini, tarihsel sırasına uygun olarak tek bir mekanda sunması bakımından öğrencilerimiz için oldukça faydalı oldu. Bu anlamda, müze ve amacı yanında, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın; Kıbrıs Türk Halkı'nın verdiği milli mücadeledeki  rolü ve öneminin anlatımında, görsel algı ve canlandırmaya da katkıda bulundu. Tabir uygunsa; Öğrencilerimiz, 'Kanlı Noel' ve milli mücadelenin resmini çekti. Bu bağlamda yine; Heykel bölümü, el yapımı silahlar ve TMT’nin sancak, flama ve işaretleri daha fazla ilgi ile incelendi, yorumlandı. Bu vesileyle de; Müzenin yapımının, Ankara- Etimesgut Belediyesi tarafından üstlenildiğini de öğrendik. Ülkemize böyle bir müzeyi kazandırdığı için,  Etimesgut Belediye'sinin bir önceki başkanı, Enver Demirel’e teşekkürlerimizi üniversite adına sunuyoruz. Uluslararası öğrencilerimizin yoğun olduğu grubumuzun bir gözlemi ve önerisini de paylaşmak istiyorum. Müzedeki bilgi levha ve plakaların tamamı, 'Türkçe’dir. Kıbrıs Davası'nın, uluslararası toplum tarafından daha iyi anlaşılması için bilgi ve açıklama levhalarının bir kısmının İngilizce olmasında fayda vardır. Alternatif olarak, kulaklıkla 'İngilizce' bilgi veren bir sistemin kurulması da buna çözüm olabilir. Belki, bu eksikliği gidermek için; Ülkemizden veya Türkiye’den özel veya kamu kurumu yardımcı olabilir. Özellikle, ülkemizin çok değerli özel sektör temsilcilerinin böyle bir projeyi şu ana kadar üstlenmemeleri, sadece bilgi eksikliği nedeniyle olabilir. Biz de üniversite olarak, o paydanın içinde hazırız.”


 























-----------------------------------------------GAÜHABER/ 20.12.2024------------------------------------------