Haberler
GAÜ'DEN
HAVACILIK PROFESYONELLERİ VE TUTKUNLARINA ÖZEL SÖYLEŞİ
Türkiye'de ve uluslararası havacılık departmanlarında üst düzey yöneticilik ve görevlerinde bulunmuş Can Erel'in, Girne Amerikan Üniversitesi'nde (GAÜ) düzenlenecek bir söyleşi programına katılacağı bildirildi.
GAÜ Halkla İlişkiler ve Etkinlik Birimi'nden alınan bilgide; Söyleşi, 24 Ekim Perşembe günü saat 14.30'da GAÜ Milenyum Senato Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. GAÜ'nün evsahipliğinde, CE Çözümleri ve Red Havacılık işbirliğiyle düzenlenen söyleşiye; havacılık ile ilgili tüm kesimlerin ve alanda eğitim gören tüm öğrencilerin davetli olduğu da belirtildi.
CAN EREL KİMDİR?
Can EREL, Ankara’da doğmuştur. Orta öğrenimi sırasında kazandığı TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu başarı bursunu İTÜ Makina Fakültesi Uçak Mühendisliğinde de sürdürerek aynı yıl Türk Hava Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu (BAYG) ile iş birliği sonucu Türk hava ve uzay endüstrilerinin gelecek kadroları için seçtiği 11 öğrenciden birisi olmuştur.
İkinci sınıftan sonra askeri öğrenci olarak devam ettiği İstanbul Teknik Üniversitesi’nden “Uçak Mühendisi” unvanıyla mezun olup bir “Teknoloji Mükemmeliyet Merkezi” olan 1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi - Eskişehir’de 1982 yılında “Mühendis Teğmen” olarak göreve başlamıştır. Bu merkezde, askeri uçaklar ve ilgili sistem ve aksesuarlarının Ar-Ge, bakım ve entegrasyonu ile ilgili proje mühendisliği, işgücü/işyükü, finansal ve stratejik planlama konularında 18 yıl görev yaptıktan sonra 2000-2002 yıllarında ABD Hava Kuvvetleri Wright-Patterson Hava Üssünde F-16 Sistem Program Ofisi’nde Türkiye F-16 Programı Kıdemli Milli Temsilcisi olmuştur.
Yurtdışı görevi sonrası, 1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi’nde Hava Kuvvetleri envanterindeki savaş ve eğitim uçakları, tüm turbo güç grupları ve ilgili sistemlerin teknik ve teknolojik yönetiminden sorumlu Teknik Yönetim Başkanı iken 2005 yılında emekli olmuştur.
Emeklilik sonrası teknolojik girişimler koordinasyonu, endüstriyel projeler ve uçak/helikopter satışları, hava aracı bakım merkezi üst düzey yöneticiliği yapmıştır. Kuruluşundan itibaren myTECHNIC Uçak Bakım Merkezi’nde İcra Kurulu - Ticaret Kurulu üyesi Teknoloji & İş Geliştirme Direktörlüğü, Savunma Sanayii Müsteşarı’nın “Havacılık” alanında Özel Danışmanlığını yapmış, uluslararası ve ulusal ölçekte havacılık-uzay ve savunma ilişkili stratejik iş ve teknoloji çözümleri alanında danışmanlıklarını sürdürmüştür.
EREL, aldığı üst seviyeli bir davet, kabul ederek ikinci kez döndüğü devlette, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde, Uçuşa Elverişlilik, Havaalanları, Havacılık Güvenliği Daire Başkanlıkları, SHGM Antalya ve SHGM İstanbul Temsilcilikleri ile ECAC ve EASA ilişkilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı sorumluluğunu almıştır. Bu görevi sırasında, hava aracı sertifikasyonu organizasyonu yapılandırılması ve kurulması, yeni İstanbul Havalimanı'nın sertifikasyonu lideri olmuş, Rusya, Brezilya, Ukrayna ile teknik sertifikasyon konularında ilk ikili anlaşmaları yapmıştır. Aynı zamanda SHGM kurumu Kalite Temsilcisi ve Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme (TCDG) Komisyonu Kurucu Başkanlığı, ICAO-ANC Uçuşa Elverişlilik Paneli Gözlemcisi görevlerini icra etmiştir.
Bu meslek hayatında (kronolojik sıra ile);
- Peace Onyx-II (F-16) programı motor değerlendirme ve seçim ekibinde görev almıştır.
- NATO-RTO Applied Vehicle Technology Panel’de 1993-1998 yıllarında panel, çalışma grubu üyeliği ve Project#110, J79 Engine Signature projesinde direktörlük yapmıştır.
- Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yönetim ve organizasyon alanında (işletme) yüksek lisans derecesini 1996 yılında almıştır.
- General Electric (GE) & Türk Hava Kuvvetleri kalite projelerinde, Türk Hava Kuvvetleri’nin 6 Sigma Mentoru ve Quality Dash-Board Sorumlusu olmuştur.
- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (Form-4) onaylı uçak bakım organizasyonu yöneticisi olmuştur.
- GE & Northeastern Üniversitesi’nde “Uçak Motor Sistem Mühendisliği” diploma çalışmalarını yapmıştır.
- TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) “Havacılık Komisyonunun Kurucu Başkanı” olmuş ve Eskişehir Havacılık Müzesi oluşumunda düşünsel yapı ve gelecek öngörüsü hazırlığında görev almıştır. Bu müzenin zaman içinde Anadolu Üniversitesi’ne devredilmesi önerisini gündeme getirmiş ve bu devrin gerçekleşmesine entelektüel destek sağlamıştır.
- Ulusal havacılık endüstrisine ara elemanı yetiştiren;
- İlk yükseköğretim programı olan Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu’nun,
- İlk orta öğretim program olan Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin,
- Havacılık alanında “okul-sanayi-devlet iş birliği” uygulamaları içinde örnek bir çözüm olan Kapadokya Meslek Yüksekokulu havacılık programlarının ve İstanbul Sabiha Gökçen yerleşkelerinin,
oluşumlarında doğrudan sorumluluk alarak katkı sağlamış, Ege Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi bünyesinde havacılık programlarının kurulmasına da mütevazı yardımlarda bulunmuştur.
- Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda havacılıktan sorumlu Mütevelli Heyeti Üyeliği yapmıştır.
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Sivil Havacılık Meclisi’nde uzun yıllar "Öğretim/Eğitim ve Ar-Ge” den sorumlu Başkan Yardımcılığı ve bu meclisi temsilen,
- YÖK ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koordinesindeki “Sivil Havacılık Komisyonu",
- T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı "Ar-Ge Komisyonu",
üyesi olarak görev yapmıştır.
- İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Endüstri Danışma Kurulu Üyeliği, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Baş Danışmanlığı ve Danışma Kurulu Üyeliği yapmıştır.
- UHUMDer kuruluş düşüncesi oluşturucularındandır.
- TMMOB Makine Mühendisleri Odası üyesi ve bu meslek odasının “Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı - UUHUMK” Danışma ve Bilim Kurulu Üyesidir.
- ”CAN’CA Başarı Bursu” programı oluşturucu ve uygulayıcısıdır.
Devlet hizmetinden ikinci kez ayrıldıktan sonra, havacılık ve savunma alanlarındaki karmaşık ve rekabetçi teknolojik programlar, iş geliştirme çabaları, endüstriyel, ticari ve otoriter örgütlenmelerde 45 yıllık uygulamalı çalışma ve yönetim deneyimi ile danışmanlık çalışmalarını sürdürmekte, sivil toplum kuruluşlarında görev almakta ve bir Rain Maker olarak CAN'CA Entelektüel Projeleri kapsamında hayallerini hayata geçirmektedir.
EREL, hava ve uzay endüstrisinde toplumsal cinsiyet dengesini geliştirme çabalarından dolayı, Dünya Havacılık Kadınları Enstitüsü (iWOAW) tarafından,
- 2015 yılı sonrasında "WOAW Gönüllüsü" seçilmiş,
- 2017 - 2020 yılları arasında her yıl “Kadın Dostu” olarak belgelenmiş,
- Türkiye ve Türkçe konuşan ülkelerde bu yönde düzenlediği etkinlikler nedeni ile,
- 2016 yılında "Dünyanın En Beğenilen Organizatörü",
- 2019 yılında "Dünyanın En Üretken Organizatörü",
- 2022 yılında "Dünyanın En Üretken Organizatörü",
- 2024 yılında ilk kez verilen "Dünyanın En Yaratıcı İnfluenceri",
ödüllerine layık görülmüş,
ve 2019 yılı sonrasında iWOAW’ın devletler & devletlerarası kurumlarla ilişkilerinden sorumlu Enstitü Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.
Sahip olduğu,
- · İlke ve değerleri, hava - uzay alanlarındaki mesleki, entelektüel ve toplumsal başarıları gerekçe gösterilerek, zamanın İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdanur TULUNAY tarafından "Dekanlık Cüppesi" devredilen
- · Bilgi, bilit ve deneyim ile yönetim, eğitim, iş/teknoloji geliştirme modelleri konularında meslek içi ve akademik yayınlara, çalıştay, sempozyum ve konferanslarda bildirilere sahip olan,
EREL, Mart 2014 ayında yayınlanan ve “CAN’CA Başarı Bursu Programı” temel kaynakları olan "CAN’CA Türkiye'de, Endüstrinin Gelişiminde İz Bırakanlar" (2014) ve "CAN'CA Gökyüzüne Karşı Hayaller" (2023) kitaplarına sahiptir.
EREL, Mayıs 2014 ayında "En İyi Havacılık Yazarı”, Mayıs 2015 ayında “Vecihi Hürkuş Havacılık Gönüllüsü” ödüllerini almış, halen,
- · “Onur Üyesi” seçildiği “Küresel İnsani Havacılık Örgütü (GHAO)” yapısında da Orta & Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya Bölgeleri Temsilcisi,
ve
- · Chartered Institute of Logistics & Transport (CILT) International & Türkiye (Chartered Fellow,FCILT) üyesi,
olarak iş ve teknoloji geliştirme alanlarında istek üzerine danışmanlıklar sunmaya devam etmektedir.
---------------------------------------------------------GAÜHABER/ 19.10.2024------------------------------------------------